Au început grupurile de lucru INGENIUM la Iași, după festivitatea de deschidere care a avut loc în Aula Magna „Carmen Sylva”

miercuri, 22 mai 2024, 13:57
4 MIN
 Au început grupurile de lucru INGENIUM la Iași, după festivitatea de deschidere care a avut loc în Aula Magna „Carmen Sylva”

Cei peste 100 de invitați ai Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI), de la cele nouă universități europene care alcătuiesc, alături de Politehnica ieșeană, alianța INGENIUM, au început activitățile în comisiile și grupurile de lucru din cadrul „10 Days of INGENIUM”. Studenții, profesorii, cercetătorii și personalul administrativ au vizitat deja o parte dintre facilitățile universității, iar acum se discută direcții de cercetare și de colaborare pentru a determina viitorul alianței., potrivit unui comunicat de presă.

Luni, 20 mai 2024, de la ora 09.00, în Aula Magna „Carmen Sylva”, a avut loc ceremonia de deschidere a manifestărilor de la Iași. Într-o atmosferă festivă, invitați de peste tot din Europa au umplut aula în care, în urmă cu 107 ani, parlamentarii români decideau viitorul țări în timpul Primului Război Mondial, Iașul fiind capitală de război. Amfitrionul manifestărilor a fost prorectorul TUIASI, prof. univ. dr. ing. Irina Lungu, care a fost apreciată în discursuri de către toți invitații pentru efortul depus în buna organizare a primelor cinci zile din programul „10 Days of INGENIUM”.
Aceasta le-a mulțumit tuturor celor prezenți și i-a încurajat să participe cu entuziasm la toate evenimentele organizate de colectivul academic al TUIASI. A introdus întâi Corul Filarmonicii, care a interpretat imnurile Europei, al României și Gaudeamus, apoi i-a dat cuvântul rectorului universității, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.

Rectorul le-a mulțumit tuturor celor care au ajuns la Iași pentru prezență, i-a încurajat să viziteze universitatea și Iașul și a explicat că pentru o oferi o experiență cât mai complexă, „10 Days of INGENIUM” a fost integrat în Festivalul „Zilele Campusului Tudor Vladimirescu”.
„Trebuie să mărturisesc faptul că Alianța INGENIUM o asemăn ca fiind o casă cu zece camere. Toate cele zece camere sunt sufragerii pline de activitate, energie, planuri pentru viitor. Dar în bucătărie, rectorii și președinții universităților, alături de comitetele directoare, încearcă să găsească cea mai bună combinație din cele zece condimente pe care le au la îndemână pentru a transforma casa într-un adevărat cămin. Un cămin pentru noi toți”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.

Pe scenă a urcat primarul Iașului, Mihai Chirica, care le-a vorbit invitaților despre mândria de a avea atâția oaspeți în Iași în această perioadă, insistând asupra faptului că unitatea dintre universitățile Europei este șansa continentului de a atinge potențialul maxim.

„Dacă această lume a reușit să ajungă până aici se datorează faptului că Europa a fost creativă, inovativă și a reușit să împărtășească din știința sa întregii lumi. Sunt convins că spiritul inovativ al Europei va face din nou ca al nostru continent să crească economic așa cum ne dorim. De aceea vă spun din toată inima mea «bine ați venit la Iași», în extremitatea estică a comunității europene și ne place să confirmăm că Iașul este poarta de intrarea în Europa, nu de ieșire”, a spus Mihai Chirica.

La finalul discursului său, primarul Iașului, Mihai Chirica, i-a oferit rectorului universității, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, distincția de Cetățean de Onoare al Iașului, pe care a Consiliul Local al Municipiului Iași a validat-o în luna martie a anului curent.
Președintele Senatului, prof. univ. dr. ing. Iulian Aurelian Ciocoiu, s-a declarat onorat de faptul că le poate vorbi invitaților din Aula Magna „Carmen Sylva”, despre care, după cum a spus profesorul, au fost mărturii ale vizitatorilor care au decretat-o „Capela Sixtină Română”.

„Avem o săptămână ocupată înaintea noastră, sunt multe activități, întâlniri, prezentări de laboratoare și reuniuni de comitete de inovare, așa că sper că împreună cu aceste activități veți avea oportunitatea să vizitați orașul nostru deosebit și să îi descoperiți comorile. Mai sper să aveți oportunitatea să îi cunoașteți pe studenții și profesorii noștri, adevăratele giuvaiere din acest oraș”, a punctat prof. univ. dr. ing. Iulian Aurelian Ciocoiu.
Ana Isabel Álvarez González, director al INGENIUM, prorector al Universității din Oviedo, Spania, i-a încurajat pe toți cei prezenți să împărtășească experiența INGENIUM către toți cei din jurul lor, amintindu-le că în urmă cu un an alianța era încă la începuturi și necunoscută chiar și în rândul universităților membre.

„Mă bucur să văd apropierea comunității locale, reprezentate astăzi prin domnul primar, de universitate, așa cum spune inclusiv imnul Gaudeamus. Universitățile și munca pe care o fac sunt parte din academia, dar și din comunitatea locală. Este minunată să fim astăzi aici, să începem cel de-al treilea eveniment al «10 Days of INGENIUM», să vedem cum comunitatea se extinde, devine implicată și sudată, un lucru foarte greu de atins. Mulțumim mult gazdelor noastre de la Iași pentru această întâlnire, pentru contribuția lor entuziastă la alianță, este un eveniment foarte complex care reunește trei agende: pentru studenți, pentru profesori și pentru diferitele comisii din alianță”, a subliniat Ana Isabel Álvarez González.
Evenimentul „10 Days of INGENIUM” va avea loc în intervalul 20 – 24 mai 2024, la Iași, iar după 24 mai, delegațiile se vor muta în Franța, la Universitatea din Rouen, Normandia, pentru celelalte manifestări programate în cadrul „10 Days of INGENIUM”, în perioada 27 – 31 mai 2024.

Etichete: INGENIUM, TUIASI

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii