AU REUŞIT! Câţiva profesori ieşeni au smuls bani pentru decontarea transportului la ţară
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 15.05.2021

Precedent judiciar important:

AU REUŞIT! Câţiva profesori ieşeni au smuls bani pentru decontarea transportului la ţară

GALERIE
profesori
  • profesori
- +

Este vorba despre plata cheltuielilor de transport pentru anii 2011 - 2012 către profesorii care au activat sau încă lucrează la Şcoala Domniţa din comuna Ţibana.

Veste bună pentru dascălii de la Şcoala Dom­niţa din comuna Ţibana. Uniunea Sindi­catelor Libere din Învăţământul Preuni­versitar (USLIP) a câştigat irevocabil procesul cu primăria privitor la decontul navetei profesorilor. Astfel, unitatea şcolară trebuie să primească în cel mai scurt timp aproximativ 21.000 de lei, pentru a acoperi costurile de transport ale cadrelor didactice aferente anilor 2011 - 2012. Conducerea USLIP a ţi­nut să atragă atenţia asupra faptului că astfel de procese mai sunt în derulare şi în cazul primăriilor din Şcheia, Hărmăneştii Vechi, Prisăcani, Probota şi Dumeşti. „Vom conti­nua politica acestor procese şi vom merge până la executarea acestora. Dacă vom avea şansă, în urma demersurilor USLIP, legislaţia ar putea fi schimbată începând cu luna ianuarie aşa încât naveta să fie inclusă în cheltuielile de personal“, a declarat Laviniu Lăcustă, liderul USLIP. Sindicalistul a subliniat faptul că, la ultimele rânduri de nego­cieri, a obţinut promisiunea ministrului Re­mus Pricopie şi a lui Angel Tîlvăr, preşedintele Comisiei pentru învăţământ din cadrul Ca­merei Deputaţilor, pentru ca naveta să fie decontată de minister. „I-am explicat mi­nistrului că în Iaşi avem 75% din primării în stare de faliment. Ei reuşesc cu mare greutate să îşi asigure utilităţile şi salariile. Sunt comune cu două-trei mii de persoane care nu au forţa de a-şi asigura independenţa fi­nanciară. Chiar şi în cazul microbuzelor sunt probleme. Asigurarea, motorina, repa­raţiile cine le plăteşte?“, a mai spus Lăcustă. Pe de altă parte, Inspectoratul Şcolar a ţinut să evidenţieze acele comune în care decontarea navetei profesorilor s-a făcut la timp: Lunca Cetăţuii (42 de profesori), Belceşti (36), Leţ­cani (25), Ţigănaşi (36), Todireşti (30), Vlădeni (42) şi Victoria, acolo unde la dispoziţia profesorilor a fost pus un microbuz. „E o condiţie legată de calitatea actului di­dactic. Această decontare e foarte importan­tă şi ar fi bine da­că în bugetele comunelor s-ar regăsi această chestiune“, a subliniat Ca­melia Gavrilă, şefa IŞJ. În general, în şcolile aflate la mare distanţă de oraş se înregistrează o mare fluctuaţie a cadrelor didactice tocmai din cauza dificultăţii navetei. De exemplu, din cei 98 de suplinitori necalificaţi din judeţ, 10 sunt la Dagâţa. „Este îngrozitor, ai nevoie de o oră jumătate dus, pentru că drumul e foarte deteriorat, aproape impracticabil, comuna e risipită, cu multe sate. O strategie este de a lua profesori din judeţul Neamţ, pentru că prin Roman se ajunge mai uşor. În cele din urmă se apelează la soluţia locală, pentru că acele persoane nu au cheltuieli de transport“, a mai comentat Gavrilă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Principiul lui Peter şi sportul

Nicolae GRECU

Principiul lui Peter şi sportul

Cei care nu izbutesc să treacă trec graniţa dintre competenţă şi incompetenţă se consideră insultaţi de către cei care observă aceasta.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

În ultimul foileton al acestei serii sunt analizate două „contribuţii“ recente ale unor autori români, marcate de manipularea de tip protocronist a unor documente de istorie medievală europeană.

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

pr. Constantin STURZU

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

Ziua de mâine, a treia duminică a Paştilor, este consacrată femeilor mironosiţe (purtătoare de miruri la mormântul Domnului). Un bun prilej pentru a vorbi despre condiţia femeii în creştinism.

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Azi doresc să vă provoc la reflecţie, fără să mă implic impunând vreun punct de vedere personal care să mă înregimenteze într-o tabără pro sau contra. E un subiect incitant, argumentele variate ale apărătorilor şi acuzatorilor nefiind deloc futile în a decela un răspuns definitiv.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

WC spațial

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.