Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

ATR: Plângerea penală privind transplantul lui Arşinel ar putea duce la refuzul unor donatori

GALERIE
Arsinel, transplant
  • Arsinel, transplant
- +

Plângerea penală pe care Emanuel Ungureanu vrea să o depună în cazul transplanului lui Alexandru Arşinel, împotriva Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Cluj, ar putea duce la refuzul unor potenţiali donatori, susţine Consiliul director al Asociaţiei Transplantaţilor din România (ATR).

Consiliul director al ATR arată, marţi, într-un comunicat de presă, că potrivit legislaţiei în vigoare, Declaraţiei universale a drepturilor omului şi Constituţiei României, orice om are dreptul la viaţă şi, prin extensie, orice pacient aflat în insuficienţă funcţională de organ vital trebuie să aibă acces la transplant, indiferent de vârstă, sex, religie, stare socială şi pregătire profesională, pentru că în caz contrat s-ar ajunge la discriminare.

"În al doilea rând, felul cum pune problema domnul Emanuel Ungureanu transmite un mesaj de revoltă pentru pacienţii care se află pe listele de aşteptare şi de descurajare şi neîncredere pentru cei care au indicaţie de transplant şi urmează să se înscrie pe liste. Noi, cei care am trecut prin emoţiile listei şi am beneficiat de un transplant, ştim foarte bine că nu este aşa. În acelaşi timp, am întâlnit pacienţi care se resemnaseră - având informaţii de genul celor susţinute de domnul Ungureanu - şi nu mai luptau pentru viaţa lor", se arată în comunicatul citat.

Reprezentanţii ATR se declară "indignaţi" de faptul că Emanuel Ungureanu, preşedintele Asociaţiei pentru Solidaritate şi Empatie "Claudia Safta" din Cluj-Napoca, intenţionează să dea în judecată Institutul Clinic de Urologie şi Transplant - Cluj, precizând că acest lucru ar perturba activitatea medicilor şi ar reduce şansa la viaţă a pacienţilor aflaţi pe listele de aşteptare.

"Astfel de atitudini pripite şi de intenţii răutăcioase nu fac altceva decât să inducă în rândul potenţialilor donatori (aparţinătorilor) un sentiment de incertitudine care să-i determine să refuze donarea, fapt ce afectează şansa la viaţă a pacienţilor care au nevoie de transplant. Or, cine are interesul ca tocmai în anul 2013, când activitatea de transplant a cunoscut un avânt fără precedent în România, să afecteze prestigiul profesional şi activitatea susţinută a unui centru de transplant? Oare de ce nu s-a luat atitudine în media şi atunci când s-au făcut opt transplanturi în 24 de ore, sau de ce s-a tăcut atunci când unii pacienţi au beneficiat de al III-lea sau al IV-lea transplant renal în acelaşi centru? Cumva pentru că erau simpli pacienţi şi nu erau nume publice?", se mai arată în comunicatul citat.

Reprezentanţii ATR au precizat că lansarea unor astfel de suspiciuni se întinde asupra întregului corp medical care realizează transplanturi în România, iar acest lucru nu ar fi în favoarea pacientului de pe listele de aşteptare.

"Ceea ce putem face fără să greşim este să preluăm ce se prevede în protocoalele cu privire la transplant, la nivel naţional şi mondial. Ori, în aceste protocoale se precizează în principal, că atunci când se anunţă un organ: trebuie chemaţi minim doi pacienţi de pe listă, pacienţi cu cea mai bună compatibilitate şi că în centrul de transplant, potenţialilor primitori li se fac o serie de investigaţii aşa încât să se verifice dacă nu cumva aceştia au anticorpi, focare de infecţie, viermi intestinali etc. Decizia asupra pacientului care este receptor se ia abia după ce medicii au toate datele, aşa încât să existe cel mai bun prognostic de viaţă lungă a grefei, implicit a pacietului", se precizează în comunicat.

ATR mai arată că dacă într-adevăr se doreşte ca şansa la viaţă a celor înscrişi pe liste să crească, îi invită pe cei care susţin pacienţii să li se alăture în campania de informare şi conştientizare a populaţiei privind actul donării, în acordarea de suport, consiliere şi informare pentru pacientul în stare post-transplant şi în eforturile de a obţine o finanţare adecvată pentru programele pre şi post-transplant.

"Numai dacă vom înţelege că prin unirea eforturilor şi prin acţiuni comune pe coordonatele menţionate mai sus aşa vom putea contribui împreună la creşterea accesului la transplant a pacientului de pe liste şi la o viaţă bună a pacientului în stare post-transplant. Totodată, aceasta presupune şi să ne respectăm medicii, să-i preţuim şi nu să-i ducem în justiţie în baza unor nelămuriri personale. Domnului Alexandru Arşinel îi urăm viaţă lungă şi să treacă cu bine peste această situaţie", se mai arată în comunicat.

Asociaţia pentru Solidaritate şi Empatie "Claudia Safta" va depune o plângere penală faţă de Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) Cluj, solicitând justiţiei să lămurească dacă s-au respectat regulile şi criteriile de transplant de rinichi în cazul actorului Alexandru Arşinel.

Preşedintele Asociaţiei pentru Solidaritate şi Empatie "Claudia Safta" din Cluj-Napoca, Emanuel Ungureanu, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că va depune, în numele asociaţiei pe care o conduce, în 27 septembrie, când se împlineşte un an de la decesul unei tinere care nu a beneficiat de transplant renal, o plângere penală şi va chema în judecată ICUTR Cluj "pentru ca justiţia să lămurească dacă în cazul Arşinel s-au respectat regulile şi criteriile privind efectuarea unui transplant".

Potrivit acestuia, nu se ştie dacă Alexandru Arşinel a primit un rinichi sau doi şi nu s-a clarificat nici câţi potenţiali primitori ai rinichiului de care a beneficiat actorul au fost chemaţi la transplant, în condiţiile în care trebuie chemate minimum şase persoane în cazul în care se primeşte un organ.

El a menţionat că există "suspiciuni fireşti", legate de găsirea suspectă a unui rinichi după trei zile pentru o persoană, Alexandru Arşinel, "care nu a făcut nicio zi de dializă".

Actorul Alexandru Arşinel, director al Teatrului de Revistă "Constantin Tănase" din Bucureşti, a suferit, la sfârşitul lunii august, un transplant de rinichi la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca. El a fost externat în 12 septembrie.

Şeful ICUTR, Mihai Lucan, declara că Alexandru Arşinel este a treia persoană din România în vârstă de peste 70 de ani care a suferit un transplant de rinichi, precizând că donatorul este un tânăr de 23 de ani care s-a spânzurat după ce a pierdut la jocuri de noroc.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri