anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

Autorităţile dorm în papuci: albinele ucigaşe au făcut noi victime exact în acelaşi loc

GALERIE
killer bees albine ucigase
 • killer bees albine ucigase
- +

Cei trei se deplasau tot cu o căruţă, dar au avut noroc şi au scăpat cu viaţă după ce au primit îngrijiri medicale. Bărbatul înţepat luni de sute de albine scăpa numai dacă fugea. El a încercat să-şi salveze caii, dar a fost atacat de un roi de sute de albine.

Oamenii care suferă un şoc anafilactic pot fi salvaţi numai de un specialist cu o trusă de prim ajutor la îndemână. Fără tratament cu adrenalină, victimele unui şoc anafilactic nu pot supra­vieţui, chiar dacă martorii din jur încearcă să le acorde primul ajutor. În contextul ultimelor 48 de ore, în care cel puţin cinci victime din judeţul Iaşi au fost înţepate de albine, un medic urgentist şi un apicultor cu experienţă au explicat pentru „Ziarul de Iaşi“ ce înseamnă şocul anafilactic şi care sunt factorii externi care agită insectele din familia apidelor.

Luni, un bărbat de 49 de ani din comuna Heleșteni, satul Movileni, înţepat de sute de albine, a intrat în şoc anafilactic şi a murit. Fratele şi mama sa au scăpat de furia insectelor agitate fugind. Marţi, trei ieşeni au ajuns în Compartimentul de Pri­mire Urgenţe (CPU) de la Târgu Frumos cu mai multe înţepături de albină. Un adolescent de 13 ani, un tânăr de 19 ani şi încă unul de 28 de ani au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au fost înţepaţi de albine, tot în zona unde a avut loc tragedia cu o zi înainte. Cei trei erau din He­leşteni, se deplasau cu o căruţă, şi au fost atacaţi la ieşirea din Movileni spre Costeşti. 

„Pentru primii doi pacienţi s-a făcut o solicitare de la Criveşti. Tinerii au ajuns în CPU Târgu Frumos în stare stabilă. Ulterior, pentru pacientul în vârstă de 13 ani, cu o formă uşoară de anafilaxie (n.r. - reacţie alergică care se ma­nifestă prin hipersensibilitate, scăderea tensiunii sau inflamaţia gâtului), s-a decis transferul la Iaşi, în timp ce pacientul de 19 ani s-a întors acasă. În aceeaşi gardă, a mai fost un caz de anafilaxie care a ajuns tot la CPU şi apoi a mers la domiciliu“, a arătat dr. Ovidiu Popa, medic specialist UPU-SMURD. Potrivit doctorilor, şocul anafilactic după înţepăturile de albine este o reacţie extremă care se manifestă prin scăderea tensiunii, obstrucţia căilor respiratorii şi hipoxie (n.r. - scăderea cantităţii de oxigen în ţesuturi). În astfel de cazuri, salvarea poate veni doar de la un medic sau asistent medical care are la îndemână o trusă de specialitate. „Martorii nu au ce să facă. Trebuie să fie măcar un asistent medical care să prindă linie venoasă, să administreze tratament intravenos pentru creşterea tensiunii şi să administreze adrenalina, un medicament care are unele efecte adverse. Şocul anafilactic este o formă de şoc distributiv în urma căruia scade tensiunea, scade oxigenarea, iar organele cedează prin hipoxie“, a mai subliniat specialistul. 

Când devin albinele agitate 

Conform unui apicultor care se ocupă de creşterea albinelor din 2004, albinele nu tolerează mirosurile neplăcute şi devin agitate când intră în contact cu acestea. Gheorghiţă Călin, un sucevean care are 50 de stupi, a explicat că insectele din familia apidelor sunt de ne­stăpânit atunci când simt miros de transpiraţie, alcool, sau chiar de deodorant. De asemenea, albinele pot ataca şi oamenii îmbrăcaţi în culori închise sau animalele a căror blană are o nuanţă închisă. „Fiecare stup are mirosul lui. În cazul de faţă, cel mai probabil, albinele au simţit transpiraţia cailor. Astfel de situaţii sunt frecvente, iar cel mai potrivit este să-ţi laşi calul şi să fugi. Dacă încerci să-l salvezi, îţi înrăutăţeşti situaţia şi te omoară. Este suficient să fie agitate câteva albine care atacă un om sau un animal că imediat toate se alătură grupului şi înţeapă“, a arătat apicultorul. Călin a adăugat că apicultorii, prin activitatea lor constantă în preajma albinelor, pot tolera fără nicio problemă câteva sute de înţepături, în timp ce oamenii neobişnuiţi cu veninul insectelor pot muri de la un număr mai mic de înţepături. (Iulia CIUHU)

Adolescentul a fost înţepat de peste o sută de albine

Băiatul în vârstă de 13 ani a fost transportat în cursul zilei de ieri la Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul de Copii „Sf. Maria“ din Iaşi după ce a fost înţepat de mai multe albine în regiunea toracelui. Medicii ieşeni spuneau în cursul după-amiezii de ieri că echipajul medical care a intervenit la faţa locului a scos aproximativ 50 de ace, fiind ulterior transferat la Compartimentul de Primiri Urgenţe de la Târgu Frumos, unde medicii au îndepărtat alte o sută de ace. „Din câte ne-au comunicat cadrele medicale de la Târgu Frumos, copilul ar fi făcut şoc anafilactic, prezentând şi edem facial. A fost stabilizat, era conştient, fiindu-i administrat tratamentul specific. Copilul va fi supravegheat la noi, trebuie să vedem care va fi evoluţia, va fi internat la Anestezie şi Terapie Intensivă într-o primă fază. Trebuie să vedem care va fi evoluţia, dacă mai are şi alte înţepături, ace, monitorizându-se în acelaşi tip şi parametrii vitali, prezenţa cardiacă, tensiunea. Primele 24 de ore sunt critice“, a explicat dr. Tamara Solange Roşu, medic-şef UPU şi purtător de cuvânt al unităţii medicale. (Mădălina OLARIU)

Pe terenul cui sunt amplasați stupii cu albine ucigașe?

Şeful Direcţiei Judeţene pentru Agricultură din Iaşi spune că proprietarul albinelor nu ar fi neapărat vinovat, deoarece omul care a decedat nu ar fi trebuit să rămână să deshame calul, ci ar fi trebuit să fugă. „Rămâne de văzut dacă stupii erau declaraţi la primărie, dacă proprietarul albinelor era în pastoral cu stupii, atunci întrebarea este ce căutau cei cu căruţa pe câmp? Albinele sunt agitate când sunt mutate, nu ştiu ce să zic, înţepat de un roi întreg? Doar dacă atunci au roit. În cazul în care calul alerga, albinele reacţionează la mirosuri urâte, cum ar fi cel de transpiraţie, şi devin agresive. Acum contează dacă şi omul a început să dea în ele, să le alunge de la cal... dacă da, atunci ele au devenit şi mai violente. A mai fost un caz acum doi ani la Popricani, când au murit doi cai. Însă, atunci, omul şi-a pus o haină pe cap şi a fugit“, a explicat Magneriu Jalbă de la Direcţia Agricola. Primarul comunei Movileni, Mihai Plumbu, spune că stupii nu sunt înregistraţi pe raza comunei sale. Şi reprezentanţii primăriei din Costeşti spun că nu ştiau nimic de existenţa celor 50 de stupi. „Persoana care a decedat este de la noi din comună, stupina nu este înregistrată la noi, se află cumva între hotare. Terenul unde sunt amplasaţi stupii este pe teritoriul comunei Costeşti, pe terenurile unui grup de firme“, menţionează Constantin Hira, primarul comunei Heleşteni. (Paula TROFIN)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Sistemul african din interiorul României europene (I)

Mihai CHIPER

Sistemul african din interiorul României europene (I)

În relaţia cu exteriorul suntem europeni cu papion, în geopolitica internă regională triburi cu umutsha şi ibheshu.

opinii

Culpa idealismului

Codrin Liviu CUȚITARU

Culpa idealismului

La o privire atentă, se observă că, în cazul lui Eliot (invers faţă de mulţi dintre contemporanii săi), tipologia colectivă constituie doar un pretext pentru investigaţia psihologică de adâncime. Individualităţile sunt aşezate în interiorul butaforiei comunitare pentru a li se putea pune mai clar în evidenţă particularităţile morale. Nu întâmplător, aş spune, (şi) din perspectiva acestei opere, autoarea a fost considerată creatoarea (prin iradiere) a realismului psihologic.

Pietrele făcute pâine. Despre diavol şi economie

Gabriel MURSA

Pietrele făcute pâine. Despre diavol şi economie

Confundând banii cu resursele, luciferul inflaţionist a transformat pietrele în pâine, pentru că toată lumea s-a lăsat înşelată, şi-a falsificat calculele... Însă atunci când rata dobânzii începe să crească - şi ea creşte în mod inexorabil -, „bula” se sparge, iar pojghiţa de prosperitate se evaporă, lăsând în urmă un noian de investiţii nefericite...

Războiul Crimeei. Crimele războiului

Florin CÎNTIC

Războiul Crimeei. Crimele războiului

Patrie şi centru al puterii Hoardei de Aur, Crimeea a fost placa turnantă, fantasmatică şi geopolitică, a sălbaticului absolutism rusesc, care se revendică încă, şi astăzi, de la tradiţia jafului sângeros practicat de „Altîn Ordu”.

pulspulspuls

Vă mai amintiţi de dosarul „Piţa pentru ţaigheri”? Iote că apare şi şeful la bară!

Vă mai amintiţi de dosarul „Piţa pentru ţaigheri”? Iote că apare şi şeful la bară!

Numai mâine nu-i poimâine, stimaţi participanţi la trafic: aşa ar putea spune unul din cei mai şugubeţi şefi din ţaigherimea roteristă ieşeană, Piele de Pork pe numele lui complet. 

Caricatura zilei

De ce s-a inventat internetul și de către cine?

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.