VIDEO: Filmul accidentului de ieri de la Miclăuşeni. Două persoane şi-au pierdut viaţa
Eugen Damatar de 63 de ani si sotia Lucia de 60 circulau ieri spre Butea într-un Logan, dinspr (...)
citeste totmiercuri, 29.03.2023
Părerile acestora sunt împărţite: ce avantaje şi ce dezavantaje văd edilii din jurul Iaşului?
Planul de transport la care lucrează Consiliul Judeţean de mai bine de un an este bine văzut de primarii comunelor din Zona Metropolitană, cu condiţia să nu afecteze timpul navetiştilor. După cum am relatat, cei de la CJ încearcă să pună „pe roţi” un program de transport pentru următorii şase ani.
„Acesta va corela nevoile călătorilor din judeţ cu infrastructura din municipiul Iaşi, dar şi cu planurile de modernizare a transportului public implementate de Asociaţia Metropolitană de Transport Public Iaşi. Staţiile pentru capetele de linie ale operatorilor judeţeni urmează să fie stabilite împreună cu Primăria municipiului. Suntem deocamdată în etapa în care căutăm cele mai bune soluţii, astfel încât să punem la punct un plan de transport judeţean eficient”, am aflat de la administraţia judeţului, după ce primarul comunei Dobrovăţ a anunţat că mijloacele de transport public care vin spre oraş nu vor mai avea acces în municipiul Iaşi.
Până acum, nu există nimic pus în practică. Asociaţia Metropolitană de Transport Public, înfiinţată în iulie 2020 şi reînfiinţată în iulie 2021, a reuşit să decidă în octombrie trecut că va fi pus la punct un plan de transport metropolitan. „Timpul nu mai are răbdare şi nu se mai poate aştepta după lipsa de viziune şi acţiune actualului executiv de la Consiliul Judeţean”, încă se poate citi pe pagina electorală a candidatului la şefia CJ Costel Alexe (www.costelalexe.ro).
La începutul anului trecut, CJ a achiziţionat câteva domenii de internet, între care şi www.iasitransport.ro, dar care încă nu funcţionează. Nu e clar când vor intra în vigoare schimbările anunţate prima dată de primarul comunei Dobrovăţ.
Omologul lui din Ungheni este în favoarea fluidizării traficului în municipiu, „dar trebuie făcută în aşa fel încât să nu perturbe timpul de deplasare al elevilor, al angajaţilor”. Ar fi nevoie de o sincronizare bună între mijloacele de transport care ajung în staţiile terminus şi cele ale CTP, ne-a mai spus Iulian Marcu.
Însă nici Primăria, nici CTP nu fuseseră anunţate zilele trecute despre o asemenea schimbare în viitorul apropiat. Pentru Ungheni, şi trenul metropolitan ar fi o soluţie binevenită pentru traversarea Iaşului, dar şi acesta e în stadiul de proiect.
Până la stabilirea unei staţii la limita de nord a municipiului, primarul comunei Popricani speră să obţină mutarea capătului traseului spre Iaşi din Podul de Fier în zona parcării de lângă Mănăstirea Golia. Ion Tănasă ne-a explicat că, până la sfârşitul anului, CJ va trebui să organizeze licitaţii pentru traseele de transport intrajudeţean, astfel încât noua strategie de transport să fie aplicată de anul viitor cu operatorii desemnaţi deja pe aceste rute. „Dacă se va pune în aplicare planul de transport metropolitan - care, ca orice început, demarează mai greu - vom putea vorbi despre o integrare a transportului de călători”, ne-a spus primarul, dând exemplul biletului unic.
Pe de altă parte, Primăria Iaşi a identificat împreună cu administraţiile comunelor din jur câteva terenuri pe care ar putea fi amenajate acele parcări unde navetiştii ar putea să-şi lase maşinile ca să ia apoi autobuzul sau tramvaiul spre centrul oraşului. Cei din Popricani au propus un teren la capătul bd. C.A. Rosetti, cei din Valea Lupului au oferit terenul de sub linia de înaltă tensiune - pe care altfel nu putea fi construit niciun imobil -, însă Primăria Rediu a anunţat că nu dispune de un asemenea teren. De altfel, satul reşedinţă este practic lipit de oraş.
Primarul comunei Rediu spune însă că una dintre variantele viitorului plan de transport metropolitan este ca maşinile care fac curse în judeţ să poată intra în municipiu şi să folosească staţiile CTP. „Sunt mai multe variante în discuţie şi încă nu s-a stabilit nimic concret”, a adăugat Ciprian Grosu.
Pentru moment, cele mai avantajate comune par să fie Miroslava, Ciurea şi Tomeşti, până unde ajung autobuzele CTP, respectiv Holboca, unde se termină traseul tramvaiului 3. Dar opinia unor edili de comune este că şi Compania ieşeană de Transport Public este „întinsă la maxim”.
VEDEȚI ȘI:
Cursele de pasageri din satele judeţului nu vor mai putea intra în municipiul Iaşi - AICI
Cuvinte cheie: + autobuze, comune, marginea orașului
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Ministrul Rafila nu vede nicio problemă ca persoanele cu pensii speciale să fie şi angajate la stat
Alex Ferguson şi Arsene Wenger, primii antrenori din Premier League Hall of Fame
O țară păcălită de politicieni care se laudă că au fost păcăliți (P)
Vedetă de la Antena Stars reținută după ce a fost prinsă băută și drogată la volan
Măcelarul din Rusia, Evgheni Prigojin îi mulțumește Dianei Șoșoacă pentru că sprijină Rusia
Creierul își poate reveni prin eliminarea ”deșeurilor” apărute după o hemoragie cerebrală
Tips & Tricks pentru o performanță mai bună a Windowsului (P)
Drama unei fete de 14 ani vândută de tatăl său pe 50 de lei și o ladă de bere
Cantitatea de alcool, tutun și bani pe care o puteți avea în bagaje când călătoriți în țările UE
OMS: Copiii şi adolescenţii sănătoşi s-ar putea să nu mai aibă nevoie de vaccin anti-Covid
PNL și PSD refuză să mărească indemnizația pentru creșterea copiilor (P)
Pacienții cu cancer pot fi ajutați să-și gestioneze depresia și anxietatea
Protest al sindicatelor din Educaţie, în Piaţa Victoriei. Revendicările sindicaliştilor
Simulare pentru un BAC unde absovenții de „real” iau 2 la mate'. Note sub 5 după 12 ani de română
“Să nu ucizi – medicina în luptă cu agresivitatea” de Călin Scripcaru și Silviu Labeș
Ajutorul pentru refugiații ucraineni scade de la 2100 de lei de persoană, la 2000 de lei per familie
O a doua „gaură” gigantică a apărut pe Soare. Ce se va întâmpla cu Pământul vineri
Histeroscopia: metodă modernă de diagnostic și tratament pentru afecțiuni ginecologice
Studiu de fezabilitate: şosea cu patru benzi de la ieşirea din Iaşi spre Sculeni
Câte carduri de energie s-au împărţit în Iaşi şI cum au fost folosite până acum
Donaţii de mii de euro: un ieşean a „îmbrăcat” zece echipe de juniori locale
La Iaşi se desfăşoară un concurs naţional pentru elevii cu deficienţe de auz
Un copil de patru luni, la un pas de moarte, adus cu elicopterul la Iași
Lucian DÎRDALAPenultimul obstacol pentru Finlanda |
Florin CÎNTICDe ce scriu? |
Radu PĂRPĂUȚĂMeditaţie despre europubelă |
Alex VASILIUSpectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I) |
Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel! |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.