
Autoritatea «e-Sigiliu», abia înființată, va primi zeci de autoturisme noi. Majoritatea vor fi 4×4. Câte se înlocuiesc la Iași?

Autoritatea Vamală Română își înnoiește flota de autoturisme. Până la sfârșitul anului, instituția ar urma să aibă 171 de mașini noi în parcul auto, majoritatea cu fonduri proprii și 70 prin proiectul Ro e-Sigiliu. Acestea din urmă vor fi achiziționate în 4 loturi, cu o valoare estimată de peste 4 milioane de euro. În acest moment, la Direcția Regională Vamală Iași se află 53 de autovehicule, din care 7 sunt cu grad mare de utilizare sau nefuncționale și propuse la casare.
Autoritatea Vamală Română (AVR) își înnoiește parcul auto. Până la sfârșitul anului se dorește achiziționarea unei flote de 171 de autoturisme noi, din care 101 din fonduri proprii, iar 70 în cadrul RO e-Sigiliu, sistemul prin care se dorește combaterea fraudei fiscale, prin urmărirea transporturilor de marfă pe teritoriul României. Pentru acest proiect, achiziția a fost deja lansată de Ministerul Finanțelor și se ridică la peste 4 milioane de euro, fără TVA.
Potrivit documentației, este vorba despre patru contracte cu tot atâtea loturi, care numără: 18 autoturisme de intervenție operativă cu tracțiune 4X4, van/microbuz, tip birou mobil, inscripționate, alte 30 cu autoturisme de intervenție operativă, tip berlină/break/SUV, 2 autoturisme de intervenție operativă cu tracțiune 4X4, van/microbuz, tip birou mobil, neinscripționate și 20 de mașini de intervenție operativă tip berlină/break/SUV, neinscripționate.
Conform datelor puse la dispoziție de către Direcția Regională Vamală Iași, în prezent parcul auto deținut de AVR numără 327 autovehicule, 80% dintre acestea având o durată de funcționare mai mare de 12 ani. La Iași se află 53 de autovehicule, din care 7 sunt cu grad mare de utilizare sau nefuncționale și propuse la casare.
Și Direcția Antifraudă a ANAF își achiziționează autoturisme noi
Monitorizarea prin e-Sigiliu este bazată pe utilizarea unor dispozitive electronice și a unei aplicații informatice care permite autorităților competente determinarea potențialelor puncte privind deturnarea transporturilor rutiere de bunuri, indiferent dacă acestea se află în tranzit sau au ca destinație finală un operator economic de pe teritoriul național. Practic, acest sigiliu inteligent înregistrează date și transmite informații de stare și poziție către aplicația informatică, în vederea deplasării pe calea rutieră a mărfurilor.
Per total, achiziția lansată de Ministerul Finanțelor se ridică la 11 milioane de euro, sumă în care intră, totodată, și înnoirea parcului auto al Direcției Antifraudă ANAF, cu 90 de autoturisme, în principal SUV-uri, care vor servi aceluiași scop: urmărirea transporturilor de marfă prin e-Sigiliu. În acest caz, potrivit documentației, este vorba despre 3 loturi, împărțite astfel: 20 de autoturisme de intervenție operativă, van/microbuz, tip birou mobil, valoarea estimată (fără TVA) fiind de 1,64 de milioane de euro. Alte 50 de autoturisme de intervenție operativă cu tracțiune 4X4, tip SUV, valoarea estimată fiind de 2,5 milioane de euro și 20 de autoturisme de intervenție operativă, tip berlină/break/SUV, cu o valoare estimată de 900.000 de euro.
Noile autoturisme propuse spre achiziție pentru cei doi beneficiari urmează a fi utilizate într-un regim de funcționare continuu, respectiv pe distanțe de aproximativ 150 km/zi, 7 zile pe săptămână, 24 de ore zilnic. Asta înseamnă că fiecare mașină va fi condusă, zilnic, de mai mulți conducători auto, în corelare cu modul în care este organizată activitatea diferitelor echipe de inspectori auto și cu calendarul acțiunilor de control repartizate acestora.
Publicitate și alte recomandări video