Aţi pariat pe tineri? Se pare că aţi pierdut. Iată ce apucături au şefii judeţului, la numai câteva luni de la preluarea posturilor!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 11.04.2021

“Troc” liberal pentru nevastă

Aţi pariat pe tineri? Se pare că aţi pierdut. Iată ce apucături au şefii judeţului, la numai câteva luni de la preluarea posturilor!

GALERIE
Afloarei Sorin si Luminita
  • Afloarei Sorin si Luminita
- +

Două detaşări controversate au făcut ca Palatul Culturii să pară la fel de mic precum Casa Pătrată: soţia unui vicepreşedinte al CJ, dar şi liderul Organizaţiei Tineretului Liberal a municipiul Iaşi, fac parte acum din personalul remunerat al Compexului Naţional Muzeal „Moldova”. Luminiţa Afloarei şi Carmil Chelaru au fost băgaţi pe uşa din dos a complexului, deşi amândoi au calităţi care i-ar putea califica la un eventual concurs pentru posturile de muzeograf pe care le ocupă acum. De ce au făcut asta, în condiţiiile în care este ştiut că ambii sunt apropiaţi ai preşedintelui CJ, Costel Alexe? Primul, alături de soţie, îi este chiar fin, cununat fiind de şeful de judeţ. Probabil că nu le pasă: alegerile viitoare sunt abia peste 4 ani.

 

Luminiţa Afloarei, soţia noului vice de judeţ şi fină a lui Costel Alexe, şeful acestui for, este artist plastic, absolventă a Universităţii Naţionale de Artă „George Enescu” din Iaşi, studii de licenţă, fiind în prezent masterandă la aceeaşi instituţie. În declaraţia de avere a soţului ei, apare consilier la firma familiei, Art Quarella (arte vizuale şi comercializarea florilor prin automate), dar şi al unei reţele naţionale de magazine de parfumuri.

La rândul său, celălalt intrat la Palat pe uşa din dos, Carmil Chelaru, este absolvent al Facultăţii de Filologie şi masterand la programul de studiu „Literatura română şi hermeneutică literară”. Potrivit unei declaraţii publice a directorului Complexului Muzeal, ambii ar fi făcut voluntariat la Palatul Culturii. Mai mult, Chelaru a fost şi angajat cu normă întreagă, pe perioadă determinată, în cadrul proiectului „E-cultura: Biblioteca Digitală a României”, în urma unui concurs organizat în martie trecut. Cei doi au ajuns la Palatul Culturii după un foarte scurt stagiu la Parlament, după cum ne-au confirmat surse din apropierea conducerii CJ. Nici vicele Sorin Afloarei, nici preşedintele Costel Alexe, care este şi naşul de cununie al primului, nu au dorit să comenteze această situaţie controversată.

Nevoi stringente după opt luni de pandemie

Am solicitat un punct de vedere Lăcrămioarei Stratulat, directorul Complexului Muzeal „Moldova”. În momentul în care îl vom primi, îl vom face cunoscut. Între timp, ea a declarat pentru publicaţia locală „7Iaşi” că detaşările sunt pe o perioadă de 6 luni - care, potrivit Codului Muncii, se pot prelungi cu câte şase luni „în situaţii excepţionale”. De asemenea, ea a făcut diferenţa între cele două persoane detaşate, respectiv că doar una vine pe filieră parlamentară, Camera Deputaţilor, iar cealaltă, de la Consiliul Judeţean. Nu am obţinut, ieri, vreo confirmare de la cei trei deputaţi liberali ai Iaşului că au avut la cabinetul parlamentar pe unul dintre cei doi noi muzeografi. Pe de altă parte, Lăcrămioara Stratulat a menţionat că „CMNM se confruntă cu o lipsă acută de personal, prin urmare detaşarea şi/sau transferul unor persoane care corespund posturilor este absolut necesară”. Ea a adăugat că posturile de muzeograf deburtant se regăsesc în organigramă, dar a recunoscut că au fost blocate pe perioada stării de alertă, în vigoare încă.

„Cheia”, din Ministerul Culturii

Complexul Naţional Muzeal „Moldova” nu este subordonat Consiliului Judeţean Iaşi, spre deosebire de o altă instituţie similară, Muzeul Naţional al Literaturii Române. Complexul din care face parte şi Palatul Culturii se află în subordinea Ministerului Culturii. Aici, unul dintre cei trei secretari de stat este ieşeanul Liviu Brătescu. Am vrut să-l întrebăm şi pe el despre posibilitatea efectuării detaşărilor, cum, când şi cine poate să solicite personal pentru acoperirea unor activităţi. Nu am primit nici de aici un răspuns.

Greaua moştenire a PSD

Cu doi ani în urmă, liberalii protestau faţă de detaşarea, ca jurist, de la Casa de Pensii Bucureşti la Consiliul Judeţean, a fiicei lui Mitică Rebegea, pe atunci preşedintele Consiliul de Administraţie al Aeroportului, aflat în relaţii foarte apropiate cu şeful CJ, Maricel Popa. Fără niciun rezultat

Am încercat să obţinem un punct de vedere şi din partea primarului Iaşului, numărul 2 în filiala locală a PNL, care s-a confruntat cu o altă situaţie în ce priveşte detaşările. Amintim că prima ordonanţă emisă anul trecut de Guvernul Orban (OUG nr. 1/2020) punea punct detaşărilor din societăţi comerciale către stat: „ocuparea prin detaşare a posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice (...), indiferent de sistemul de finanţare şi subordonare, se poate realiza numai cu personal angajat în instituţii şi autorităţi publice”. Mihai Chirica a rezolvat atunci problema celor câteva zeci de persoane detaşate la primărie, însă prevederile ordonanţei au fost respectate şi în cazul celor două detaşări recente la Palatul Culturii. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Încercare pe înaintare, cu speranţe de transformare

Nicolae GRECU

Încercare pe înaintare, cu speranţe de transformare

Chiar dacă şansele sunt minime, demersul oamenilor de rugby ieşeni demonstrează că sportul acesta se încăpăţânează să existe, să renască şi să reziste în dulcele târg.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (III)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (III)

Sunt relevate în continuare explicaţiile etimologice aberante date unor termeni importanţi în limba română, precum cneaz şi voievod, şi concluziile istorice inadecvate rezultate din respectivele etimologii.

O Iubire şi nouă fericiri

pr. Constantin STURZU

O Iubire şi nouă fericiri

Când m-am decis să urmez Filosofia, licean fiind, cineva m-a trimis să discut cu un venerabil profesor din acest domeniu. "Care este preocuparea sau tema centrală a Filosofiei?", m-a întrebat dumnealui, încă de la primele cuvinte. "Fericirea!", am răspuns eu spontan. Profesorul s-a uitat puţin dezamăgit la mine: "Nu. Ci disputa dintre materialism şi idealism". 

Urbanismul slăbiciunilor

arh. Ionel OANCEA

Urbanismul slăbiciunilor

Frumuseţea urbei noastre datorează mult colinelor. Din mulţimea lor, Boris Crăciun identifică pe cele şapte semnificative: Repedea, Cetăţuia, Miroslava, Breazu, Copou, Ciric şi Tătăraşi. Centrul e dominat de mănăstirea Golia şi Mitropolie, iar pe cele din jur se ridică mănăstirile Cetăţuia şi Miroslava. Şi constructorii acestor monumente au avut în preocupare riscurile fundării pe terenurile instabile. 

pulspulspuls

L-aţi uitat pe politicianul care venea la Primărie cu Buceagul Ceapeului? Iacătă-l la uşă!

L-aţi uitat pe politicianul care venea la Primărie cu Buceagul Ceapeului? Iacătă-l la uşă!

Pentru că ne-am jurat în barbă să ne ferim de politichie şi de politicieni măcar sâmbăta, pe uichend, aicea la rubricuţă, haideţi aşadar să părăsim olecuţă acest miraculos tărâm. 

Caricatura zilei

Conducere autonomă nivel 6

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.