Autostrada A8: ocolirea a două oraşe, construită din fondurile de rezilienţă ale UE
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Autostrada A8: ocolirea a două oraşe, construită din fondurile de rezilienţă ale UE

GALERIE
autostrada
  • autostrada
- +

Asta cere Asociaţia Moldova vrea Autostradă, care spune că astfel se creează premisele finanţării europene integrale a sectorului montan al Autostrăzii Unirii

Asociaţia Moldova vrea Autostradă (MVA) propune ca 38 km din autostrada A8 să fie finanţaţi cu fonduri din planul de redresare a economiei. În acest sens, MVA solicită autorităţilor să introducă la finanţare în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) „capetele” sectorului Târgu Mureş - Ditrău - Târgu Neamţ, respectiv: Tg Mureş -Acăţări (conexiune A3 cu A8, cu un cost estimat de 67 milioane euro pentru 15 km) şi Moţca – Tg. Neamţ (legătură DN 2 cu DN 15B, cu un cost estimat de execuţie de 103 milioane euro pentru 23 km). „Lansarea primilor kilometri de autostradă în execuţie şi finalizarea lor până în 2026 prin PNRR este posibilă şi oportună. Se creează premisele solide certe ale execuţiei ulterioare a sectorului montan dificil prin Programul Operaţional Transport 2021 - 2027”, a explicat asociaţia

Potrivit acesteia, lotul de 15 km ar asigura inclusiv ocolirea municipiului Tg. Mureş pe sectorul sudic la profil de autostradă, iar conexiunea Moţca - Tg. Neamţ ar asigura ocolirea oraşului Tg. Neamţ. „Având experienţa pozitivă a Sibiu - Piteşti, unde au fost lansate sectoarele mai uşoare (capetele reprezentate de loturile 1 şi 5), putem replica această experienţă şi pe A8. «Capetele» vizate nu presupun dificultăţi tehnice cronofage în execuţie (de exemplu tunele, viaducte etc.) şi au lungimi şi costuri estimate relativ mici. Cele mai avansate sectoare din Tg. Mureş - Tg. Neamţ sunt «capetele» autostrăzii”, au mai spus reprezentanţii asociaţiei MVA.

Recent, presa centrală a prezentat un draft al PNRR în care proiectele Iaşului, cu excepţia unei noi legături rutiere de intrare în oraş (pe ruta Leţcani vest - Uricani - Cicoarei), lipsesc cu desăvârşire. În schimb, toate sectoarele din autostrada A7 (Ploieşti - Paşcani - Siret) sunt incluse spre finanţare. Prin PNRR vor putea fi finanţate în special proiecte care sunt în stadiu avansat de întocmire a documentaţiilor tehnice, având în vedere că termenul limită până la care proiectele trebuie finalizate este sfârşitul anului 2026.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primăvara din ianuarie

Nicolae GRECU

Primăvara din ianuarie

Pericolul de îngheţare şi pericolul de carantină pun în primejdie desfăşurarea Ligii I conform graficului.

Filmuletul zilei

opinii

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Eugen MUNTEANU

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Unul dintre cei mai proeminenţi promotori ai „corectitudinii politice”, ideologie larg răspândită în mediile academice şi în mass media occidentale, este lingvistul american Noam Chomsky. O parte din ideile sale politice sunt analizate în articolul de faţă.

Dar cine „le are cu Biserica”?

pr. Constantin STURZU

Dar cine „le are cu Biserica”?

Acum o lună, mai exact pe 16 decembrie, au fost publicate rezultatele unui sondaj realizat de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române. Desfăşurată sub titulatura „Barometrul vieţii religioase”, cercetarea vine să evidenţieze şi ce impact a avut, din perspectivă religioasă, 2020 (anul „pandemic”) asupra populaţiei. 

Filozofie coruptă

arh. Ionel OANCEA

Filozofie coruptă

Într-o viziune grosolană despre normalitate se poate aprecia că administraţia comunistă era mai funcţională ca cea de astăzi. Pentru obţinerea unui act administrativ puteai merge la audienţe la diverşi tovarăşi cu funcţii dispuşi, de regulă, să te asculte. Dacă nu, existau cel puţin două chei universale capabile să facă minuni, pachetul de Kent sau de cafea naturală. Ajuta, la fel de mult, nepotismul, cunoştiinţele, bunii amici din lanţul slăbiciunilor atât de bine surprins în celebra schiţă a lui Caragiale.

pulspulspuls

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

După ce l-a acuzat lumea că a plecat din Casa Pătrată cu gentoiul burduşit de like-uri şi urmaritori ai paginii oficiale de Facebook a instituţiei, îndensând totul apoi pe pagina lui de polkitician, iacătă că nea Măricel, fostul şef de judeţ, mai vbine cu o surpriză, şi tot în spaţiul virtual. 

Caricatura zilei

Mușchi

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.