AUR face agenda estivală

marți, 30 iulie 2024, 08:26
3 MIN
 AUR face agenda estivală

Mixul dintre emoția celor care visează la macarale râzând în soare (mai ales în diminețile de vară) și reacția intrigată, ușor amuzată, a opozanților, a bătut la nivel de PR festivalurile de sezon.

De mai bine de zece ani, două evenimente au marcat constant miezul vacanței parlamentare, reușind să stimuleze emoții politice puternice în plin sezon estival – Raportul pe justiție al Comisiei Europene și discursul lui Viktor Orban de la Băile Tușnad. Nu a fost cazul anul acesta. Documentul publicat de Bruxelles, surprinzător de favorabil, a stârnit câteva reacții dure din partea unor asociații ale magistraților și ONG-uri care monitorizează evoluția statului de drept, dar a rămas, în general, fără ecou în mediul politic. Poate cu excepția notabilă a PNL care a cumpărat niște articole în presă prin care își însușea „succesul”. Un succes discutabil pentru publicul larg, dar palpabil pentru elita liberală. Să ne amintim de dosarele penale ale liderilor PNL peste care se așterne praful (vezi la Iași cazurile Alexe și Chirica). Altfel, raportul Comisiei nu pare să fi ridicat vreun semn de întrebare din partea celorlalți actori politici. PSD care n-are ministerul Justiției s-a făcut că plouă, USR și-a exprimat mocnit frustarea prin bulele de partid, AUR și UDMR, nici atât.

Și dacă tot am amintit despre AUR și UDMR, să observăm camaraderia celor două partide reflectată de tradiționala vizită a premierului maghiar în România. Dacă în anii din urmă formațiunea lui George Simion se folosea de eveniment pentru a acuza „iredentismul” maghiar, săptămâna trecută mai că nu i-au așezat covorul roșu. Nimic surprinzător. Întregul discurs din acest an al lui Viktor Orban de la Băile Tușnad pare inspirat din live-urile pe Facebook ale lui George Simion. De altfel, AUR a și votat în urmă cu două săptămâni în PE cot la cot cu suveraniștii maghiari împotriva unor garanții instituționale ale Uniunii Europene de sprijin pentru Ucraina. În rest, liniște și frăție între popoare. Premierul Ciolacu (PSD) i-a strâns mâna cald omologului de la Budapesta și l-a lăsat în plata Domnului să îndruge verzi și uscate („Treaba dânsului. A spus ceva de România?”), PNL, care anul trecut i-a făcut agenda lui Orban înainte să treacă granița, anul acesta a tăcut mâlc savurând raportul pe Justiție, în vreme ce USR a mormăit grav pe două conturi de Facebook.

Cu cele două evenimente politice rămase fără reverberații interne, sezonul estival a fost salvat de „planul Simion”. Povestea cu apartamentele la 35.000 de euro a ocupat prim-planul dezbaterilor publice, promisiunea reușind să se strecoare rapid în „feed-urile” românilor. Iar cei care au acuzat „enormitatea” ideii au popularizat enorm proiectul AUR. De fapt, tocmai enormitatea a fost cheia succesului. George Simion a înțeles că furia generată de pandemie s-a cam estompat și că parte din mesajele suveraniste i-au fost „furate” de S.O.S., care le cântă pe tonuri mai înalte. Avea nevoie de o promisiune care să stârnească nostalgia electoratului său, de tip național-ceaușist, și stupoarea oamenilor care trăiesc în secolul 21. Mixul dintre emoția celor care visează la macarale râzând în soare (mai ales în diminețile de vară) și reacția intrigată, ușor amuzată, a opozanților, a bătut la nivel de PR festivalurile de sezon.

Ne place sau nu, AUR a făcut agenda publică în această vară. În prag de divorț, PSD și PNL se chinuie cu terapia de cuplu, electoratul e ultima lor grijă. Ce-i drept, ambele partide au suficienți primari care să tragă în campania de toamnă. USR, după reverimentul marcat de ascensiunea Elenei Lasconi, a apăsat din nou butonul de „mute”.

Etichete: AUR, psd, usr

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii