De Sănătate

Punem punctul pe știi

Auto-administrarea de antibiotice, o urgentă problemă de sănătate. Medicii ieșeni explică: sunt situații când pot fi luate antibiotice preventiv?

miercuri, 06 noiembrie 2024, 03:00
4 MIN
 Auto-administrarea de antibiotice, o urgentă problemă de sănătate. Medicii ieșeni explică: sunt situații când pot fi luate antibiotice preventiv?

Antibioterapia reprezintă utilizarea antibioticelor pentru tratamentul infecțiilor bacteriene de diverse tipuri. Medicii atrag mereu atenția asupra faptului că multe persoane folosesc antibioticele fără prescripții medicale, în tratamentul unor infecții virale, fungice sau parazitare ceea ce a dus în timp la o creștere a rezistenței bacteriilor la antibiotice.

Citiți versiunea integrală a Ziarului de Sănătate, numărul 31

Dr. Carmen Dorobăț, medic primar boli infecțioase, a explicat că antibioterapia, pe lângă un scop curativ, poate fi folosită uneori și preventiv. „Există câteva situații, considerate excepții, care se fac doar la recomandarea medicului specialist când antibioticul se folosește preventiv. De exemplu, pot fi administrate înainte de anumite intervenții chirurgicale, însă doar într-o anumită doză și pe o perioadă scurtă de timp”, a spus dr. Carmen Dorobăț.

Virus sau bacterie?

Aceasta a atenţionat că de regulă febra apare în infecție. Ca să putem face deosebirea între ceea ce înseamnă o afectare cauzată de un virus și una de o bacterie trebuie să facem o analiză de sânge, de fapt o numărătoare de globule albe.

„În cazul unei infecții bacteriene, de regulă, numărul globulelor albe crește. Spun de regulă pentru că există totuși și infecții bacteriene care nu sunt însoțite de o creștere a globulelor albe. De aceea întotdeauna pentru a pune diagnosticul de infecție virală sau bacteriană trebuie să ne adresăm medicului de familie care va ști să orienteze pacientul către un medic specialist care să fixeze cu certitudine diagnosticul”, a explicat dr. Carmen Dorobăț.

La ora actuală sunt mai multe clase de antibiotice, fiecare cu specificul său, din punct de vedere al acțiunii, al reacțiilor adverse și a dozei care se ia, în funcție de greutatea corporală.

Există antibiotice care se administrează pe care orală și acestea se folosesc de regulă în spațiul de ambulator precum și antibiotice injectabile. Medicul infecționist a spus că este de dorit ca această ultimă categorie de medicamente să se administreze în spital sau măcar să se înceapă tratamentul într-o unitate medicală deoarece administrarea de antibiotice injectabile presupune o responsabilitate.

„Atunci când începem să facem unui pacient tratament cu un antibiotic injectabil trebuie să știm dacă acesta este alergic sau nu la antibioticul respectiv și trebuie să cunoaștem reacțiile adverse pe care le poate da tratamentul. Din aceste motive este de dorit ca în primele două zile să se facă tratamentul în spital. Apoi dacă nu apar reacții adverse pacientul poate să își continue tratamentul la domiciliu mai ales că există la ora actuală numeroase firme private care se pot ocupa de administrarea terapiilor”, a explicat medicul.

Antibioticul nu se ia când vrem, dar nici nu se oprește când ne simțim bine

Specialistul a atras atenția asupra faptului că tratamentul cu antibiotic trebuie făcut după prescripția medicală. Este o greșeală să oprim terapia după o zi sau două când începem să ne simțim mai bine deoarece nu se va rezolva infecția. Pe de altă parte îi vom da răgaz bacteriei să facă cunoștință cu antibioticul și să își dezvolte mecanisme prin care să devină rezistentă la tratament.

„Niciodată să nu te joci cu ceea ce înseamnă administrarea de antibiotic. În plus, dacă se face haotic, în special repetat pentru perioade de timp care nu corespund deciziei medicale, se poate ajunge la perturbări la nivelul florei intestinale. În aceste condiții, la persoanele vârstnice există riscul să se dezvolte infecția cu Clostridium difficile. Este o infecție care poate pune probleme în sensul că există cazuri în care medicii stăpânesc infecția cu antibiotic, dar pacientul respectiv face infecție cu Clostridium difficile. Aceasta poate fi recidivantă, în multe cazuri, după vârsta de 65 de ani și atunci problemele medicale ale persoanei respective se amplifică”, a punctat dr. Carmen Dorobăț.

Aceasta a mai spus că medicul infecționist este cel care știe cel mai bine ce antibiotic trebuie dat pentru o anumită localizare a infecției deoarece nu toate pot fi folosite în orice terapie. Unele dintre ele țintesc tratamentul unei pneumonii, altele a unei infecții urinare sau o faringo-amigdalită.

Nu orice antibiotic e bun pentru orice infecție bacteriană

Vorbim astfel de antibiotice țintite, care pot acționa pentru rezolvarea problemei bacteriene dintr-un anumit țesut mai bine decât alte clase de antibiotice. Medicul infecționist a mai spus că administrarea antibioticelor se face obligatoriu după prescripția specialistului.

„Ultima hotărâre la nivel guvernamental în ceea ce privește administrarea antibioticului numai cu prescripție medicală este binevenită deoarece în acest fel antibioticele vor putea fi utilizate judicios. Se aduce un beneficiu atât pentru pacienți cât și în controlul problemei rezistenței la antibiotice”, a spus specialistul.

Dr. Carmen Dorobăț a mai subliniat că în continuare ne situăm pe un loc fruntaș în Europa în ceea ce privește consumul nejustificat de antibiotice și rezistența bacteriilor în fața tratamentelor. Acest lucru, a spus medicul, se poate întâmpla și în spațiul de spital.

„La ora actuală fiecare unitate sanitară are, conform legislației, un organism care se ocupă cu tot ceea ce înseamnă administrare de antibiotice, în funcție de flora microbiană care există în spitalul respectiv. Pe de altă parte nu trebuie să neglijăm utilizarea antibioticelor în afara spitalului, în zona de ambulator și de stomatologie. Mulți medici stomatologi folosesc antibiotice destul de des și poate utilizarea lor este mai puțin controlată din punct de vedere a ceea ce înseamnă posibilitatea de apariție a rezistenței pentru infecții în zona sferei de stomatologie”, a concluzionat dr. Carmen Dorobăț.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii