Atenţie, părinţi! Meningita virală bântuie prin şcoli la Iaşi!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

Atenţie, părinţi! Meningita virală bântuie prin şcoli la Iaşi!

GALERIE
meningita_copii
  • meningita_copii
- +

Numai ieri-dimineaţă, la spital au ajuns trei copii suspectaţi că ar avea această boală. Meningita poate deveni gravă dacă nu este tratată cu atenţie. Care sunt semnele ce trebuie să îi pună pe gânduri pe părinţi.

A început şcoala şi sezonul rece este aproape, aşa încât specialiştii infecţionişti atrag atenţia asupra bolilor contagioase care îi pândesc pe preşcolari şi pe elevi. În această perioadă, medicii se aşteaptă la o creştere semnificativă a afecţiunilor cu transmitere aerogenă. În afară de binecunoscutele viroze respiratorii, meningitele virale pot pune probleme copiilor dacă nu sunt depistate la timp şi tratate corespunzător. Medicii infecţionişti ieşeni s-au confruntat deja cu primele cazuri din acest sezon.

Ce determină boala

În cursul dimineţii de ieri, trei copii din municipiu au ajuns la Spitalul de Boli Infecţioase, suspectaţi de meningită virală. Cei trei minori au vârste între 6 şi 10 ani şi au fost dirijaţi spre specialist de către medicul de familie, prezentând simptomatologia specifică acestei afecţiuni. Deocamdată, diagnosticul a fost confirmat doar în cazul unuia dintre copii, pentru ceilalţi doi urmând să se primească rezultatele analizelor zilele acestea. Meningita virală este determinată de o serie de virusuri localizate la nivelul membranei care înveleşte creierul şi măduva spinării. Potrivit site-ului sfatulmedicului.ro, semnele generale ale bolii sunt: febră; somnolenţă şi diminuarea atenţiei; uneori brusc o neobişnuită iritabilitate; agravarea bruscă a stării copilului după ce a avut recent o boală infecţioasă ca pojar sau oreion; vărsături, pierdere a poftei de mâncare, dureri de cap sau, la bebeluşi, bombare uşoară a fontanelei; copilul se opune aplecării în faţă a capului; priveşte fix în sus sau îşi întoarce capul de la lumină puternică; convulsii; erupţie de pete plate, roşu-închis sau roşu-purpuriu. „La primele semne ale bolii, părinţii trebuie să se prezinte cu copilul în triajul spitalului nostru. Acesta este verificat, în primă fază, prin examen clinic obiectiv şi, dacă simptomele meningiene se potrivesc, se va face o puncţie lombară pentru confirmarea diagonsticului“, a precizat prof.dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase. Spre deosebire de meningita bacteriană, meningita virală nu trebuie să fie o afecţiune foarte gravă. În urma terapiei specifice, copiii îşi revin în aproximativ două săptămâni. Oricum, pentru o recuperare uşoară şi o evoluţie favorabilă, se impune izolarea sa într-un mediu cu cât mai puţini stimuli: linişte, lumină redusă. Se recomandă consumul de lichide şi medicaţie antitermică - paracetamol, ibuprofen, în doze prescrise de medic. Copilul poate primi o alimentaţie normală în măsura în care fenomenele digestive asociate (greaţă, vărsături) nu o împiedică. Meningita virală are un prognostic bun, bolnavii se recuperează integral şi fără sechele. La unii pacienţi, pot persista după vindecare uşoară cefalee, incoordonarea sau astenia generalizată. Aceste acuze nu durează însă mai mult de câteva săptămâni. De asemenea, medicul poate reprograma pacientul pentru reevaluari timp de câteva luni de la vindecare.

Şi virozele fac ravagii

Tot o boală contagioasă specifică sezonului rece este şi viroza respiratorie. „Chiar dacă, de regulă, binecunoscutele «răceli» nu reprezintă afecţiuni grave, care să impună prezentarea la medic, în momentul în care simptomatologia specifică - durere de cap, tuse - este însoţită de febră, este bine să fie solicitat medicul de familie, care, la rândul său, apelează la medicul infecţionist pentru a hotărî shema de tratament“, spune prof.dr. Dorobăţ. Cei mai vulnerabili în faţa virozelor respiratorii sunt preşcolarii, care pot manifesta o simptomatologie mai accentuată şi complicaţii care le pot deteriora semnificativ starea generală de sănătate. În cazul în care copiii fac febră şi nu răspund tratamentului specific, este obligatorie prezentarea de urgenţă la medicul infecţonist.

