Primele rezultate sosite la Iași, în urma controalelor din abatoarele de păsări, exclud contaminarea cu Salmonella. În alte județe în schimb, lucrurile nu stau la fel de bine, potrivit ANPC fiind probleme la mai multe loturi de pui, descoperite în Focșani, Ilfov și București.
Comisarii de la Protecția Consumatorilor Iași au primit o parte din rezultatele analizelor pentru depistarea Salmonella, în abatoarele de păsări din județ. Până acum, nici urmă de așa ceva, la Iași, după se prezintă rapoartele microbiologice „TUV Austria România”.
Luna trecută, aici au fost verificate mai multe produse din carnea de pui, atât din caserole, cât și din pungi, fiind aduse în laborator probe din loturile cu piept de pui dezosat fără piele, pulpe inferioare de pui la tavă, aripi de pui și pui grill fără gât. Astfel, la indicatorii de identificare și detecție Salmonella, niciun rezultat nu a confirmat prezența contaminării cu această bacterie în carnea de pui. De altfel, și directorul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Iași (CJPC) a transmis, pentru ZdI, că rezultatele primite până acum sunt foarte bune și nu sunt motive de îngrijorare.
La Iași, aceste probe au fost recoltate la data de 28 martie a.c.. Ulterior, comisarii CJPC Iași au mers în control și în alte puncte de lucru ale crescătorilor de păsări, iar acum se așteaptă și rezultatele acestor analize.
Reamintim că luna trecută, scandalul „puiului vopsit” a stârnit un val de reacții critice din partea marilor operatori economici din industrie, dar și la vârful unor Direcții Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), printre care și cea din județul Iași.
În urma declarațiilor făcute de fostul șef al ANPC, Horia Constantinescu legate de teoria „puiului vopsit”, asociată cu inducerea în eroare a consumatorilor, dar și cu Salmonella, în întreaga țară au demarat controale peste controale în abatoarele și lanțurile de magazine. La Iași, mai multe voci din industrie, dar și din instituțiile cu atribuții de control au dezmințit acuzațiile lui Horia Constantinescu și le-au numit „aberații” și „elucubrații”.
În schimb, în alte orașe și județe, acțiunile de control au vorbit de la sine, fiind descoperite mai multe loturi de pui contaminate cu Salmonella. Potrivit ANPC, majoritatea problemelor au fost descoperite în capitală, dar și în Ilfov și Focșani.
Publicitate și alte recomandări video