anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 10.08.2022

Atenţie sporită la produsele care le achiziţionaţi pentru sărbătorile de Paşte

GALERIE
Foto DAN LUCA - miei cas pasti piata alexandru -0002
 • Foto DAN LUCA - miei cas pasti piata alexandru -0002
- +

Reprezentanţii Direcţiei Sanitare Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor oferă o serie de sfaturi în privinţa produselor specifice perioadei pascale.

 

Inspectorii sanitari-veterinari se pregătesc de verificări ample în magazinele, pieţele şi supermarketurile din judeţ în perioda imediat următoare, premergătoare sărbătorilor pascale din acest an. „În scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în perioada Sărbătorilor Pascale, când în mod tradiţional consumul unor cantităţi de alimente de origine animală creşte considerabil, este necesară dispunerea unor măsuri specifice în vederea asigurării condiţiilor de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate şi valorificate carnea de miel, ouăle destinate consumului uman precum şi alte alimente de origine animală”, a precizat medicul Gabriel Ciobanu, directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA).

Oficialul DSVSA a menţionat că sacrificarea mieilor trebuie să se facă cu respectarea legislaţiei numai în unităţi de abatorizare autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea de ovine. Doar în cazuri excepţionale, sacrificarea mieilor se poate realiza şi în locuri organizate în condiţiile legii şi amenajate temporar, unde se asigură supraveghere sanitară-veterinară şi se respectă cerinţele de igienă. „Decizia privind sacrificarea mieilor în locurile special amenajate temporar revine DSVSA numai în cazul în care există solicitări scrise din partea primăriilor ori prefecturii pentru organizarea unor asemenea locuri. Funcţionarea lor este permisă numai în perioadele 23-27 martie şi 14 aprilie-3 mai 2016. Transportul mieilor trebuie efectuat numai în mijloace auto autorizate sanitar-veterinar, iar animalele vor fi însoţite de certificate veterinare, care să ateste sănătatea acestora, precum şi de documente care să cuprindă informaţii despre lanţul alimentar”, a adăugat Ciobanu.

Acesta a mai spus că toate carcasele de miel trebuie să fie marcate corespunzător: cele din spaţiile amenajate temporar trebuie să aibă o ştampilă rotundă, iar carcasele achiziţionate din abatoarele avizate trebuie să aibă o ştampilă ovală. Reprezentanţii DSVSA îndeamnă ieşenii să aibă grijă şi la ouăle pe care le cumpără. Producătorii şi comercianţii acestor produse trebuie să asigure condiţii de temperatură şi igienă corespunzătoare pe întreaga perioadă de depozitare şi comercializare, iar ouăle cu coaja crăpată sau lovită să fie retrase de la vânzare şi dirijate către o unitate de neutralizare. Şeful DSVSA a mai precizat că persoanele care comercializează produse lactate în pieţe trebuie neapărat să aibă asupra lor documentul stării personale de sănătate cu viza medicului.

„Laptele şi brânzeturile obţinute de către micii producători trebuie să fie sigure pentru sănătatea consumatorilor şi să nu conţină germeni patogeni, care să producă toxiinfecţii alimentre la om. Medicii veterinari oficiali, care asigură supravegherea pieţelor agroalimentare vor verifica modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare pentru transportul, depozitarea şi comercializarea laptelui şi a brânzeturilor obţinute de micii producători”, a mai declarat Ciobanu. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Asupritori, paraziţi şi ipocriţi

Cătălin ONOFREI

Asupritori, paraziţi şi ipocriţi

Cât de bine îi cunoaştem pe cei din jurul nostru?

opinii

Agua!

Briscan ZARA

Agua!

Dacă nu ar fi fost lumea aceasta modernă în care transportul dintr-un loc în altul să fie foarte facil, iar alimentele şi apa să poată fi aduse repede dintr-o regiune în alta, cu siguranţă am fi intrat într-o perioadă de foamete cruntă. Război, boală şi foamete, triada care a urmărit întreaga istorie omul precum lupii. Şi trebuiau mereu să fie trei ca să devină mortale, de nesuportat. Şi dacă ultimele două apar din motive naturale, primul ni se datorează în totalitate.

Nu căuta cheile sub veioză

Cristina DANILOV

Nu căuta cheile sub veioză

Am atât de mulţi cunoscuţi care spun cu toată convingerea că obiceiurile lor alimentare - a mânca prăjituri noaptea, de pildă - se datorează faptului că părinţii lor nu i-au hrănit aşa cum trebuia şi nu le-au insuflat obiceiuri alimentare sănătoase. Şi stau şi sortează, ca pe nişte boabe de fasole, amintirile din copilărie, cum nu aveau voie să se ridice de la masă până nu terminau de mâncat grişul cu lapte sau cum erau alergaţi cu papucul prin curte când aruncau sub masă carnea din ciorbă la pisici. A devenit un fel de sport, mulţi caută cauzele dependenţei de alimente, de alcool, de ţigări, de dragoste, de droguri, în copilărie şi, după un search profund concluzionează: „mama e de vină că sunt supraponderală”, „tata e de vină că eu beau”.

Slavă lui Rabelais

Nichita DANILOV

Slavă lui Rabelais

Vom intra într-o epocă în care resursele de materii vor conta la fel de mult ca şi tehnologia. Epoca energiei ieftine, după cum spunea un comisar european, a luat sfârşit. Epoca revendicărilor abia a început.

pulspulspuls

Care este strategia PSD la locale şi ce învârte Maricel Popa la manivela partidoiului

Care este strategia PSD la locale şi ce învârte Maricel Popa la manivela partidoiului

Gata, astăzi am ajuns la antepenultimul episod din seria „Ce s-a discutat la Şcoala politică de vară de pe Bahlui”, o relatare fidelă a discuţiilor care au avut loc timp de o săptămână în târgul nostru pe teme politice locale. 

Caricatura zilei

Rafila și pastila

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.