Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Australia vrea să-şi înlocuiască flota de elicoptere europene Airbus cu elicoptere americane

GALERIE
elicoptere americane
  • elicoptere americane
- +

Airbus a anunţat că a fost informat de către Guvernul australian cu privire la faptul că acesta vrea să-şi înlocuiască elicopterele de origine europeană şi s-a declarat ”dezamăgit” de acest lucru, la trei luni după ce Camberra a rupt în mod răsunător un megacontract de achiziţionare a unor submarine conveţionale franţuzeşti, relatează AFP.

Australia ”a informat Airbus cu privire la decizia sa de a lansa o licitaţie militară în străinătate, în vederea unei eventuale înlocuiri a (elicpterelor Airbus de tip) MRH90 în cadrul forţelor armate” australiene, a declarat joi AFP un purtător de cuvânt al companiei, care a confirmat astfel o informaţie dezvăluită de cotidianul The Australian.

”Suntem dezamăgiţi de acest anunţ, însă rămânem angajaţi deplin în susţinerea flotei MRH90 aflată în serviciu în Australia şi a importantei noastre prezenţe, mai larg, în această ţară”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Elicopterul Airbus de tip MRH90 ”Taipan” este versiunea australiană a NH90, un elicopter multirol, aflat în serviciu în armata franceză sub numele de ”Caïman”. Aeronava este produsă de către consorţiul NH Industries, din care fac parte Airbus Helicopters, compania italiană Leonardo şi compania olandeză Fokker.

Peste 440 de elicoptere NH90 de toate tipurile au fost livrate în 14 ţări, potrvit unui bilanţ de la jumătatea lui 2021. Potrivit The Australian, Guvernul de la Canberra a decis să nu mai folosească cele 47 de elicoptere Taipan aparţinând Forţelor terestre şi Marinei australiene şi să le înlocuiască cu material american - Black Hawk şi Seahawk produse de către Lockheed Martin -, un contract în valoare de şapte miliarde de dolari australieni (4,4 miliarde de euro).

Această întorsătură are loc la trei luni după ce Guvernul australian a provocat o criză diplomatică acută cu Franţa, prin anularea unui contract uriaş de achziţionare a 12 submarine franţuzeşti cu propulsie convenţională, în valoare de 90 de miliarde de dolari australieni (55 de miliarde de euro). Australia a optat ca în locul acestor submarine să achziţioneze submarine cu propulsie nucleară, în cadrul unei noi alianţe cu Statele Unite şi Regatul Unit, AUKUS, menită să înfrunte tensiuni strategice tot mai mari între Statele Unite şi China la Oceanul Pacific.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri