Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Autorul (I)

GALERIE
Codrin Liviu Cutitaru 2016
  • Codrin Liviu Cutitaru 2016
- +

Titlul volumului nu trebuie să surprindă. Author, Author! reprezintă strigătul binecunoscut al galeriilor de spectatori din teatrele londoneze (şi nu numai), care, la sfârşitul unei piese, solicită prezenţa autorului pe scenă, pentru a-l ovaţiona îndelung. Obiceiul - venit din vremuri elizabethane şi iacobite, accentuat apoi, în epoca victoriană şi pre-modernă (când are loc şi acţiunea romanului în discuţie) - s-a perpetuat până astăzi. În naraţiunea lui Lodge însă, chemarea amintită dezvoltă mai curând conotaţii ironice.

Nu am de gând, în cele ce urmează, să răspund la celebra întrebare a lui Michel Foucault - ce este un autor? De altfel, nici nu cred că romanul din 2004 al lui David Lodge, Author, Author!/ Autorul, la rampă!, roman la care mă voi referi în trei episoade succesive, ar permite o investigaţie complexă a esenţei „auctorialităţii”. Foucault suprapune funcţia auctorială cu înseşi mecanismele dinamicii socio-culturale, dându-i dimensiuni epopeice, pe când Lodge, în analiza lui artistică (în romanul de faţă) a două decenii din viaţa lui Henry James, intră mai degrabă în resorturile intime, subliminale, ale condiţiei de autor. Şi totuşi, textul lodgian - atât de diferit, iată, prin tematică şi stil, de cea mai mare parte a operei universitarului din Birmingham - este o radiografie a actului creator şi, ca atare, a faptului de a fi autor. O radiografie „în clar” a angoasei, incertitudinii şi labilităţii din umbra fiecărui destin estetic. În fond, la acest nivel aşa-zicând „generalizator”, lectorul descifrează codul, să zicem „înalt”, al romanului Author, Author!. În chiar calitatea sa meta-textuală, în capacitatea de a-l folosi, cu alte cuvinte, pe James ca model pentru o întreagă clasă de personaje (extinsă, în forme variate, însă complementare, din straturile cele mai profunde ale tradiţiei, până în miezul postmodernităţii), „clasa făcătorilor de literatură”.

Titlul volumului nu trebuie să surprindă. Author, Author! reprezintă strigătul binecunoscut al galeriilor de spectatori din teatrele londoneze (şi nu numai), care, la sfârşitul unei piese, solicită prezenţa autorului pe scenă, pentru a-l ovaţiona îndelung. Obiceiul - venit din vremuri elizabethane şi iacobite, accentuat apoi, în epoca victoriană şi pre-modernă (când are loc şi acţiunea romanului în discuţie) - s-a perpetuat până astăzi. În naraţiunea lui Lodge însă, chemarea amintită dezvoltă mai curând conotaţii ironice. Romanul se ocupă, în ansamblul lui, de o perioadă de criză a creaţiei din biografia lui Henry James, criză mărită exponenţial de eşecul dramatic al acestuia, cu piesa Guy Domville, la Londra, în ianuarie 1885. La premiera respectivei melodrame (ivite, în opera lui James, după o etapă de sterilitate epică, dar şi după un relativ succes cu piesa The American/ Americanul, o dramatizare - mult simplificată - a romanului său omonim), creatorul inubliabililor Isabel Archer şi Strether din The Portrait of a Lady/ Portretul unei doamne şi din The Ambassadors/ Ambasadorii a fost chemat la rampă (doar) pentru a fi huiduit şi fluierat. Momentul a însemnat, a susţinut Henry James însuşi mai târziu, debutul „celor mai oribile patru săptămâni din viaţa mea” (durata stagiunii cu Guy Domville). Săptămânile în chestiune au lăsat urme adânci, vizibile şi în ultimii ani de viaţă ai prozatorului (reabilitat, între timp, cel puţin prin două romane de prim rang, The Wings of the Dove/ Aripile porumbiţei şi The Golden Bowl/ Potirul de aur), când, paralizat (în urma unor atacuri succesive de apoplexie), încă mai are frânturi anamnetice din vechiul coşmar. David Lodge urmăreşte angoasa creaţiei până în amănuntele conţinutului ei masochist, de „damnare” şi „disperare”. De aceea, vreau să cred, cazul lui Henry James rămâne aici mai mult un pretext pentru generalizare şi nu prilejul unei incursiuni în excepţional.

Vorbind despre generalitatea situaţiei „auctoriale” a lui James, să observăm că publicarea romanului Author, Author! a fost înconjurată de un număr de coincidenţe misterioase. Cu şase luni mai devreme de ieşirea pe piaţă a cărţii semnate de David Lodge, tot în 2004 așadar, Colm Toibin scoate romanul The Master/ Maestrul care, într-un mod absolut straniu, se concentrează pe exact aceeaşi temă narativă: eșecul autorului lui The Pupil/ Elevul cu piesa Guy Domville şi depresia ţesută în jurul acestui episod. Ca şi Lodge, Toibin explorează totodată sexualitatea reprimată a lui James (insistând pe homoerotismul său prezumtiv sublimat, doar vag sugerat, e drept, la Lodge) şi relaţia de camaraderie, frustrant erotizată, cu Constance Fenimore Woolson (nepoata lui James Fenimore Cooper, prozatoare la rândul ei, cea care se sinucide la Veneţia - sub aparenţa unui accident -, producându-i lui Henry James grave sentimente de culpabilitate). Singura diferenţă structurală dintre cele două romane derivă dintr-o strategie de abordare: în timp ce David Lodge foloseşte episodul Guy Domville ca punct culminant al naraţiunii sale, reconstituindu-l din flashback-uri pe care protagonistul le trăieşte, în 1915, pe patul de moarte, Colm Toibin îşi începe excursul epic cu eşecul dramaturgic în cauză, supralicitând, ulterior, problema angoasei creatoare. (Va urma)

 

Codrin Liviu Cuţitaru este profesor universitar doctor la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri