anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 25.10.2020

Atenţie! Puteţi merge la gară cu o oră înainte şi să nu găsiţi nici măcar bilet fără loc

GALERIE
bilete gara Iasi
  • bilete gara Iasi
- +

Casele de bilete nu eliberează mai mult de 10-15 la sută de legitimaţii de călătorie peste numărul de locuri dintr-un tren. Dacă decideţi totuşi să vă urcaţi, veţi plăti biletul cu o supraataxă. Ce recomandă CFR Călători pentru evitarea unor asemenea situaţii.

Dacă aveţi de mers cu trenul, luaţi-vă bilete din timp. Nu lăsaţi asta pe ultimele 30 de minute dinaintea plecării trenului, pentru că s-ar putea să nu-l mai prindeţi. Numai luna aceasta am fost sesizaţi de trei cititori ai ziarului că, de la casele de bilete din Gara Nicolina şi Gara Mare, nu li s-au eliberat bilete de călătorie nici măcar fără loc. Motivul este unul oarecum surprinzător: CFR Călători are la dispoziţie un număr insuficient de vagoane. Asta, deşi în ultimii ani trenurile au circulat mai mult goale. Mai mult, chiar dacă numărul mic de vagoane disponibile implică un număr redus de locuri, sistemul electronic folosit pentru eliberarea legitimaţiilor de călătorie permite un număr limitat de locuri în picioare, ne-a confirmat Constantin Axinia, directorul CFR Călători Iaşi, schimbările de pe căile ferate.

Un bilet în picioare la şapte bilete cu loc

„Atunci când ajung la casa de bilete a gării, cu până două ore înainte de plecarea trenului, există şansa să li se spună că nu mai sunt locuri rezervate“, ne-a explicat, la rândul lui, Adrian Vlaicu, consilier la CFR Călători. El a adăugat că biletele fără loc, aşa-numite „în picioare“, se pot elibera doar în număr de până la 10-15 la sută din numărul locurilor din acel tren. Cei care deţin astfel de bilete pot să ocupe orice loc liber până când acesta este revendicat de cineva care are rezervare. „Dacă se epuizează şi acest procent de 10-15 la sută, eu, CFR Călători, nu mai am timpul fizic să mai aduc un vagon pentru că aş întârzia plecarea garniturii“, a afirmat Adrian Vlaicu. El recomandă ca biletele de tren să fie luate din vreme, pentru evitarea unor asemenea surprize neplăcute. „Toate punctele noastre de vânzare vând cu anticipaţie de până la 30 de zile“, a precizat consilierul CFR. „Parcul de vagoane nu se dimensionează la vârfurile de trafic, ci la o capacitate medie de transport“, a adăugat el.

În acest moment, CFR Călători operează de cinci ori mai puţine vagoane decât în vremurile de glorie de la sfârşitul anilor ’80, începutul anilor ’90, respectiv 850 pentru 1.200 de trenuri de călători. La acestea se adaugă 400 de locomotive, 120 de unităţi automotoare şi cam tot atâtea vagoane speciale (restaurant, de dormit etc.). Peste trei sferturi din curse sunt trenuri Regio, adică acoperă destinaţii în interiorul aceleiaşi regionale.

Gratuitatea pentru studenţi a adus 1,5 milioane de pasageri

Pe parcursul anului trecut, au fost efectuate peste 54,35 de milioane de călătorii (prin indicatorul „călători transportaţi“), în creştere cu 1,5 milioane faţă de 2016. Din acest total, 6,4 milioane de călătorii au fost realizate de către studenţi. Valoarea călătoriilor gratuite efectuate de studenţi în perioada februarie-decembrie 2017 a fost de aproximativ 194 milioane de lei, sumă achitată integral în luna februarie 2018, ne-a informat CFR Călători la solicitarea noastră. Cei care nu mai găsesc bilete nici la casa gării se pot urca totuşi în tren, dar vor plăti biletul mai scump. „Este vorba de achitarea unei suprataxe, pentru că trenul pleacă dintr-o gară care are casă de bilete. Dacă pasagerul se urcă într-o staţie unde nu este vânzător şi nu pot să distribui bilete, atunci se va duce la şeful de tren sau la conductor, iar acesta îi eliberează biletul fără suprataxă“, a mai spus Adrian Vlaicu. El a precizat că suprataxa este un procent din preţul biletului, şi nu dublul sau triplul acestuia, şi că interdicţia de urcare în unele trenuri pentru care s-au epuizat biletele se aplică şi în alte ţări europene.

Cu trenul spre Litoral, dar prin Bucureşti

Trenurile directe din Iaşi şi Suceava spre Constanţa-Mangalia vor începe să circule abia peste o lună. Pe pagina de internet a CFR Călători (https://www1.cfrcalatori.ro/), prima cursă Iaşi-Mangalia apare pe 29 iunie, iar primul tren de la Suceava spre Mangalia, o zi mai târziu. Acelaşi site propune schimbarea trenului la Bucureşti sau la Buzău, însă durata întregii călătorii creşte de la 9 la aproximativ 16 ore. Evident, şi preţul este mai mare, pentru că drumul parcurs este mai lung. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Generaţia de aur şi statul perpendicular

Nicolae GRECU

Generaţia de aur şi statul perpendicular

Hagi şi colegii săi de generaţie nu joacă așa cum cântă geometria politică.

Filmuletul zilei

opinii

Pericolul manelizării cântecului popular (I)

Eugen MUNTEANU

Pericolul manelizării cântecului popular (I)

Agresive şi insidioase, subprodusele culturale pe care le numim, cu un termen generic, manele ne dau măsura răspândirii îngrijorătoare a ţigănirii unei mari părţi a publicului românesc.

Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de love story

pr. Constantin STURZU

Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de love story

Aceasta e probabil cea mai grea poruncă din toată Evanghelia: "Iubiţi pe vrăjmaşii voştri!". Completată imediat de: "faceţi bine celor ce vă urăsc pe voi; binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, rugaţi-vă pentru cei ce vă fac necazuri" (Luca 6, 27-28). Pare greu de împlinit acest cuvânt din două motive: pentru că nu înţelegem de ce ni se adresează nouă acest îndemn şi pentru că nu ştim ce înseamnă "a iubi".

Archaeus

Alex VASILIU

Archaeus

Chiar dacă nu aş fi avut posibilitatea să ascult concertul de duminică, 4 octombrie, gândurile despre Archaeus şi-ar fi găsit locul aici. Nu doar pentru că s-au împlinit trei decenii şi jumătate de când a fost înfiinţat. 

pulspulspuls

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

O ştire pozitivă pe ziua de astăzi, dacă tot e uichend: apreciem în mod deosebit efortul madamei senator şi notar de Bucureşti Iulia Scântei de a bate atâta amar de drum până la Iaşi personal, deşi putea semna o împuternicire, cum face atâtea pentru partid, ca să îşi depună aici dosarul de candidat la un nou mandat de senator. 

Caricatura zilei

Plasma

Editia PDF

Bancul zilei

COVID ne-a învatat sa ne spalam pe mâini. Sper sa apara un virus care sa ne învete sa ne spalam si pe picioare. (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.