De asemenea, pentru că toamna este un anotimp de tranziţie, caracterizat prin frecvente oscilaţii termice şi atmosferă umedă, în această perioadă creşte şi numărul infecţiilor streptococice. O astfel de vreme favorizează dezvoltarea agenţilor infecţioşi, iar colectivele, în general, reprezintă din punct de vedere epidemiologic medii propice de transmitere a lor. Din acest motiv, medicii infecţionişti, sprijiniţi de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică, au început să meargă în grădiniţele şi în şcolile din Iaşi pentru verificarea exsudatului faringian pentru streptococul betahemolitic grup A. „Părinţii trebuie să ştie că acest examen este foarte important. Faptul că a devenit obligatoriu în grădiniţe este un pas înainte în depistarea bolii pe care streptococul betahemolitic grup A o determină, care poate da complicaţii grave, renale şi cardiace“, a adăugat prof.dr. Dorobăţ.

Nu în ultimul rând, pentru că anotimpul acesta este bogat în fructe şi legume, medicii infecţionişti atrag atenţia asupra importanţei spălatului acestora înainte de consum. Copiii sunt cei care de cele mai multe ori nu acordă atenţie acestui aspect, fapt pentru care ajung victime ale hepatitei acute virale de tip A. Cunoscută şi sub denumirea de „boala mâinilor murdare“, infectarea cu virusul hepatic poate avea loc şi pe baza nerespectării condiţiilor minime de igienă. La primele semne de îmbolnăvire, - lipsa chefului de joacă, stare de apatie, de somnolenţă, - copilul trebuie consultat de specialist.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Armistiţiu ca să ce?

Cosmin PAȘCA

Armistiţiu ca să ce?

Propunerea unui armistiţiu este un semn de disperare din partea PNL. Un indiciu în plus că Iohannis şi Cîţu au aruncat ţara într-o criză politică fără să aibă un plan B, că baronii liberali joacă de două luni la cacealma, improvizează soluţii ca să câştige timp şi să se agaţe de putere.

Filmuletul zilei

opinii

O poveste (nebună) victoriană

Codrin Liviu CUȚITARU

O poveste (nebună) victoriană

Scriitorii sunt, din ce în ce mai mult, „regizorii” unor filme cu intrigi şocante, derulate, dinamic, în imagini pe hârtie, imagini creionate prin complicitate cu abilităţile onirice ale „consumatorului”, adică ale cititorului însuşi. Intervalul epic a ajuns spaţiul de desfăşurare a unor blitzkrieg-uri devastatoare cu imaginaţia celui de dincolo de fila cărţii.

Arta surâsului

Nicolae TURTUREANU

Arta surâsului

Această încercare de portret, săvârşită de mine în urmă cu cinci ani, şi reluată aici şi-acum, s-a vrut o punere în lumină a Vioricăi S. Constantinescu (27 mai 1943 - 22 oct. 2021). Pentru că Viorica însăşi emana lumină. Asta nu-i o metaforă (răsuflată), ci chiar modul de-a fi al unei fiinţe empatice, solare, exclamative şi interogative cât să nu tulbure „corola de minuni a lumii” celuilalt. A acceptat spontan să colaboreze la „Cronica veche”, bucurându-ne paginile cu traducţiuni şi comentarii „din lumi ce vorbeau în versuri”. Într-o vară şi într-o doară, mi-a spus (telefonic) că are o casă cu grădină, la Agapia, se duce să se odihnească în raiul acela. Îmi place să cred că-i tot acolo.

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Alin ANDRIEȘ

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Instabilitatea politică este considerată de economişti un factor care afectează negativ economia. Instabilitatea politică este definită în studiile economice ca fiind probabilitatea ca un guvern să fie demis şi înlocuit cu un alt guvern din cauza conflictelor sau a competiţiei vehemente dintre diferiţi politicieni sau partide politice.

pulspulspuls

Tot despre mâini înfinpe-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Tot despre mâini înfinpe-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Stăteam aseară la filosofat câte-n lună şi-n stele cu amicul Archibald Tănase, om cu doftorat magna cu lăute în sforăraie politică de Bahlui, iar la un moment dat, de la Prolegomenele lui Kant şi Zarathustra lui Nietzsche, am început a analiza, în context, şi oareşce psihologie socială legată de feţele unora sau altora de prin politichia locală. 

Caricatura zilei

Mall

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.