Atenţionare MAE: Timpi de aşteptare majoraţi la tranzitarea punctelor de frontieră bulgare

vineri, 21 iunie 2024, 23:50
4 MIN
 Atenţionare MAE: Timpi de aşteptare majoraţi la tranzitarea punctelor de frontieră bulgare

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o atenţionare de călătorie privind majorarea timpilor de aşteptare la tranzitarea punctelor de frontieră bulgare.

MAE îi informează pe cetăţenii români care intenţionează să călătorească în Republica Bulgaria sau să tranziteze teritoriul acestui stat către Grecia sau Turcia că, pentru perioada 21-24 iunie, sunt preconizaţi timpi mari de aşteptare la trecerea prin punctele de frontieră bulgare, cu precădere vineri pe sensul către Bulgaria şi luni pe sensul către România.

”În cazul cetăţenilor români care aleg să revină în România prin PTF Ruse, MAE recomandă acestora să pregătească în prealabil suma exactă pentru taxa de pod, şi anume 2 euro sau 4 leva, ori să efectueze plata cu cardul bancar. Astfel, timpii de aşteptare pentru procesarea şi eliberarea documentelor justificative (chitanţe, facturi, bonuri fiscale) pot fi diminuaţi considerabil. De asemenea, în punctele de frontieră bulgare funcţionează centre de colectare a taxelor, impozitelor sau amenzilor de circulaţie aplicate pe teritoriul Republicii Bulgaria, rămase restante. În cazul în care cetăţenii români se află într-una dintre aceste situaţii, aceştia vor fi obligaţi să îşi achite toate debitele către statul bulgar, plata urmând a fi efectuată numai cu card bancar”, arată MAE.

Pentru evitarea creşterii timpilor de aşteptare, MAE recomandă cetăţenilor români să folosească pentru intrarea în România şi celelalte puncte de trecere a frontierei situate la graniţa cu Republica Bulgaria: precum PCTF Vidin-Calafat, PCTF Kardam- Negru Vodă, PCTF Silistra-Ostrov Călăraşi, PCTF Dobromir-Krushari şi PCTF Kainardzha-Lipniţa (deschise în orarul 08:00-20:00 şi doar pentru autovehicule cu masa totală admisă de până la 3,5t), PCTF Nikopol-Turnu Măgurele (feribot) (www.feribot-eurobac.ro),  PCTF Svishtov – Zimnicea (feribot) (www.ferry.bg) şi PCTF Oryahovo-Bechet (feribot) (www.ferryboat.bg) şi PCTF Aydemir (Silistra) – Chiciu (Călăraşi) (feribot) (www.spikaferry.com).

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe subliniază importanţa informării corecte a şoferilor români şi achiziţionării în timp util a vignetelor electronice pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din Bulgaria, înainte de a intra pe teritoriul bulgar, în conformitate cu legislaţia în vigoare. Autorităţile bulgare recomandă ca vigneta electronică să fie achiziţionată on-line prin intermediul paginii de internet www.bgtoll.bg, cu versiune în limba română: https://www.bgtoll.bg/ro/rovinieta-electronica, sau de la terminalele specifice montate în punctelor de frontieră.

În plus, MAE reiterează importanţa respectării regimului legal de viteză pe teritoriul bulgar (50 km/h în localităţi, 90 km/h pe drumurile naţionale şi 140 km/h pe autostradă) şi, mai ales, în zona de acţiune a indicatoarelor cu regim de interzicere/ restricţie/ limitare de viteză, unde pot fi montate camere fixe sau mobile tip radar.

”Recomandăm firmelor româneşti de transport internaţional de marfă sau pasageri care tranzitează teritoriul bulgar în această perioadă să ia măsurile adecvate pentru organizarea temeinică a itinerariilor de deplasare şi stabilirii programului de lucru al şoferilor prin luarea în considerare a unor timpi de aşteptare considerabil majoraţi la trecerea frontierelor”, adaugă MAE.

Informaţii suplimentare pot fi accesate astfel:

  • cu privire la starea actuală a drumurilor – pe aplicaţia gratuită LIMA www.lima.api.bg, pe pagina de internet a Agenţiei “Infrastructura Rutieră” – www.api.bg şi la numărul de telefon 070013020, accesibil în regim non-stop;
  • cu privire la situaţia zborurilor pe aeroportul Sofia – www.sofia-airport.eu; cu privire la starea vremii – pe site-ul www.weather.bg; cu privire la regimul vamal, la intrarea în Republica Bulgaria dinspre Republica Turcia, pe site-ul www.mae.ro/travel-conditions/3677 (Condiţii de călătorie în Republica Bulgaria, titlul Reglementări vamale) şi pe pagina de internet a Agenţiei „Vămi” din Republica Bulgaria – www.customs.bg; cu privire la e-vinieta şi sistemul e-TOLL – pe pagina de internet www.bgtoll.bg; cu privire la situaţia circulaţiei prin punctele de trecere a frontierei bulgare – pe site-ul www.mvr.bg.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web http://sofia.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro, www.meteoalarm.orgwww.mae.ro.

De asemenea, pentru o informare în timp real cu privire la timpii de aşteptare din punctele de trecere a frontiere de pe teritoriul României, MAE recomandă cetăţenilor români consultarea paginii Poliţiei de Frontieră Române, disponibilă la https://www.politiadefrontiera.ro/ro/traficonline/?vt=1.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii