Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Atenţie, profesori: masteratul didactic intră ca program pilot. UAIC va avea 50 de locuri

GALERIE
uaic iasi
  • uaic iasi
- +

După 9 ani de la intrarea în vigoare a Legii Educaţiei Naţionale, prin care universităţile erau obligate să organizeze programe de masterat didactic pentru pregătirea cadrelor didactice ce urmau să intre în învăţământ, Ministerul Educaţiei şi Cercetării a demarat în sfârşit programul pilot.

Ministerul a făcut anunţul într-un comunicat de presă în care anunţă că 400 viitori profesori „vor avea acces la formare iniţială de calitate, cu mai multă învăţare practică, cu sprijin din partea unui mentor“, dar în care sunt anunţate doar 300 de locuri, câte 50 la Universitatea Politehnică din Bucureşti, ASE, „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca, Ovidius din Constanţa, Universitatea şi Craiova şi UAIC.

Prof.dr. Constantin Cucoş, care este preşedintele Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic, a fost şi unul dintre cei implicaţi în creionarea acestui program pilot şi a explicat pentru „Ziarul de Iaşi“ că unul dintre cele mai mari beneficii ale masteratului didactic este acela că un student cu licenţa absolvită poate să se specializeze în două domenii complementare: română şi engleză sau altă limbă străină, iar pe viitor se va trece dincolo de domeniile strict umaniste - va fi şi istorie sau psihologie.

Cititi si: Cele 8 universități care vor pregăti viitorii profesori prin noul masterat didactic

O astfel de specializare multiplă îi ajută pe tinerii absolvenţi să ocupe mai uşor un post şi să-şi facă orele necesare pentru a-şi asigura norma didactică, dar ajută şi şcolile să ocupe mai uşor unele posturi unde nu au cadre didactice cu tineri care ar avea astfel o specializare mai amplă.

„Îi avem ca public ţintă doar pe cei care vor să se profileze ca viitori profesori, pentru că hiba mare în asta constă: toţi fac cele două niveluri ale modulelor psihopedagogice în prezent, dar nici măcar un sfert nu ajung să profeseze. Or, prin selecţia pe care o vom face, şi va fi una puternică, îi vom viza doar pe cei care se vor îndrepta către o carieră didactică“, a declarat prof.dr. Constantin Cucoş.

Există mai multe prevederi din lege şi din metodologiile apărute de-a lungul anilor care se regăsesc şi în programul pilotat acum. Unul dintre lucrurile asupra căruia se speculase este faptul că masteratul didactic va putea fi susţinut în paralel cu un masterat profesional, iar în momentul de faţă acest lucru nu este luat în calcul.

Astfel, dacă un student va dori să urmeze cursurile unei facultăţi cu licenţa de trei ani, va dori să facă un master profesional de încă doi ani şi masteratul didactic de doi ani pentru a putea profesa în domeniu, cât şi doctoratul de trei ani dacă va dori să atingă cele mai înalte grade didactice (şi cu cele mai mari salarii) va studia după terminarea liceului încă 10 ani.

Se va lucra cu maximum 3-4 persoane

Prof.dr. Constantin Cucoş a explicat că, în momentul de faţă, există o promisiune de la Ministerul Educaţiei Naţionale că toate locurile cuprinse în acest masterat didactic vor beneficia de o bursă aparte, dar şi de alte oportunităţi de deplasări internaţionale pentru studenţi, chiar şi de o serie de burse preferenţiale, în funcţie de performanţă.

„Va fi un masterat scump şi pentru universităţi, bursele nu vor putea fi asigurate din bugete proprii. Se va lucra pe grupe mici de specializări, unde o grupă trebuie să fie dimensionată convenabil cu maximum 3-4 persoane, nu 12 cum este acum“, a explicat profesorul.

Iar programele de masterat vor putea fi organizate de către orice universitate obţine acreditare de la ARACIS şi vor necesita parteneriate complexe la nivelul instituţiei de învăţământ superior, fiindcă va fi nevoie de profesori de psihologie şi de pedagogie pentru cursurile specifice, dar şi de cadre didactice din domeniul din care provine studentul pentru a face o componentă amplă de specialitate.

În cadrul programului pilot, există următoarele domenii fundamentale ce pot sta la baza masteratelor didactice: matematică şi ştiinţele naturii, ştiinţe inginereşti, ştiinţe biologice şi biomedicale, ştiinţe sociale, ştiinţe umaniste şi arte, ştiinţa sportului şi educaţiei fizice.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri