De Business

Punem punctul pe știi

Aurul devine din ce în ce mai greu de găsit

marți, 18 iunie 2024, 03:00
3 MIN
 Aurul devine din ce în ce mai greu de găsit

Companiile miniere au dificultăţi să îl extragă u imaginea de ansamblu este, cred, că producţia mină a atins, efectiv un platou, arată analiștii specializate pe metale prețioase.

Industria minieră a aurului se luptă să susţină creşterea producţiei, deoarece depozitele de metal galben devin mai greu de găsit, potrivit Consiliului Mondial al Aurului, citat de CNBC.

”Am văzut o producţie minieră record în primul trimestru din 2024, cu o creştere de 4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Dar imaginea de ansamblu este, cred, că producţia mină a atins, efectiv un platou, în jurul cele din 2016, 2018 şi nu am văzut nicio creştere de atunci”, a spus John Reade, strateg şef de piaţă  laWGC.

Producția bate pasul pe loc

Potrivit datelor Asociaţiei Internaţionale pentru Comerţ, producţia minelor a crescut cu doar 0,5% în 2023, comparativ cu un an în urmă. În 2022, creşterea a fost de 1,35%, cu un an înainte a fost de 2,7%, în timp ce în 2020, producţia globală de aur a înregistrat prima scădere dintr-un deceniu, scăzând cu 1%.

”Cred că povestea copleşitoare este: după 10 ani de creştere rapidă, din jurul anului 2008, industria minieră se luptă să raporteze o creştere susţinută a producţiei”, a spus Reade.

Citiți aici integral Ziarul de Business ediția nr. 11

Noile zăcăminte de aur devin din ce în ce mai greu de găsit în întreaga lume, deoarece multe zone posibile au fost deja explorate, a explicat el. Exploatarea aurului pe scară largă necesită un capital intensiv şi necesită o explorare şi o dezvoltare semnificativă, fiind nevoie în medie de 10 până la 20 de ani înainte ca o mină să fie gata pentru producţie, potrivit WGC.

Chiar şi în timpul procesului de explorare, probabilitatea ca o descoperire să progreseze în dezvoltarea unei mine este scăzută, doar aproximativ 10% din descoperirile de aur la nivel mondial conţin suficient metal pentru a justifica exploatarea minieră. Până în prezent, au fost extrase aproximativ 187.000 de tone metrice de aur, majoritatea provenind din China, Africa de Sud şi Australia.

Rezerve de aur de circa 57.000 de tone

Rezervele de aur care pot fi excavate sunt estimate la aproximativ 57.000 de tone, potrivit United States Geological Survey. Pe lângă procesul de descoperire, permisele guvernamentale care devin din ce în ce mai greu de asigurat şi care necesită mai mult timp pentru a fi efectuate au făcut mineritul mai dificil, a adăugat Reade. Obţinerea licenţelor şi a permiselor necesare înainte ca firmele miniere să poată începe operaţiunile poate dura câţiva ani. În plus, multe proiecte miniere sunt planificate pentru zone îndepărtate, care necesită infrastructură, cum ar fi drumuri, energie electrică şi apă, ceea ce duce la costuri suplimentare în construirea acestor mine şi în finanţarea operaţiunilor, a spus Reade.

”Devine din ce în ce mai greu să găseşti aur, să obţii permise, să-l finanţezi şi să-l operezi”, a spus el.

Preţurile aurului iau o pauză după ce au atins niveluri record în ultimele luni, susţinute de cererea puternică, condusă de China. Aurul spot este tranzacţionat în prezent la 2.294,3 USD pe uncie.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii