Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

UN FEL DE PAMFLET

Autobuzul cu poeţi şi “plotonerul MAJOR”

GALERIE
Adi Cristi
  • Adi Cristi
- +

Un cititor al “Ziarului de Iaşi” ne-a transmis la redacţie un email prin care critică modul în care a fost organizat Festivalul Internaţional de Poezie “Poezia la Iaşi” - a V-a ediţie. Poetul Sterian Vicol susţine în articolul său că organizatorul evenimentului, managerul Casei de Cultură municipale “Mihai Ursachi” a avut o atitudine nepotrivită faţă de evenimentul în cauză. Redăm mai jos emailul integral.

“Motto: “Creatorii au căzut în plan secund, escrocii culturali ciugulesc cireaşa de pe tort” . Am preluat acest text al lui Fănuş Neagu (dintr-un “Jurnal ascuns”) ...are sau nu are vreo importanţă că Festivalul Internaţional de Poezie “Poezia la Iaşi” - a V-a ediţie, s-a desfăşurat în condiţii normale, după programul strict milităros propus de Casa de Cultură municipală “Mihai Ursachi” în parteneriat cu Primăria Iaşi şi ICR?  La această ediţie au fost invitaţi peste 20 de poeţi din ţară, alţi 17 poeţi fiind membri ai Filialei locale. Organizatorul principal - Casa de Cultură amintită, prin managerul său Adi Cristi ( nume fără renume, pseudonimul lui Adrian Rosentzweig, poet minor), s-a “afişat” în zilele Festivalului ca un veritabil “plotoner”, (hai, poate major!) dând ordine şi comenzi scriitorilor prezenţi, mai rău ca la armata a... 

Ială pe scurt câteva secvenţe din Festival: 

 1 În prima zi a Festivalului un poet (de 35 de ani membru al Filialei Iaşi a USR, (care împlinea o vârstă rotundă - 15 luştri, distins cu placheta “Poet al Iaşului” în 2016), a venit la Festival pe banii săi. Plotonerul nostru l-a luat la rost direct: “- Ce cauţi aici?” şi nici una nici două, l-a dat jos din autobuzul plin cu poeţi. Mai mult, la masa de prânz, individul l-a apostrofat pe neascultătorul neinvitat, scurt: “- Cum mănânci la masa noastră?” Poetul a răspuns calm: “- Mi-am plătit masa!”... 

2 La recitalul extraordinar de poezie ce a avut loc, seară de seară, la Muzeul Unirii Iaşi, n-a fost invitat Horia Ziliera, poet al generaţiei ‘60, care împlinise zilele acelea (21 Mai), 85 de ani. Nici Leo Butnaru cunoscutul poet şi traducător de la Chişinău n-a fost în recital dar nici alţi poeţi importanţi din Iaşi, precum Liviu Antonesei, n-au mai fost... 

3 Mulţi invitaţi şi-au manifestat uneori nedumerirea, supărarea despre modul cum organizatorul îi trimitea prompt la... disciplină. O doamnă poetesă, de pildă, a tuşit în timpul lecturii şi a fost pe loc admonestată de “plotonerul nostru”. Ce mai, n-aveai voie să mişti în front! 

4 Festivalul s-a încheiat în Parcul Copou, la Teiul şi bustul lui Eminescu, unde, după cum trebuia, nici Primarul Iaşului n-a mai venit. Aici, însă, organizatorul Festivalului, “plotonerul”, conform programului, cu recitalul său extra şi bâlbâială la un loc, a atins “apogeul”... 

5 Urmează să scriu despre ce s-a auzit prin autobuzul cu poeţi, bârfe desigur, dar sută la sută adevărate. “omul” ăsta (organizatorul a.c. n.n.) prin ce face, îşi dezvăluie apucături de dictator ca să nu spun că e un mic (tot mic?) terorist al poeţilor paşnici, l-a descris un poet român rezemat de uşa de la intrare/coborâre a autocarului.” Vedeţi, interveni altcineva, insul vrea cu orice preţ să se impună prin forţă, dezvăluind-şi, astfel, fantele caracterului său. Hei, dragilor, interveni un poet mai din fundul autocarului, aţi uitat cum la alegeri, omul nostru (Adi Cristi n.n.), ne cerea votul, sperând să fie, doamne fereşte, în Consiliul USR? Dar nu l-a votat cam nimeni. “Cel care-şi măsoară poezia cu metru e “drumar” nu poet, a adăugat un invitat de lângă şofer. Cu o figură de pit-bull, acest individ care se crede timonier, (cum dracu îl ascultă cei 5-6 matrozi aliniaţi - veritabili poeţi) a dovedit că nu de azi de ieri, că-i un “căţărător”, mai mult, un biet scrib de Bahlui. 

6 Cu tupeu cât clădirea Casei de Cultură “Mihai Ursachi” (acolo trebuie să fie un scriitor cu notorietate, nu?), eroul nostru, “plotonerul”, care-i minte în faţă chiar pe politicienii ieşeni, continuă o voce guturală, se pare că nu prea a fost în “tranşeele bibliotecii”. Ei şi!? 

7 Cu o figură (chiar cu faţa spartă!), prezent la o mare încercare- întâlnire ca un “boxer” categoria grea - Festivalul, “chipurile cu poetul dar mai alea” plotonerul (major?), cu egoul său de ...temut (are rimă: conceput!), dând mereu pe dinafară, mai aşteaptă şi avansări?... 

 8 Şi totuşi, nu pot să nu mai reproduc o zicere a unui poet, chiar ieşean, e drept nefigurând pe afiş: Tipul ăsta cu dioptrii de broască de baltă şi rame de cal, o să vă miraţi: este sau va fi “ceva/cineva” la o Universitate ieşeană. Doamne fereşte, ziceam noi. Cum să fie dacă nu e? 

 9 Se-aude prin târg că în curând va ieşi la pensie, omul. Cu atât mai bine. A nu se uita motto-ul lui Fănuş Neagu. Semnatarul acestui text, trage un fel de concluzie valabilă nu numai pentru Unicul organizator - numit de noi “plotonerul (major?), dar şi pentru alţi căţărători de teapa lui: Unui creator adevărat nu trebuie să-i simţiţi prezenţa ci, mai mult e servitor adevărat când îi simţiţi absenţa.

 O NOTIŢA în loc de SCRISOARE 

Domnule Primar al Municipiului Iaşi, Vă întreb, cu tot respectul cuvenit: Nu credeţi că organizatorii unor importante evenimente internaţionale (cum a fost Festivalul “Poezia la Iaşi”), ar trebui Selectaţi prin concurs? Fiindcă un organizator adevărat (pe banii Primăriei, adică ai contribuabililor), este nu altceva decât un modelator socio-artistic , nu un individ care vrea “să iasă” în faţa invitaţilor, unii chiar academicieni, şi să vrea să devină, cu alte cuvinte, vedeta Festivalului. Cu amatori organizatori, pleacă invitaţii cu un gust amar. Apropo, eu nu ştiu, invitaţii au vizitat în zilele respective (vreo 9) vreun monument celebru din zecile aparţinând bogatului patrimoniu al Iaşului - o capitală culturală a României? În program n-a figurat vizitarea Dulcelui Târg al Ieşilor. 

Vă rog nu uitaţi celebrul vers al unui mare poet ieşean: “E o ruşine să învingi Poeţii” (Ioanid Romanescu) 

STERIAN VICOL – FARA PSEUDONIM

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri