ATENŢIE- Vipere semnalate în pădurea Bârnova Dobrovăţ. Cât de periculoase sunt
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

ATENŢIE- Vipere semnalate în pădurea Bârnova Dobrovăţ. Cât de periculoase sunt

GALERIE
vipere Botosani
  • vipere Botosani
- +

După ce pe reţelele sociale au început să circule imagini cu şerpi din zona Dobrovăţ, „Ziarul de Iaşi” a consultat un specialist. "Vipera nicolskii" muşcă doar dacă încerci să o prinzi cu mâna sau dacă ai călcat-o, altfel evită la maximum contactul cu oamenii. "Şansele sunt foarte mici, chiar şi fără antivenin, ca un adult sănătos să moară, 99% nu păţesc nimic", ne-a declarat Alexandru Strugariu, specialist în herpetologie. Ce trebuie să faceţi dacă sunteţi muşcat.

Spre finalul sezonului ciupercilor de toamnă, în pădurile din preajma Iaşului au început să fie raportate din ce în ce mai multe apariţii ale viperelor. Un astfel de mesaj a fost publicat la începutul săptămânii trecute pe pagina de Facebook - Codrii Iaşilor, surprins în pădurea Bârnova- Dobrovăţ, fiind ataşată şi o fotografie cu un şarpe identificat de specialiştii consultaţi de „Ziarul de Iaşi” ca fiind „Vipera nikolskii”, un soi comun de viperă.

Alexandru Strugariu, specialist în herpetologie, cercetător ştiinţific la Institutul de Cercetări Disciplinare al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, a descris pentru publicaţia noastră care sunt riscurile în momentul în care te întâlneşti cu un astfel de şarpe în păduri şi a precizat că sunt o specie des întâlnită în Moldova, chiar şi în Iaşi, deşi oamenii nu sunt conştienţi de prezenţa lor pentru că se sperie şi se ascund, fiindcă ne consideră prădători.

Două soiuri: cu zigzag pe spinare sau „negru ca smoala”

Alexandru Strugariu a explicat că soiul de „Vipera nikolskii” a fost descoperit în ultimii 30 de ani în Ucraina şi este răspândită în toate pădurile din Moldova, el descoperind-o în Botoşani, Suceava, în Bârnova, la Iaşi, fiind multe populaţii de şerpi în această zonă. Şarpele poate fi identificat după coloritul în zigzag de pe spate sau după coloritul „negru ca smoala”, explică cercetătorul, spunând că ambele versiuni sunt varietăţi de culoare ale aceleaşi specii.

„Nu sunt probleme pentru că nu sunt şerpi agresivi, muşcă doar dacă încerci să îl prinzi cu mâna sau dacă l-ai călcat, altfel evită la maximum contactul cu oamenii: mereu vor fugi şi vor sta nemişcaţi, în speranţa că nu vor fi văzuţi. Dar dacă eşti muşcat, da, de principiu există riscul şi să mori, dar sunt şanse minime”, a explicat cercetătorul ştiinţific. Acesta a spus că adesea şarpele pătrunde inclusiv în curţile oamenilor, dar că dacă ar fi fost agresiv am fi văzut cazuri de muşcători în ultimii ani şi ele nu au fost identificate. Iar o muşcătură de şarpe este greu să fie ignorată, explică Alexandru Strugariu, şi vorbeşte din experienţă personală pentru că şi el a fost muşcat în 2008, de un şarpe tânăr.

„Nu a fost nimic grav, o umflătură locală, dar am fost la spital unde mi-au administrat ser fiziologic şi hidrocortizon, iar în trei zile aveam mâna ca înainte. Era un pui mic şi m-a prins cu un singur colţ. Dar dincolo de umflătură, este greu să nu îţi dai seama când ai fost muşcat. Te doare îngrozitor, este o combinaţie între o înţepătură de viespe dublată de o lovitură de ciocan”, a declarat Alexandru Strugariu.

Ce să faci dacă te muşcă o viperă

Dar dacă este o muşcătură, ba chiar una serioasă, cercetătorul are o serie de sfaturi care pot fi puse în aplicare. În primul rând, cei muşcaţi nu trebuie să facă efort fizic deloc. Să îi ducă altcineva cu maşina la spital sau să sune o ambulanţă în timp ce rămân cât mai confortabil întinşi la orizontală. Spălarea plăgii este foarte importantă, explică Alexandru Strugariu, fiindcă e posibil să rămână venin rezidual, pe lângă rană, care să intre în organism ulterior şi să contribuie la distrugerea ţesuturilor.

„E important ca persoana muşcată să rămână calmă, şansele sunt foarte mici, chiar şi fără antivenin, ca un adult sănătos să moară, 99% nu păţesc nimic. Trebuie consumată multă apă pentru a ajuta rinichii, ei sunt primii afectaţi - de altfel, atunci când sunt victime una dintre probleme este insuficienţa renală”, a explicat cercetătorul. Riscul este mai mare la persoanele în vârstă, la copii şi la cei care au diverse comorbidităţi, mai ales probleme renale.

Nu sugeţi veninul din rană

Cercetătorul atrage atenţia că, de această dată, nu trebuie să ne luăm după toate miturile urbane: rana nu trebuie tăiată, nu trebuie încercată sugerea veninului din rană fiindcă nu există nicio dovadă ştiinţifică că ar exista vreun beneficiu. „Să nu îşi cumpere nimeni kituri de extracţie pentru muşcături, nu ajută. Nu trebuie nici tăiat în zona respectivă, deşi am văzut că unii medici fac incizii în zona muşcăturilor. Veninul la nivel local distruge ţesutul, iar alte incizii fac distrugerea locală şi mai mare, iar dacă mai rămâne venin prin zonă s-ar putea să mărim suprafaţa de absorbţie şi să ajutăm veninul să intre în organism. Iar dacă îl sugem din rană riscăm să îl ducem şi mai repede în organism dacă avem o carie sau o rană în gură”, a completat Alexandru Strugariu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Grilă de lectură pentru conflictul din Orientul Mijlociu

Alexandru LĂZESCU

Grilă de lectură pentru conflictul din Orientul Mijlociu

Încercând să revină la formulele tradiţionale de abordare în chestiunea conflictului israeliano-palestinian, formule care au eşuat de fiecare dată în trecut, şi la negocierile cu Iranul, administraţia Biden nu a făcut decât să destabilizeze şi mai mult situaţia din regiune facilitând probabil ascensiunea grupării teroriste Hamas.

Filmuletul zilei

opinii

Eu, El, Supremul

Nichita DANILOV

Eu, El, Supremul

În ciuda dansului diplomatic mai mult sau mai puţin impus din afară, fiecare parte stă la cotitură şi aşteaptă ca partea adversă să facă un pas greşit şi să clacheze.

Plugarul şi moartea

Dana ȚABREA

Plugarul şi moartea

Nu e foarte evident ce se petrece în Plugarul şi moartea deoarece, dincolo de revolta protagonistului faţă de fenomenul morţii - o revoltă deopotrivă disperată şi sfidătoare - sau de justificările aduse de personajul Moartea, nu avem o poveste aşa cum poate ne-am fi aşteptat. Cu toate acestea, datorită proiecţiilor şi a filmărilor, unele realizate de sus, a modului în care se jonglează cu decorul din scenă şi cu cel proiectat, deşi oarecum static, luând forma unei meditaţii de scenă, spectacolul are un ritm al său, chiar dacă unul mai mult interior, la care contribuie culorile, formele, hiperbolele artistice (imagini supradimensionate) şi sunetele.

Cale bătută de la ţară la oraş

Michael ASTNER

Cale bătută de la ţară la oraş

Gata. Bagajele-s făcute.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

Rabla

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.