Autorizaţiile de construire s-au redus la jumătate într-un an: iată noile edificii ale Iaşului!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Autorizaţiile de construire s-au redus la jumătate într-un an: iată noile edificii ale Iaşului!

GALERIE
autorizatie construire
  • autorizatie construire
- +

Primăria Iaşi a eliberat cu circa 40% mai puţine autorizaţii de construire în primul trimestru al anului curent, în comparaţie cu perioada similară din 2020. Potrivit unui raport publicat de municipalitate, au fost emise 181 de autorizaţii în 2021, faţă de 289 de astfel de acte urbanistice în primele trei luni din anul 2020. Cele mai importante proiecte autorizate în luna martie au fost din sectorul public, fiind vorba despre iniţiative ale Primăriei şi Consiliului Judeţean.

 

Două dintre acestea fac referire la lucrări de consolidare la versantul Ţicău - Sărărie şi reabilitarea clădirii în care funcţionează Filarmonica Iaşi. În primul caz, proiectul este al Primăriei Iaşi şi face referire la zona delimitată astfel: str. Curelari - Hotin - trecătoarea Hotin - bld. C.A. Rosetti - mal drept Cacaina - str. Poligon - cornişa superioară strada şi stradela Sărărie. Detaliile tehnice ale acestei investiţii au fost aprobate în decembrie 2020: consolidarea versantului într-un perimetru cu o suprafaţă de circa 830 hectare costă peste 190 milioane lei (inclusiv TVA).

Lucrările autorizate vizează: monitorizare geotehnică; reabilitarea consolidărilor existente şi a celor proiectate; colectare, dirijare şi evacuare ape şi amenajare şi protecţie antierozională teren. „Am prins în proiectul de buget pe anul 2021 suma necesară pentru întocmirea documentaţiei pentru fonduri nerambursabile. Încercăm toate posibilităţile”, a declarat ieri Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi.

În situaţia reabilitării Filarmonicii, proiectul aparţine Consiliului Judeţean. Lucrările vor avea loc la două tronsoane care cuprind sălile de concert, săli de studiu, anexe şi un corp de legătură. „Soluţia constructivă constă în lucrări de consolidare, lucrări de reparaţii a zonelor degradate, lucrări de intervenţie în urma refuncţionalizării anumitor spaţii, lucrări de reparaţii ale instalaţiilor, lucrări de refacere finisaje”, se precizează în autorizaţia 121/2021 emisă de Primăria Iaşi. Indicatorii tehnico-economici ai investiţiei de la Filarmonică au fost adoptaţi în decembrie 2019: valoarea proiectului se ridică la aproape 47 milioane lei, inclusiv TVA. Potrivit vicepreşedintelui CJ Marius Dangă, intenţia instituţiei este de a asigura finanţarea prin intermediul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), iar, odată emisă autorizaţia, proiectul este unul dintre cele mai avansate iniţiative ale CJ din punct de vedere tehnic.

Un nou cartier de vile în Galata

În ceea ce priveşte proiectele imobiliare înaintate de persoane particulare, pe lista autorizaţiilor emise de Primărie se numără un cartier de vile în Galata, cu un total de 19 locuinţe: 10 locuinţe individuale şi alte 9 cuplate. Proiectul va fi implementat pe str. George Mărgărit 17, iar beneficiarul este Veneto Residence SRL. Terenul are o suprafaţă de 6.000 mp, iar regimul de înălţime al locuinţelor va fi parter şi un etaj.

În total, vor fi amenajate 38 de locuri de parcare. Planul Urbanistic Zonal (PUZ) a fost aprobat încă din februarie 2019, dar abia luna trecută a fost emisă şi autorizaţia de construire la cererea beneficiarului. Un alt proiect privat este în Păcurari: lucrările la monumentul istoric „Fabrica de tricotaje Moldova - corp vechi” au fost finalizate în baza unei autorizaţii emise în 2018 în regim de urgenţă, iar acum beneficiază de încă un aviz în acest sens. În orice caz, schelele de pe clădire au fost înlăturate, iar acum lucrările se desfăşoară în interior.

Clădirea va găzdui spaţii pentru depozitare, servicii comerciale şi servicii pentru întreprinderi. În Moara de Vânt, municipalitatea a autorizat un proiect ce prevede construirea unui bloc cu aproape 20 de apartamente, cu un regim de înălţime cu două niveluri în subsol, demisol, parter şi 2 etaje. Pentru acest bloc vor fi asigurate 21 de locuri de parcare. Celelalte autorizaţii de construire emise de Primărie pe parcursul lunii martie 2021 fac referire în special la construirea de locuinţe individuale în diverse zone ale oraşului, modificări ale unor proiecte în execuţie, supraetajarea unor construcţii, racordarea la reţele de utilităţi a unor imobile existente, extinderi sau modernizări de spaţii comerciale şi amplasarea de panouri publicitare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ziua Regalităţii

Lucian DÎRDALA

Ziua Regalităţii

În mod normal, societatea românească va descoperi, în timp, de ce această zi merită celebrată: va fi, probabil, un proces similar celui de (re)descoperire a rolului jucat de instituţia monarhică în istoria secolelor XIX-XX.

Filmuletul zilei

opinii

Iluzii de primăvară

Nichita DANILOV

Iluzii de primăvară

Lebăda îşi croia netulburată mersul maiestuos alunecând pe luciul apei, în timp ce în jurul ei un cârd de răţuşte agitate se cufundau în apă şi ieşeau la suprafaţă chiar pe sub burta ei, făcând o gălăgie infernală. Lebăda însă plutea imperturbabilă, ignorând cu totul cârdul de raţe şi tot ce era în jur.

La ordin, Führer! Un spectacol de colecţie

Dana ȚABREA

La ordin, Führer! Un spectacol de colecţie

Pe muchia fragilă ce desparte ura de adoraţie, pot apărea relaţii toxice susţinute de sentimente contradictorii succesive sau chiar simultane. Monodrama La ordin, Führer! scrisă de autoarea austriacă Brigitte Schweiger, cu un uşor caracter autobiografic (bunica scriitoarei a murit într-un lagăr de concentrare), investighează frenezia care-a cuprins minţile oamenilor odată cu apariţia hitlerismului.

De Ziua Tatălui

Michael ASTNER

De Ziua Tatălui

În august 2011, am scris un text dedicat memoriei tatălui meu, o baladă bilingvă în germană şi-n săseşte (varianta amnăşană). Anul trecut, într-una din lungile seri de noiembrie (la Amnaş fiind), am tradus balada.

pulspulspuls

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Un amic cetitor atent atent ne-a pus ieri la dispoziţie această faină poză de campanie, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Etaju 3

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.