Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Autorităţile din China cer măsuri dure de represiune împotriva protestele anti-COVID

GALERIE
proteste_anticovid_China
  • proteste_anticovid_China
- +

China a trimis studenţii acasă şi a umplut străzile de poliţişti, într-o încercare de a dispersa cele mai răspândite proteste anti-guvernamentale din ultimele decenii, în timp ce cea mai înaltă organizaţie de securitate a ţării a cerut măsuri de represiune împotriva ”forţelor ostile”, scrie The Guardian.

Într-o încercare aparentă de a contracara furia faţă de politica zero-COVID care a dus la izbucnirea protestelor, autorităţile au anunţat, de asemenea, planuri de a intensifica vaccinarea oamenilor în vârstă.

O astfel de măsură este un precursor vital al relaxării restricţiilor fără decese în masă sau sufocarea sistemului de sănătate, într-o ţară unde aproape nu există imunitate naturală împotriva COVID, după aproape trei ani de încercări de a elimina virusul.

Studenţii au fost trimişi acasă

În urma protestelor din weekend, prestigioasa universitate Tsinghua din Beijing, alma mater a liderului chinez Xi Jinping, s-a aflat printre cele câteva universităţi care au trimis studenţii acasă şi au mutat cursurile şi examenele online, oficial sub pretextul unei reizbucniri a COVID.

Poliţiştii s-au adunat în număr mare în pieţele şi pe drumurile din China unde au avut loc proteste şi chiar au fost nevoiţi să amplaseze bariere, inclusiv pe strada Urumqi din Shanghai, denumită după capitala regiunii Xinjiang.

Moartea a zece persoane într-un incendiu din oraşul Urumqi a fost unul dintre factorii declanşatori ai protestelor, existând susţineri că acestea erau încuiate în case conform regulilor COVID.

Axate iniţial pe apeluri la încetarea controlului strict, protestele s-au transformat în cereri mai ample, inclusiv pentru democraţie şi pentru retragerea lui Xi.

Înainte ca mulţimile să se adune, demonstraţiile păreau de neconceput. Xi a intensificat monitorizarea, cenzura şi controlul asupra societăţii civile în timpul mandatului său; cu doar o lună înainte, un banner afişat de un protestatar solitar pe un pod din Beijing a ajuns în presa din întreaga lume.

Într-un semn oficial de îngrijorare, comisia Partidului Comunist pentru politică şi afaceri legale, care supraveghează întreaga aplicare a legii în China, s-a întrunit marţi. Membrii săi au reclamat ”infiltrări şi sabotaje” din partea ”forţelor ostile” şi au cerut măsuri de represiune, conform unei declaraţii transmise de agenţia de presă de stat Xinhua.

Autorităţile chineze au dat vina deseori pentru nemulţumiri pe ”forţele străine”, deşi această afirmaţie pare a fi desconsiderată de mulţi oameni din China, frustraţi de restricţiile dure impuse pentru a încerca de a ţine COVID departe de ţară.

Într-un protest din weekend, o înregistrare video arată o mulţime sarcastică întrebând dacă acuzaţiile privind ”forţele străine” se referă la Marx şi Engels, părinţii comunismului, ale căror lucrări sunt încă incluse în programa din China.

Protestele par să fi luat prin surprindere autorităţile. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Zhao Lijian, un campion al diplomaţiei agresive ”războinic lup”, a rămas fără replică marţi, întrebat dacă guvernul ia în considerare o schimbare a măsurilor anti-COVID după demonstraţii.

După ce s-a uitat prin foi pentru aproape jumătate de minut, el a cerut să fie repetată întrebarea şi apoi a răspuns că ”nu reflectă ce s-a întâmplat”.

Totuşi, autorităţile chineze au planuri detaliate pentru orice formă de răzvrătire şi forţele de securitate încearcă deja să identifice şi să îi adune pe unii dintre cei care au participat.

Doi protestatari au declarat pentru Reuters că au fost sunaţi de persoane care s-au prezentat ca poliţişti din Beijing şi care le-au spus să se prezinte la o secţie de poliţie marţi, cu declaraţii scrise despre activităţile lor de duminică seară. Un student a spus că au fost întrebaţi de colegiu dacă s-au aflat într-o zonă unde au avut loc proteste şi li s-a cerut să ofere o declaraţie scrisă.

Xi a pus politica ”zero COVID” în centrul agendei sale

”Toţi ne ştergem disperaţi istoricul conversaţiilor”, a spus o altă persoană, care a fost martoră la protestele de la Beijing.

Martorii au relatat că poliţiştii le cer oamenilor telefoanele pentru a verifica dacă au VPN care pot fi folosite să acceseze site-urile blocate în China, inclusiv aplicaţia Telegram. Xi a pus politica ”zero COVID” în centrul agendei sale guvernamentale în acest an, în timp ce restul lumii a lăsat în urmă controlul strict al pandemiei, deşi acest lucru a paralizat economia, a izolat China şi a cauzat decese şi suferinţe personale în ţară.

Rata scăzută de vaccinare

Rata scăzută de vaccinare în rândul vârstnicilor este unul dintre obstacolele majore în relaxarea politicii zero-COVID, aceştia fiind mult mai reticenţi la vaccinare faţă de generaţiile mai tinere.

Într-un plan de a ”întări vaccinarea pentru coronavirus a vârstnicilor”, Comisia naţională pentru sănătate a afirmat că vor fi vizaţi oamenii în vârstă de peste 80 de ani şi va fi redusă la trei luni perioada dintre vaccinarea iniţială şi dozele booster pentru vârstnici. Unele persoane care au refuzat vaccinarea vor trebui să înceapă să explice de ce, au spus oficialii. China nu a aprobat încă vaccinurile mRNA, care s-au dovedit mai eficiente, pentru uzul public.

China a înregistrat 38.421 de infecţii locale marţi, în scădere uşoară faţă de nivelurile record din weekend şi puţine comparat cu numărul cazurilor din ţările occidentale în timpul vârfurilor pandemiei. Un oficial a recunoscut ”problemele raportate de oameni recent”, pe care le-a pus pe seama implementării politicilor guvernamentale la nivel local, mai degrabă decât pe politicile în sine.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri