Au disparut 22.000 de pensionari
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 16.06.2021

Au disparut 22.000 de pensionari

In prezent in judet sunt 178.000 de pensonari. Reducerea se datoreaza cresterii varstei de pensionare si a inaspririi conditiilor de iesire din campul muncii anticipat sau pe caz de invaliditate.

GALERIE
pensionari41
  • pensionari41
- +

Dupa o crestere impresionanta pana la inceputul anilor 2000, numarul pensionarilor din judet a cunoscut un trend descrescator, in fiecare an scazand cu circa 2000 de persoane. Scaderea numarului pensionarilor din judet are loc in contextul in care de dupa revolutie sunt considerati o povara in carca salariatilor, care prin contributiile la bugetul de stat ajuta la achitarea pensiilor.

In 1990 existau peste 249.000 de salariati si 97.000 de pensionari. De atunci si pana acum zece ani, cele doua valori au evoluat invers proportional, numarul salariatilor ajungand la 167.000, iar cel al pensionarilor la peste 200.000. La inceputul anilor 90, pe fondul disponibilizarilor din intreprinderile nerentabile si a iesirilor in strada pentru limitarea somajului, guvernantii au redus varsta de pensionare. Astfel, femeile care aveau o vechime de 20 de ani se puteau pensiona la 50, fata de 60 de ani in perioada comunista, in timp ce barbatii care au lucrat 25 de ani puteau iesi la pensie la 55 de ani, fata de 65 de ani. Ulterior, dupa modificarea legii pensiilor in 2000, situatia s-a mai stabilizat prin cresterea varstei de pensionare si a stagiului de cotizare. Asa s-a ajuns ca la finalul anului 2012, la distanta de mai bine de zece ani, intre cele doua valori sa nu mai existe diferente chiar atat de semnificative. La un numar de contribuabili la bugetul de asigurari sociale de circa 148.000, existau in judet circa 178.000 de pensionari: un raport de 1,2 pensionari la un salariat, in conditiile in care imediat dupa revolutie un pensionar era “dus in carca” de 2,5 salariati. Reprezentantii Casei Judetene de Pensii sunt de parere ca nu iesirea pensionarilor din sistem pe cale naturala este cauza acestei scaderi, ci modificarile legislative. “In ultimii ani s-a putut observa un trend descrescator in ceea ce priveste numarul pensionarilor din judet datorita cresterii in timp a varstei de pensionare. Apoi, au aparut criterii mult mai stricte de incadrare in pensia de invaliditate, iar accesul la pensia anticipata partial nu mai este atractiva din cauza cresterii penalizarii. Pentru fiecare luna de neindeplinire a conditiilor impuse se impune o penalizare de 0,75% lunar. Foarte putin probabil ca o cauza principala sa fie numarul mare de decese”, a declarat Adriana Grecu,  directoarea Casei Judetene de Pensii Iasi. Mai mult, numarul pensionarilor din judet ar putea sa scada in continuare, avand in vedere ca se urmareste cresterea varstei de pensionare, ceea ce va duce automat la o noua cadere a numarului de persoane care pot intra in sistem. „Momentan, varsta de pensionare este de 59 de ani si sase luni la femei si de 64 de ani si sase luni la barbati. Cu toate acestea, varsta de pensionare la femei va ajunge la 63 de ani, iar la barbati 65 de ani, potrivit anexei 5 din legea 263/2010”, a mai specificat Adriana Grecu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Joe Biden întâlneşte lumea

Lucian DÎRDALA

Joe Biden întâlneşte lumea

Lipseşte, deocamdată, o întâlnire la vârf cu liderul chinez, dar probabil că în viitor se va discuta despre un moment şi un cadru adecvat de desfăşurare. În orice caz, patru din cinci înseamnă destul de mult.

Filmuletul zilei

opinii

Metastazele democraţiei

Florin CÎNTIC

Metastazele democraţiei

Una dintre marile enigme ale corpului uman e mecanismul prin care celulele vii se dau peste cap şi în loc să genereze în continuare viaţă încep să se adune în tumori maligne care duc la distrugerea completă a organismului. Acest proces ciudat poartă numele de cancer.

Generaţii... generaţii...

Radu PĂRPĂUȚĂ

Generaţii... generaţii...

Fac parte din generaţia care simţea fiori când în liceu, din întâmplare, puneam mâna pe clanţă odată cu o colegă de clasă; o generaţie care era scoasă la tablă şi nu se simţea umilită - dimpotrivă, scria cu mândrie în faţa clasei; generaţia care nu mergea cu maşina la şcoală (nu că ar fi un defect mersul cu maşina la şcoală), ci îngrămădit în autobuzul de navetişti; o generaţie care scria jurnale în secret pe care le împărtăşea numai celor mai buni prieteni şi prietene, căci se cultivau prieteniile pe atunci, prietenii care aveau să ţină o viaţă, transformate în ceva aşa frumos şi greu de descris; o generaţie care se ruşina să stea pe scaun în autobuz când un adult era în picioare; o generaţie care învăţa singură, părinţii nu se pricepeau la chimie şi fizică, iar bani pentru meditaţii nu prea erau; o generaţie crescută cu frica de părinţi, care frică cu anii s-a transformat în respect şi iubire - la fel şi cu profesorii (nu că acum tinerii nu şi-ar iubi părinţii, poate şi profesorii).

Orchestratorul

Alex VASILIU

Orchestratorul

Astăzi mă voi referi doar la orchestrator pentru că el a fost, a rămas, în multe cazuri, al doilea autor al unei piese, ori lucrări muzicale mai ample. Uneori, chiar cel mai important. Dacă este să ne gândim mai întâi la genul muzicii aşa-zis uşoare, orchestratorul a făcut minuni. Sigur, depinde şi de cine ascultă. Dacă melodia solistului vocal este frumoasă, uşor de reţinut, lirică sau în tempo (ritm) mişcat, unii dau puţină atenţie comentariului orchestral, aproape că nici nu-l observă.

pulspulspuls

Iaca de ce a intrat dihonia între Mihăiţă şi cel mai bun amic de şpriţuri al acestuia!

Iaca de ce a intrat dihonia între Mihăiţă şi cel mai bun amic de şpriţuri al acestuia!

Iote că vrem să fugim unde om vedea cu ochii după alt subiecţel în afară de ăsta cu dosare penale pentru aleşii locali, dar numai nu reuşim, of, of, căci iar apare ceva nou, neştiut până acuma. 

Caricatura zilei

Bloc la cimitir

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.