
Atenție! Tot mai mulți porumbei din centrul Iașului, victime ale covrigilor cu sare. Veterinar: „Mulți nu cunosc nevoile reale ale animalelor”

La „Clinica pentru animale exotice și noi animale de companie” din cadrul Spitalului Clinic al Universității de Științele Vieții din Iași (USV) ajung tot mai frecvent porumbei din centrul orașului, aduși în special de persoane vârstnice care îi găsesc slăbiți, dezorientați sau în stare vizibilă de suferință. Cauza? Intoxicații provocate de consumul de covrigi cu sare, o sursă aparent inofensivă de hrană, dar extrem de periculoasă pentru aceste păsări, fiind bogată în clorură de sodiu și carbohidrați.
Hrănirea porumbeilor cu produse de panificație, în special cele sărate, poate duce la probleme digestive, nervoase și chiar la deces.
„Sunt foarte mulți porumbei care ajung la noi din zone precum Piața Unirii sau alte locuri aglomerate unde oamenii îi hrănesc. Cei care îi aduc sunt, în general, persoane în vârstă, care petrec timp pe băncile din parc și observă când o pasăre nu se mai comportă normal. Mulți dintre acești porumbei sunt intoxicați cu sare de la covrigi, dar apar frecvent și cazuri de infecții virale”, explică drd. Paul Țuțu pentru „Ziarul de Iași”.
Simptomele porumbeilor intoxicați cu covrigi
Semnele intoxicației sunt ușor de recunoscut: porumbeii își țin capul într-o poziție nefirească, nu zboară, merg în cerc sau nu-și pot menține echilibrul. În unele cazuri, dacă simptomele sunt minore, păsările pot fi tratate și ținute sub observație. Însă, în cazul infecțiilor virale, recuperarea este mai dificilă.
„Recomandăm celor care aduc porumbeii să îi țină în casă, să urmeze tratamentul și să-i monitorizeze o perioadă, mai ales dacă afecțiunea nu este gravă. Din păcate, în cazurile virale, deși putem gestiona simptomele, tratamentul e limitat”, adăugă medicii.
Specialiștii trag un semnal de alarmă și îndeamnă ieșenii să nu mai hrănească porumbeii cu covrigi sau alte produse de patiserie.
„Produsele de patiserie nu sunt potrivite. Porumbeii au nevoie de semințe, aceasta este alimentația lor naturală”, declară medicii.
„Mulți proprietari nu cunosc nevoile reale ale animalelor”
Pe lângă porumbei, Clinica primește frecvent și broaște țestoase. Cele mai multe probleme sunt cauzate de lipsa condițiilor de mediu adecvate: lipsa lămpilor UV, temperaturi nepotrivite sau expunerea la mirosuri puternice din bucătărie. Aceste deficiențe duc frecvent la afecțiuni respiratorii. Mai rar sunt înregistrate și cazuri de dihori de companie, care dezvoltă afecțiuni tumorale după vârsta de 6-7 ani.
Citiți și: Spital veterinar deschis non-stop la USAMV pentru animalele de companie
„Problemele respiratorii apar frecvent la reptilele ținute în astfel de condiții. Mulți proprietari nu cunosc nevoile reale ale acestor animale. Mâncarea de la pet shop, cum e în cazul broaștelor țestoase, nu este întotdeauna conformă cu nevoile lor reale. De exemplu, creveții uscați nu le oferă nutrienții necesari. Ele ar trebui hrănite cu ceea ce ar consuma în natură, verdețuri. Proprietarii ar trebui să se consulte cu medicii veterinari, nu cu vânzătorii din pet shop-uri”, subliniează medicii.
Publicitate și alte recomandări video