Au furat banii şomerilor. Dosarul-ruşine al justiţiei ieşene, cu 114 acuzaţi, se reia de la zero
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

La loc comanda pentru 116 inculpaţi

Au furat banii şomerilor. Dosarul-ruşine al justiţiei ieşene, cu 114 acuzaţi, se reia de la zero

Magistraţii de la Tribunal nu au citat o societate comercială care a fost trimisă în judecată

GALERIE
dosar
  • dosar
- +

Procesul în care peste 100 de persoane din judeţ sunt acuzate că au fraudat fonduri ale Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţelor de Muncă (AJOFM), se va relua de luna viitoare, de la Tribunal. Ajuns în instanţă în primă fază încă din 2015, acest dosar a ajuns aproape de condamnările definitive, însă, acum câteva săptămâni, judecătorii de la Curtea de Apel au decis rejudecarea. 

Magistraţi au explicat în motivare că decizia de rejudecare a fost luată deoarece instanţa de fond nu a citat o societate comercială care a fost trimisă în judecată şi, din acest caz, judecata trebuie să se reia de la zero. Greşeala aparţine judecătorului de la Tribunal căruia i-a fost repartizat, în 2015, dosarul. „Instanţa de apel nu ar putea trece peste această neregularitate în primul rând datorită dispoziţiilor legale incidente clar în cauză, mai ales că persoana juridică inculpată a invocat personal încălcarea dispoziţiilor legale privind citarea în ceea ce o priveşte. În plus, soluţionarea apelului la instanţa de apel ar determina privarea persoanei juridice inculpate de o cale de atac din moment ce aceasta nu a fost legal reprezentată pe toată durata judecăţii la instanţa de fond“, au explicat judecătorii.

Acest dosar a fost unul complicat pentru justiţia ieşeană, mai ales la începutul cercetării judecătoreşti, când toate părţile au fost citate la proces. Au existat termene la care inculpaţii pur şi simplu nu au încăput în sala de judecată pentru a participa la proces. Dosarul Dosarul „AJOFM“ a fost instrumentat de DNA, care a deconspirat o adevărată reţea de falsificare a unor documente pentru a obţine subvenţii de la stat, care ar fi produs, acum mai bine de un deceniu, prejudicii de peste 2 milioane de lei. Potrivit rechizitoriului, capii răutăţilor ar fi Gabriel Barbălată, fost consilier local în comuna Gorban, şi Daniel-Lucian Lupu, fost consilier local în Răducăneni, ambii condamnaţi cu executare de prima instanţă. „În perioada 2007 - 2010, inculpaţii Barbălată Gabriel şi Lupu Lucian Daniel au iniţiat şi coordonat un grup infracţional organizat care a acţionat în scopul de a obţine importante sume de bani cu titlu de subvenţii prin inducerea şi menţinerea în eroare a unor funcţionari publici din cadrul AJOFM prin utilizarea unor documente care atestau raporturi de muncă fictive (contracte de muncă, tabele nominale, foi de prezenţă etc.)“, au precizat procurorii DNA.

Cei doi consilieri au cooptat ulterior şi alte persoane pentru a pune în mişcare sugativa ilegală de bani publici, cei mai mulţi dintre ei rude sau prieteni apropiaţi, reprezentanţi ai unor firme care angajau fictiv diverse persoane. Potrivit legii de la momentul faptelor, societăţile comerciale care angajează absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ sau persoane de peste 45 de ani beneficiază de subvenţii din partea statului român acordate prin intermediul AJOFM. Consilierii şi acoliţii lor s-au folosit de 10 firme fantomă, la care au angajat pe hârtie diverse persoane eligibile pentru subvenţii. Dosarul a avut în primă fază peste 152 de inculpaţi şi a fost deferit justiţiei în 2013. Doi ani mai târziu, 36 dintre acuzaţi, cei care au recunoscut şi au fost judecaţi în procedură simplificată, au fost condamnaţi cu suspendare. Pentru ceilalţi 116, judecata s-a disjuns, constituindu-se dosarul actual. Primul termen de judecată al rejudecării a fost stabilit pentru 17 iunie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Elitele şi declinul Vestului

Alexandru LĂZESCU

Elitele şi declinul Vestului

Dacă ne raportăm la lecţiile istoriei putem privi decadenţa şi declinul Occidentului în bună măsură ca un rezultat al degradării şi acţiunii acestor elite, preponderent liberale.

Filmuletul zilei

opinii

Boala sănătăţii. Reloaded

Florin CÎNTIC

Boala sănătăţii. Reloaded

Pandemia a arătat nu numai slăbiciunile globale ale lumii medicale, dar a subliniat, dacă mai era nevoie, putreziciunea sistemului nostru sanitar şi ineficienţa politicilor publice în sănătate din ţara noastră. Cum lucrurile se degradează pe zi ce trece aş îndrăzni să-mi provoc cititorii să analizeze ce s-a schimbat în bine faţă de acum cinci ani, când, scandalizat de uciderea din culpă a prietenului Tiberiu Brăilean, scriam acest text:

O scrisoare din Italia

Radu PĂRPĂUȚĂ

O scrisoare din Italia

Draga mea Măriuţă,

Cristian Mandeal - „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (III)

Alex VASILIU

Cristian Mandeal - „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (III)

Spre deosebire de mulţi muzicieni academici (solişti de concert, de operă, dirijori, muzicologi), Cristian Mandeal se bucură de atenţia mediei generaliste. Nu mă refer la cronicile sau interviurile realizate de jurnalişti cu studii de specialitate, semnatarii unei rubrici fixe la un cotidian, la o revistă, ci la produsele jurnalistice având ca autori tineri ce posedă o cultură umanistă, interesaţi şi de muzică. 

pulspulspuls

Fătuca de pe virtual

Fătuca de pe virtual

Pentru că mai mulţi amici cetitori ne-au întrebat în ultimele zile cum se poate una ca asta, ca ditamai premarele de capitală culturală să facă greşeli de analfabet funcţional, şi asta ca să nu mai spunem că se mai laudă pe ici pe colo şi cu faptul că a fost şef de promoţie în facultate, iacătă stimaţi telespectatori că am mai scotocit puţin în zona virtuală ca să aflăm una-alta special pentru cei dintre domniile voastre revoltaţi, mai mult sau mai puţin, de o astfel de bătaie de joc la adresa oamenilor care ştiu să scrie din acest târg. 

Caricatura zilei

va

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.