Ați mânca pâine de alac? Specialiștii USV au prezentat ieri la Ezăreni 400 de tipuri diferite de grâu

joi, 20 iunie 2024, 03:00
2 MIN
 Ați mânca pâine de alac? Specialiștii USV au prezentat ieri la Ezăreni 400 de tipuri diferite de grâu

Universitatea de Științele Vieții din Iași (USV) împreună cu Alianța Industriei Semințelor din România a organizat ieri a IV-a ediție a Zilei Biodiversității Grâului, la Ferma Didactică și de Cercetare Ezăreni din comuna Miroslava. Un eveniment de maxim interes pentru agronomi și geneticieni.

În cadrul evenimentului, reprezentații Facultății de Agricultură USV Iași au prezentat participanților colecția cu peste 400 de tipuri diferite de grâu, respectiv noi tehnologii agricole, având loc sesiuni de informare despre cele mai bune practici agronomice reziliente la schimbările climatice.

Cele peste 400 de genotipuri de grâu comun de toamnă, dar și alte subspecii au fost obținute prin intermediul parteneriatelor și protocoalelor de colaborare din diferite proiecte USV Iași, în urma unor analize genetice de calitate care vor fi utilizate pentru asocierea genotipului cu fenotipul, obiectivul final fiind reprezentat de descoperirea regiunilor genetice esențiale asociate cu caracteristici agronomice semnificative, precum rezistența la boli, adaptabilitatea la modificările climatice sau randamentul.

Astfel, printre colecțiile de grâu prezentate s-a numărat alacul (o specie de grâu foarte rezistentă, cu un singur bob în spiculeț, care se cultivă în regiunile muntoase), grâul comun de toamnă, aristat, nearistat, majoritatea făcând parte din colecția băncii de gene din Suceava și Stațiunea de Dezvoltare Secuieni. Dintre variantele noi, hibridate ori încrucișate anul trecut, amintim: durum, triticale, etc.

În câmpul de la Ezăreni s-a putut observa componenta de ameliorare convențională, adică soiuri obținute prin încrucișări clasice, dar și soiuri care au fost testate în câmpurile timp de patru ani.

Cercetătorii din domeniu vor să înțeleagă genetica acestor plante. De exemplu, dce unele, după cum s-a putut observa cu ochiul liber, arată foarte bine în condițiile în care tehnologia a fost minimă: s-a semănat și s-a avut grijă să nu fie foarte multe buruieni, fără fertilizare?

Vizită la locul de hibridare a grâului

Mai mult, pe lângă partea de ameliorare convențională sau de cea ecologică (care impune multe limitări) specialiștii au dat de înțeles că sunt interesați și de noile tehnici de ameliorare, (scade costul și perioada de ameliorare). La nivel european, aceste tehnici se bucură de succes.

Tot ieri, la USV Iași vizitatorii au avut oportunitatea să afle cum arată „O zi din viața unui ameliorator de plante”, programul evenimentului cuprinzând vizitarea laboratorului de biotehnologii, pentru a observa procedura de multiplicare în vitro la diferite plante, inclusiv grâu și lupin, și pentru a descoperi cercetările în direcția stabilirii unui Protocol pentru aplicarea Noilor Tehnici Genomice. Mai mult, a fost programată și o vizită la Institutul de Cercetări pentru Agricultură și Mediu (ICAM), unde s-u putut observa hibrizii de grâu obținuți prin hibridare asistată de markeri moleculari și selecție geonomică în sere, precum și infrastructura de cercetare ce include camere de creștere și fitotron pentru teste în condiții climatice extreme.

În urmă cu un an, de ,,Ziua Biodiversității Grâului”, cadrele didactice și cercetătorii de la disciplinele de ,,Ameliorarea plantelor” și ,,Genetică” au prezentat peste 380 cultivare de grâu ce aparțin genului Triticum.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii