Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

“Troc” liberal pentru nevastă

Aţi pariat pe tineri? Se pare că aţi pierdut. Iată ce apucături au şefii judeţului, la numai câteva luni de la preluarea posturilor!

GALERIE
Afloarei Sorin si Luminita
  • Afloarei Sorin si Luminita
- +

Două detaşări controversate au făcut ca Palatul Culturii să pară la fel de mic precum Casa Pătrată: soţia unui vicepreşedinte al CJ, dar şi liderul Organizaţiei Tineretului Liberal a municipiul Iaşi, fac parte acum din personalul remunerat al Compexului Naţional Muzeal „Moldova”. Luminiţa Afloarei şi Carmil Chelaru au fost băgaţi pe uşa din dos a complexului, deşi amândoi au calităţi care i-ar putea califica la un eventual concurs pentru posturile de muzeograf pe care le ocupă acum. De ce au făcut asta, în condiţiiile în care este ştiut că ambii sunt apropiaţi ai preşedintelui CJ, Costel Alexe? Primul, alături de soţie, îi este chiar fin, cununat fiind de şeful de judeţ. Probabil că nu le pasă: alegerile viitoare sunt abia peste 4 ani.

 

Luminiţa Afloarei, soţia noului vice de judeţ şi fină a lui Costel Alexe, şeful acestui for, este artist plastic, absolventă a Universităţii Naţionale de Artă „George Enescu” din Iaşi, studii de licenţă, fiind în prezent masterandă la aceeaşi instituţie. În declaraţia de avere a soţului ei, apare consilier la firma familiei, Art Quarella (arte vizuale şi comercializarea florilor prin automate), dar şi al unei reţele naţionale de magazine de parfumuri.

La rândul său, celălalt intrat la Palat pe uşa din dos, Carmil Chelaru, este absolvent al Facultăţii de Filologie şi masterand la programul de studiu „Literatura română şi hermeneutică literară”. Potrivit unei declaraţii publice a directorului Complexului Muzeal, ambii ar fi făcut voluntariat la Palatul Culturii. Mai mult, Chelaru a fost şi angajat cu normă întreagă, pe perioadă determinată, în cadrul proiectului „E-cultura: Biblioteca Digitală a României”, în urma unui concurs organizat în martie trecut. Cei doi au ajuns la Palatul Culturii după un foarte scurt stagiu la Parlament, după cum ne-au confirmat surse din apropierea conducerii CJ. Nici vicele Sorin Afloarei, nici preşedintele Costel Alexe, care este şi naşul de cununie al primului, nu au dorit să comenteze această situaţie controversată.

Nevoi stringente după opt luni de pandemie

Am solicitat un punct de vedere Lăcrămioarei Stratulat, directorul Complexului Muzeal „Moldova”. În momentul în care îl vom primi, îl vom face cunoscut. Între timp, ea a declarat pentru publicaţia locală „7Iaşi” că detaşările sunt pe o perioadă de 6 luni - care, potrivit Codului Muncii, se pot prelungi cu câte şase luni „în situaţii excepţionale”. De asemenea, ea a făcut diferenţa între cele două persoane detaşate, respectiv că doar una vine pe filieră parlamentară, Camera Deputaţilor, iar cealaltă, de la Consiliul Judeţean. Nu am obţinut, ieri, vreo confirmare de la cei trei deputaţi liberali ai Iaşului că au avut la cabinetul parlamentar pe unul dintre cei doi noi muzeografi. Pe de altă parte, Lăcrămioara Stratulat a menţionat că „CMNM se confruntă cu o lipsă acută de personal, prin urmare detaşarea şi/sau transferul unor persoane care corespund posturilor este absolut necesară”. Ea a adăugat că posturile de muzeograf deburtant se regăsesc în organigramă, dar a recunoscut că au fost blocate pe perioada stării de alertă, în vigoare încă.

„Cheia”, din Ministerul Culturii

Complexul Naţional Muzeal „Moldova” nu este subordonat Consiliului Judeţean Iaşi, spre deosebire de o altă instituţie similară, Muzeul Naţional al Literaturii Române. Complexul din care face parte şi Palatul Culturii se află în subordinea Ministerului Culturii. Aici, unul dintre cei trei secretari de stat este ieşeanul Liviu Brătescu. Am vrut să-l întrebăm şi pe el despre posibilitatea efectuării detaşărilor, cum, când şi cine poate să solicite personal pentru acoperirea unor activităţi. Nu am primit nici de aici un răspuns.

Greaua moştenire a PSD

Cu doi ani în urmă, liberalii protestau faţă de detaşarea, ca jurist, de la Casa de Pensii Bucureşti la Consiliul Judeţean, a fiicei lui Mitică Rebegea, pe atunci preşedintele Consiliul de Administraţie al Aeroportului, aflat în relaţii foarte apropiate cu şeful CJ, Maricel Popa. Fără niciun rezultat

Am încercat să obţinem un punct de vedere şi din partea primarului Iaşului, numărul 2 în filiala locală a PNL, care s-a confruntat cu o altă situaţie în ce priveşte detaşările. Amintim că prima ordonanţă emisă anul trecut de Guvernul Orban (OUG nr. 1/2020) punea punct detaşărilor din societăţi comerciale către stat: „ocuparea prin detaşare a posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice (...), indiferent de sistemul de finanţare şi subordonare, se poate realiza numai cu personal angajat în instituţii şi autorităţi publice”. Mihai Chirica a rezolvat atunci problema celor câteva zeci de persoane detaşate la primărie, însă prevederile ordonanţei au fost respectate şi în cazul celor două detaşări recente la Palatul Culturii. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri