Au fost descoperiţi anticorpi super-puternici împotriva coronavirusului
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

vineri, 07.05.2021

Au fost descoperiţi anticorpi super-puternici împotriva coronavirusului

GALERIE
anticorpi
  • anticorpi
- +

Nu toţi anticorpii sunt la fel. Unii sunt mai puternici decât alţii ceea ce, în faţa unui inamic precum coronavirusul, poate face diferenţa. Acesta este şi motivul pentru care astăzi, unul dintre fronturile cercetării este preocupat de identificarea celor mai puternici anticorpi din sângele persoanelor care s-au vindecat de Covid.

Următorul pas este cel de a-i recrea în laborator şi a îi folosi ca terapie sub formă de anticorpi monoclonali, potrivit La Repubblica, citat de Rador.

Miercuri, un grup condus de Universitatea din Washington, care include şi spitalul Sacco, împreună cu specialistul în boli infecţioase Massimo Galli, a publicat în revista Science descoperirea a doi anticorpi deosebit de puternici care, testaţi pe hamsteri, au eliminat Sars-Cov-2, blocând faimosul spike pe care coronavirusul îl foloseşte pentru a se lega de celulele umane şi de receptorul Ace2.

Cel puţin trei companii din lume efectuează deja experimente asupra oamenilor, plus Universitatea din Roma Tor Vergata şi fundaţia Toscana Life Sciences, alături de omul de ştiinţă Rino Rappuoli, care a izolat trei anticorpi deosebit de puternici. Primele tratamente ar putea ajunge în primăvară.

„Am obţinut anticorpi foarte puternici, care se află în faza de dezvoltare industrială şi cu care sperăm să contribuim în curând la limitarea acestei pandemii” - a scris Rappuoli, microbiolog, director ştiinţific şi şef de cercetare şi dezvoltare la Vaccinurile Gsk din Rosia (Siena), într-un articol scris pentru revista Magistero del Lavoro. „Se începe întotdeauna de la sângele pacienţilor convalescenţi şi, folosind tehnici de laborator foarte sofisticate, se caută printre milioanele de celule cele foarte rare, care produc anticorpii care neutralizează vârful virusului”. Apoi, aceşti anticorpi sunt recreaţi în laborator şi utilizaţi ca medicamente.

Comparativ cu vaccinul, anticorpii monoclonali ar avea avantajul de a fi eficienţi imediat, în timp ce răspunsul imun stimulat de vaccin ar dura o lună sau două şi foarte probabil ar trebui repetat după prima doză. Anticorpii trebuie administraţi imediat după infecţie (sau ca măsură preventivă la persoanele cu risc crescut de infecţie) şi sunt eficienţi imediat. La nivelul producţiei, ar fi necesare mai puţine doze, aceştia fiind indicaţi doar persoanelor bolnave sau expuse şi nu pentru întreaga populaţie mondială.

Dezavantajul, în comparaţie cu vaccinul, este costul destul de ridicat (câteva mii de euro faţă de cei 10-20 de euro cât costă vaccinul) şi eficacitatea limitată în timp: doar câteva săptămâni, faţă de câteva luni sau poate câţiva ani.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cu primarul Mihai Chirica la Zoiosu’

Toni HRIŢAC

Cu primarul Mihai Chirica la Zoiosu’

Primarul foloseşte resursele patrimoniale şi juridice ale primăriei ca să-şi gestioneze destinul politic.

Filmuletul zilei

opinii

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

Marte

Neculai SEGHEDIN

Marte

Aşa cum românii au aşteptat în zadar sosirea americanilor (au venit, ce-i drept, dar cam târziu!), aşa şi pământenii au aşteptat invazia marţienilor până când s-au plictisit şi atunci au trimis ei diverşi emisari către planeta vecină.

De ce romanul? (I)

Nicolae CREŢU

De ce romanul? (I)

A trecut de mult vremea întrebării simptomatic reluate pe atunci „De ce nu avem roman?”. În zilele noastre mai că-ţi vine să (te) întrebi, în faţa producţiei de titluri, altceva: dar oare chiar avem atât de mulţi romancieri? Asta, înainte de a-i citi? După lectură, schimbând ceea ce e de schimbat: oare cum s-o fi explicând iluzia atâtor „romancieri” despre ceea ce scriu ai? Pentru că, la drept vorbind, proporţia de autentice romane din „avalanşa” editorială readuce percepţia realităţii la adevărata şi onesta ei măsură.

pulspulspuls

Mărirea şi decăderea lui Mihăiţă vodă Chirica: cine i-a tras scatoalca ce l-a dat jos de pe cal?

Mărirea şi decăderea lui Mihăiţă vodă Chirica: cine i-a tras scatoalca ce l-a dat jos de pe cal?

Una bucăţică de analiză politico-mondenă de Bahlui pe ziua de azi, stimaţi telespectatori, dacă tot e ziua Izvorului Tămăduirii, sărbătoare cu cruce roşie.

Caricatura zilei

Două măști

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.