Autorităţile din Galaţi dispun evacuarea tuturor persoanelor care locuiesc în apropiere de albia râurilor şi în zonele expuse la inundaţii. Cursurile vor fi suspendate

duminică, 29 septembrie 2024, 14:20
4 MIN
 Autorităţile din Galaţi dispun evacuarea tuturor persoanelor care locuiesc în apropiere de albia râurilor şi în zonele expuse la inundaţii. Cursurile  vor fi suspendate

Autorităţile din judeţul Galaţi au dispus, duminică, evacuarea tuturor persoanelor care locuiesc în apropiere de albia râurilor şi în zonele expuse la inundaţii, acestea urmând să fie duse în locuri sigure, inclusiv în tabăra amenajată la Slobozia Conachi, în timp ce o alta urmează să fie amplasată la Pechea. Luni, cursurile şcolare vor fi suspendate în 22 de localităţi din judeţul Galaţi.

„Judeţul Galaţi se va afla, începând cu ora 20:00, sub avertizare hidrologică şi meteorologică de Cod Portocaliu, iar de la ora 00:00 şi până pe data de 30 septembrie, ora 9:00, sub avertizare COD ROŞU de ploi, cât şi de inundaţii. În acest context, prefectul judeţului Galaţi, doamna Andreea-Anamaria Naggar, a convocat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) pentru a adopta noi măsuri preventive, menite să protejeze, în primul rând, vieţile cetăţenilor din zonele cu risc ridicat, precum şi bunurile acestora. Astfel, prin hotărârea CJSU, s-a dispus evacuarea preventivă a tuturor persoanelor care locuiesc pe albia râurilor şi în zonele cu potenţial de risc la inundaţii”, a anunţat, duminică după-amiază, Prefectura Galaţi.

Conform sursei citate, încă de sâmbătă pompierii au mers în teren pentru a discuta cu autorităţile locale, în vederea informării cetăţenilor cu privire la riscurile care pot apărea. În urma acestei acţiuni, au fost identificate toate persoanele vulnerabile, care vor fi relocate, duminică, în zone sigure. De asemenea, autorităţile locale au identificat şi spaţii în care pot fi relocate persoanele evacuate.

Echipele de intervenţie ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, împreună cu reprezentanţii autorităţilor locale, vor continua monitorizarea râurilor şi a zonelor expuse inundaţiilor, fiind pregătite să intervină rapid în cazul producerii unor situaţii critice. În acest scosp, SGA Galaţi a dislocate în terene utilaje, staţionate pe podurile cu risc, pentru a se putea interveni cât mai rapid posibil în evetualitatea formării unor blocaje din cauza aluviunilor.

Totodată, prin hotărâre de CJSU s-a decis ca în 22 de localităţi: Corod, Valea Mărului, Cudalbi, Costache Negri, Pechea, Cuza Vodă, Slobozia Conachi, Vameş (Piscu), Tudor Vladimirescu, Corni, Bereşti, Jorăşti, Băneasa, Târgu-Bujor, Fârţăneşti, Folteşti, Frumuşiţa, Podoleni (Barcea), Bereşti Meria, Măstăcani, Griviţa şi Suhurlui, să fie suspendate cursurile pentru luni.

„Protejarea vieţilor este prioritatea noastră absolută. Fac apel la toţi cetăţenii să colaboreze cu autorităţile, să respecte indicaţiile primite şi să fie pregătiţi pentru evacuare. Facem acest demers ca măsură preventivă, relocarea din locuinţele aflate în zone cu risc mare de inundaţii fiind cea mai bună soluţie în acest moment. Toate resursele sunt mobilizate pentru a preveni orice pierdere de vieţi omeneşti şi pentru a limita pe cât posibil pagubele materiale. De asemenea, echipele de intervenţie ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, împreună cu reprezentanţii autorităţilor locale, vor continua monitorizarea râurilor şi a zonelor expuse inundaţiilor, fiind pregătite să intervină rapid în cazul producerii unor situaţii critice”, a explicat prefectul judeţului Galaţi, Andreea-Anamaria Naggar.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, a subliniat că toate persoanele din zonele inundabile trebuie evacuate de urgenţă şi duse în locuri sigure. El a cerut primarilor din localităţile care au zone de risc să evacueze oamenii.

„Am avut deja o videoconferinţă de urgenţă cu primarii din judeţ. Împreună cu angajaţii din primărie, cu consilierii şi cu toţi cei care pot ajuta, vor merge personal la fiecare gospodărie şi trebuie să îi convingă pe toţi cei aflaţi în zonele de risc să fie evacuaţi sau să se refugieze la rude, la prieteni, în zone sigure, în zone înalte. Trebuie pregătite şcolile şi toate clădirile aflate în zone fără risc de inundaţii pentru a adăposti persoanele evacuate. Avem tabără amenajată la Slobozia Conachi, mai amenajăm una de urgenţă la Pechea şi mai avem încă una pregătită să fie montată acolo unde situaţia o va impune. Toată lumea este în stare de alertă. Toată lumea este în mobilizare generală. Primarii trebuie de urgenţă, în orele care au rămas, să cureţe podurile mari din localitate. Trebuie verificate sirenele şi folosite în caz de urgenţă. Se dislocă pompieri acolo unde este nevoie, trebuie întărite digurile acolo unde sunt probleme, cum este la Folteşti pe Chineja unde digul a fost rupt”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

Autorităţile arată că situaţia este mai gravă decât data trecută – cursurile de apă sunt în multe zone colmatate, şanţurile nu au fost desfundate în totalitate, iar cantităţile de apă anunţate de meteorologi sunt foarte mari.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii