Australia şi-a exprimat regretul pentru jignirea armatei indoneziene, după suspendarea colaborării militare
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 16.01.2021

Australia şi-a exprimat regretul pentru jignirea armatei indoneziene, după suspendarea colaborării militare

GALERIE
australia armata
  • australia armata
- +

Australia şi-a exprimat joi dimineaţă regretul pentru suspendarea unilaterală a colaborării militare cu armata indoneziană şi a promis o anchetă completă cu privire la materialele de antrenament ”jignitoare” descoperite de un militar indonezian la o bază din Perth. Această colaborare militară dintre Canberra şi Jakarta este reprezentată şi de activităţile de combatere a terorismului şi de protecţie a graniţelor, transmite Reuters.

„Ne-am indicat regretul pentru acest incident şi am înţeles jignirea adusă. Cred că este corect atunci când un omolog important îşi prezintă problemele”, a declarat ministrul australian al Apărării, Marise Payne. Acesta a indicat că investigaţia cu privire la materialele ”jignitoare” descoperite la baza Campbell Barracks din Perth va fi finalizată ”Imediat” pentru a mulţumi Jakarra, scrie NEWS.ro. Iniţial, decizia de suspendare a colaborării militare a fost luată în mod independent de către armata indoneziană.

Însă, preşedintele indonezian a declarat joi că şi-a dat permisiunea cu privire la suspendarea relaţiilor, iar ministrul de Apărare a primit sarcina de a investiga materialele jignitoare descoperite la Perth. ”Toate formele de cooperare au fost suspendate. Sunt probleme tehnice care trebuie discutate”, a anunţat anterior purtătorul de cuvânt al armatei indoneziene, generalul maior Wuryanto. Wuryanto a precizat că există o posibilitate ridicată ca relaţiile de cooperare să fie reluate la scurt timp după rezolvarea problemelor semnalate. Un instructor indonezian al forţelor speciale a văzut mai multe materiale de antrenament utilizate de armata australiană care ar insulta principiile de bază ”Pancasila”, cu privire la credinţa în Dumnezeu, unitatea, democraţia şi dreptatea socială din Indonezia. 

Presa indoneziană a sugerat că instructorul a descoperit un poster care punea sub semnul întrebării suveranitatea indoneziană asupra jumătăţii vestice a insulei Papua. De asemenea, mai multe documente din baza militară luau în râs ideologia care stă la baza fondării Forţelor Armate Naţionale ale Indoneziei. Insula Papua este o problemă politică extrem de sensibil pentru autorităţile indoneziene, care se confruntă cu o mişcare separatistă puternică. Australia a pus capăt exerciţiilor de antrenament comune cu forţele de elită indoneziene, după mai multe acuzaţii legate de comiterea unor abuzuri în 1999 în Timorul de Est.

Jakarta şi Canberra au reluat cooperarea militară după acest incident, atrăgând atenţia asupra dorinţei de coooperare în lupta de combatere a terorismului, care a devenit imperativă după atentatele cu bombă care au lovit în 2002 două cluburi de noapte de pe insula Bali. Un număr de 202 persoane şi-au pierdut viaţa în cele două explozii, inclusiv 88 de cetăţeni australieni. Anterior, Jakarta a suspendat cooperarea militară în urmă cu trei ani, atunci când s-a descoperit că spionii australieni au interceptat convorbirile fostului preşedinte Susilo Bambang Yudhoyono.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primăvara din ianuarie

Nicolae GRECU

Primăvara din ianuarie

Pericolul de îngheţare şi pericolul de carantină pun în primejdie desfăşurarea Ligii I conform graficului.

Filmuletul zilei

opinii

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Eugen MUNTEANU

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Unul dintre cei mai proeminenţi promotori ai „corectitudinii politice”, ideologie larg răspândită în mediile academice şi în mass media occidentale, este lingvistul american Noam Chomsky. O parte din ideile sale politice sunt analizate în articolul de faţă.

Dar cine „le are cu Biserica”?

pr. Constantin STURZU

Dar cine „le are cu Biserica”?

Acum o lună, mai exact pe 16 decembrie, au fost publicate rezultatele unui sondaj realizat de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române. Desfăşurată sub titulatura „Barometrul vieţii religioase”, cercetarea vine să evidenţieze şi ce impact a avut, din perspectivă religioasă, 2020 (anul „pandemic”) asupra populaţiei. 

Filozofie coruptă

arh. Ionel OANCEA

Filozofie coruptă

Într-o viziune grosolană despre normalitate se poate aprecia că administraţia comunistă era mai funcţională ca cea de astăzi. Pentru obţinerea unui act administrativ puteai merge la audienţe la diverşi tovarăşi cu funcţii dispuşi, de regulă, să te asculte. Dacă nu, existau cel puţin două chei universale capabile să facă minuni, pachetul de Kent sau de cafea naturală. Ajuta, la fel de mult, nepotismul, cunoştiinţele, bunii amici din lanţul slăbiciunilor atât de bine surprins în celebra schiţă a lui Caragiale.

pulspulspuls

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

După ce l-a acuzat lumea că a plecat din Casa Pătrată cu gentoiul burduşit de like-uri şi urmaritori ai paginii oficiale de Facebook a instituţiei, îndensând totul apoi pe pagina lui de polkitician, iacătă că nea Măricel, fostul şef de judeţ, mai vbine cu o surpriză, şi tot în spaţiul virtual. 

Caricatura zilei

Mușchi

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.