Autostrada A8 intră la finantare cu două capete. Ce a mai promis desantul ministerial la Iaşi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 16.01.2021

Autostrada A8 intră la finantare cu două capete. Ce a mai promis desantul ministerial la Iaşi

GALERIE
conferinta de presa PNL
  • conferinta de presa PNL
- +

Autostrada Unirii ar urma să fie construită atât cu bani din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, cât şi din Programul Operaţional de Transport, a anunţat ministrul Fondurilor Europene, ieri, la Iaşi.

„Autostrada Unirii are şi susţinere şi va avea şi resursele financiare pentru a putea fi implementată. Dacă A7 (Autostrada Moldovei, Ploieşti-Paşcani-Siret, n.r.) va fi finanţată prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, pentru Autostrada A8, care iniţial avea ca finanţare fondurile de coeziune, astăzi, în urma discuţiilor, avem două sectoare de autostradă care vor fi finanţate prin PNRR”, a declarat ieri Costel Alexe, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.

Cele două capete de autostradă sunt sectorul Moţca-Tg. Neamţ-Leghin şi cel de la Miercurea Nirajului la Tg. Mureş prin Acăţari, 33, respectiv 25 km. Costul estimat al construirii celor două tronsoane se ridică la 160 de milioane de euro, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

Ulterior, de la Adrian Covăsnianu, vicepreşedintele Asociaţiei „Moldova Vrea Autostradă!”, am aflat că proiectul celor două segmente depăşeşte 300 de milioane de euro. Acestea sunt, ca parte în sectorul montan al A8, în plin proces de reactualizare a studiului de fezabilitate, care ar trebui să fie predat în vara anului viitor.

Urmează două licitaţii - sau doar una singură - pentru proiectarea şi execuţia acestui tronson cu o lungime totală de 211 km. Sau 155 km, dacă vor fi realizate mai întâi cele două capete.

Prezentă ieri la Iaşi, împreună cu ministrul Marcel Boloş, vicepremierul Raluca Turcan a adăugat că Autostrada Unirii va beneficia de o finanţare mixtă, PNRR şi Programul Operaţional de Transport.

Pe lângă A7, ea a menţionat şi Autostrada A13, Bacău-Braşov, care ar urma să fie finanţată prin Programul Operaţional de Transport. În total, 9 miliarde de euro pentru cele trei autostrăzi, a precizat ministrul Boloş.

Primarul Mihai Chirica a subliniat că va trebui avut grijă la diferenţierea investiţiilor prin PNRR, care trebuie să se încheie în august 2026, şi a celor prin fonduri europene în exerciţiul financiar 2021-2027, care pot să se încheie în 2030 dacă au fost începute înainte de sfârşitul anului 2027.

Ministrul Fondurilor Europene a recunoscut însă că este dificil de dat un termen de la care ieşenii vor putea să meargă până la Tg. Mureş pe autostradă. Marcel Boloş a amintit de asemenea că finalul exerciţiului financiar va fi 2029 sau 2030, în funcţie de cum va decide Parlamentul European.

Într-o declaraţie anterioară, ministrul a amintit celelalte proiecte mari ale Iaşului: Spitalul Regional de Urgenţă, cu o valoare de 500 de milioane de euro, Institutul Regional de Boli Cardiovasculare, cu o valoare estimată de peste 300 de milioane de euro, dar şi de o investiţie în sumă de 50 de milioane de euro la Institutul Oncologic. El le-a atribuit iniţial PNRR.

Amintim că acest plan respectiv, aflat în consultare publică pe pagina de internet a Ministerului Fondurilor Europene, menţionează toate cele trei spitale regionale care vor fi construite la Iaşi, Cluj-Napoca şi Craiova, dar fără să precizeze că ar fi alocată finanţare prin PNRR.

De asemenea, nici Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară şi nici investiţia pentru IRO nu apar în varianta planului publicată pe pagina MFE. Aşa cum am mai relatat, Iaşul figurează cu o bretea de la viitoarea autostradă A8 (de la ieşirea din Leţcani spre Podu Iloaiei) la viitoarea centură de trafic uşor Dacia-Nicolina, respectiv la capătul acesteia de la Uricani.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primăvara din ianuarie

Nicolae GRECU

Primăvara din ianuarie

Pericolul de îngheţare şi pericolul de carantină pun în primejdie desfăşurarea Ligii I conform graficului.

Filmuletul zilei

opinii

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Eugen MUNTEANU

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Unul dintre cei mai proeminenţi promotori ai „corectitudinii politice”, ideologie larg răspândită în mediile academice şi în mass media occidentale, este lingvistul american Noam Chomsky. O parte din ideile sale politice sunt analizate în articolul de faţă.

Dar cine „le are cu Biserica”?

pr. Constantin STURZU

Dar cine „le are cu Biserica”?

Acum o lună, mai exact pe 16 decembrie, au fost publicate rezultatele unui sondaj realizat de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române. Desfăşurată sub titulatura „Barometrul vieţii religioase”, cercetarea vine să evidenţieze şi ce impact a avut, din perspectivă religioasă, 2020 (anul „pandemic”) asupra populaţiei. 

Filozofie coruptă

arh. Ionel OANCEA

Filozofie coruptă

Într-o viziune grosolană despre normalitate se poate aprecia că administraţia comunistă era mai funcţională ca cea de astăzi. Pentru obţinerea unui act administrativ puteai merge la audienţe la diverşi tovarăşi cu funcţii dispuşi, de regulă, să te asculte. Dacă nu, existau cel puţin două chei universale capabile să facă minuni, pachetul de Kent sau de cafea naturală. Ajuta, la fel de mult, nepotismul, cunoştiinţele, bunii amici din lanţul slăbiciunilor atât de bine surprins în celebra schiţă a lui Caragiale.

pulspulspuls

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

După ce l-a acuzat lumea că a plecat din Casa Pătrată cu gentoiul burduşit de like-uri şi urmaritori ai paginii oficiale de Facebook a instituţiei, îndensând totul apoi pe pagina lui de polkitician, iacătă că nea Măricel, fostul şef de judeţ, mai vbine cu o surpriză, şi tot în spaţiul virtual. 

Caricatura zilei

Brand mic

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.