Aţi pariat pe tineri? Se pare că aţi pierdut. Iată ce apucături au şefii judeţului, la numai câteva luni de la preluarea posturilor!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

“Troc” liberal pentru nevastă

Aţi pariat pe tineri? Se pare că aţi pierdut. Iată ce apucături au şefii judeţului, la numai câteva luni de la preluarea posturilor!

GALERIE
Afloarei Sorin si Luminita
  • Afloarei Sorin si Luminita
- +

Două detaşări controversate au făcut ca Palatul Culturii să pară la fel de mic precum Casa Pătrată: soţia unui vicepreşedinte al CJ, dar şi liderul Organizaţiei Tineretului Liberal a municipiul Iaşi, fac parte acum din personalul remunerat al Compexului Naţional Muzeal „Moldova”. Luminiţa Afloarei şi Carmil Chelaru au fost băgaţi pe uşa din dos a complexului, deşi amândoi au calităţi care i-ar putea califica la un eventual concurs pentru posturile de muzeograf pe care le ocupă acum. De ce au făcut asta, în condiţiiile în care este ştiut că ambii sunt apropiaţi ai preşedintelui CJ, Costel Alexe? Primul, alături de soţie, îi este chiar fin, cununat fiind de şeful de judeţ. Probabil că nu le pasă: alegerile viitoare sunt abia peste 4 ani.

 

Luminiţa Afloarei, soţia noului vice de judeţ şi fină a lui Costel Alexe, şeful acestui for, este artist plastic, absolventă a Universităţii Naţionale de Artă „George Enescu” din Iaşi, studii de licenţă, fiind în prezent masterandă la aceeaşi instituţie. În declaraţia de avere a soţului ei, apare consilier la firma familiei, Art Quarella (arte vizuale şi comercializarea florilor prin automate), dar şi al unei reţele naţionale de magazine de parfumuri.

La rândul său, celălalt intrat la Palat pe uşa din dos, Carmil Chelaru, este absolvent al Facultăţii de Filologie şi masterand la programul de studiu „Literatura română şi hermeneutică literară”. Potrivit unei declaraţii publice a directorului Complexului Muzeal, ambii ar fi făcut voluntariat la Palatul Culturii. Mai mult, Chelaru a fost şi angajat cu normă întreagă, pe perioadă determinată, în cadrul proiectului „E-cultura: Biblioteca Digitală a României”, în urma unui concurs organizat în martie trecut. Cei doi au ajuns la Palatul Culturii după un foarte scurt stagiu la Parlament, după cum ne-au confirmat surse din apropierea conducerii CJ. Nici vicele Sorin Afloarei, nici preşedintele Costel Alexe, care este şi naşul de cununie al primului, nu au dorit să comenteze această situaţie controversată.

Nevoi stringente după opt luni de pandemie

Am solicitat un punct de vedere Lăcrămioarei Stratulat, directorul Complexului Muzeal „Moldova”. În momentul în care îl vom primi, îl vom face cunoscut. Între timp, ea a declarat pentru publicaţia locală „7Iaşi” că detaşările sunt pe o perioadă de 6 luni - care, potrivit Codului Muncii, se pot prelungi cu câte şase luni „în situaţii excepţionale”. De asemenea, ea a făcut diferenţa între cele două persoane detaşate, respectiv că doar una vine pe filieră parlamentară, Camera Deputaţilor, iar cealaltă, de la Consiliul Judeţean. Nu am obţinut, ieri, vreo confirmare de la cei trei deputaţi liberali ai Iaşului că au avut la cabinetul parlamentar pe unul dintre cei doi noi muzeografi. Pe de altă parte, Lăcrămioara Stratulat a menţionat că „CMNM se confruntă cu o lipsă acută de personal, prin urmare detaşarea şi/sau transferul unor persoane care corespund posturilor este absolut necesară”. Ea a adăugat că posturile de muzeograf deburtant se regăsesc în organigramă, dar a recunoscut că au fost blocate pe perioada stării de alertă, în vigoare încă.

„Cheia”, din Ministerul Culturii

Complexul Naţional Muzeal „Moldova” nu este subordonat Consiliului Judeţean Iaşi, spre deosebire de o altă instituţie similară, Muzeul Naţional al Literaturii Române. Complexul din care face parte şi Palatul Culturii se află în subordinea Ministerului Culturii. Aici, unul dintre cei trei secretari de stat este ieşeanul Liviu Brătescu. Am vrut să-l întrebăm şi pe el despre posibilitatea efectuării detaşărilor, cum, când şi cine poate să solicite personal pentru acoperirea unor activităţi. Nu am primit nici de aici un răspuns.

Greaua moştenire a PSD

Cu doi ani în urmă, liberalii protestau faţă de detaşarea, ca jurist, de la Casa de Pensii Bucureşti la Consiliul Judeţean, a fiicei lui Mitică Rebegea, pe atunci preşedintele Consiliul de Administraţie al Aeroportului, aflat în relaţii foarte apropiate cu şeful CJ, Maricel Popa. Fără niciun rezultat

Am încercat să obţinem un punct de vedere şi din partea primarului Iaşului, numărul 2 în filiala locală a PNL, care s-a confruntat cu o altă situaţie în ce priveşte detaşările. Amintim că prima ordonanţă emisă anul trecut de Guvernul Orban (OUG nr. 1/2020) punea punct detaşărilor din societăţi comerciale către stat: „ocuparea prin detaşare a posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice (...), indiferent de sistemul de finanţare şi subordonare, se poate realiza numai cu personal angajat în instituţii şi autorităţi publice”. Mihai Chirica a rezolvat atunci problema celor câteva zeci de persoane detaşate la primărie, însă prevederile ordonanţei au fost respectate şi în cazul celor două detaşări recente la Palatul Culturii. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Alexandru LĂZESCU

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Îndoiala şi spiritul critic nu mai sunt la modă. Un curent dominant în mass media şi pe reţelele sociale cultivă intoleranţa faţă de punctele de vedere care se abat de la cele considerate acceptabile, „corecte”, adesea, în mod ironic, „în numele ştiinţei”.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Liviu Suhar

Nichita DANILOV

Liviu Suhar

Senzaţia pe care o încearcă spectatorul privindu-i tablourile e una stranie. Cufundate într-o tăcere ce trece dincolo de cotidian, proiectându-şi umbra lăuntrică în spaţiul ancestral, obiectele par să comunice între ele într-un limbaj mut, prin intermediul ultrasunetelor transpuse într-o partitură muzicală. Tăcerea lor e înşelătoare.

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Dana ȚABREA

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Aparent, dacă e să-l avem în vedere pe Richard Rorty, distincţia dintre sferele publică şi privată sunt separate în măsura în care problemele care cad sub incidenţa fiecăreia dintre ele sunt diferite şi, desigur, întrebările adresate sunt altele. Cu privire la individul uman, cineva ar putea fi deopotrivă liberal şi ironist, ceea ce conduce la posibilitatea ca cele două sfere să nu prezinte o opoziţie ireconciliabilă. Dimpotrivă. Cele două sfere converg. Să luăm ca exemplu familia: prin definiţie familia presupune spaţiul privat şi discreţia, cu toate acestea familia este reglementată prin reguli şi norme care ţin de sfera publică.

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Michael ASTNER

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Acum trei ani, la început de martie - eram în drum spre Bucureşti (cu trenul) - m-am trezit cu un mesaj de la o persoană necunoscută, dar cu acelaşi nume de familie. Am avut o conversaţie ciudăţică pe messenger cu femeia în cauză, apoi am uitat de discuţie. 

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.