Autostrada din Iaşi spre Târgu Mureş s-a oprit în primul ciot de pe traseu
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 19.01.2022

Autostrada din Iaşi spre Târgu Mureş s-a oprit în primul ciot de pe traseu

GALERIE
autostrada
 • autostrada
- +
Prima licitaţie pentru acest proiect a fost blocată imediat după lansare. O firmă din Bucureşti participantă la licitaţiile pentru refacerea studiului de fezabilitate a făcut nu mai puţin de 13 contestaţii la CNADNR. Soluţionarea acestora va fi o chestiune de durată.

Abia lansată, licitaţia pentru refacerea studiilor de fezabilitate aferente autostrăzii Ungheni - Iaşi - Târgu Neamţ - Târgu Mureş a fost blocată. O firmă de inginerie şi consultanţă tehnică din Bucu­reşti a contestat 13 licitaţii organizate de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR). Printre acestea se numără şi două dintre cele trei licitaţii organizate pentru auto­stra­da Iaşi - Târgu Mureş.

Ce se contestă

Concret, Via Design SRL a atacat licitaţiile aferente refacerii studiilor de fezabilitate pentru tronsoanele Târgu Mureş - Ditrău şi Ungheni - Iaşi - Târgu Neamţ. Dacă prima contestaţie a fost respinsă, în cazul celei de-a doua, societatea a avut câştig de cauză.

„Analizând documentaţia de atribuire, am constatat în caietul de sarcini numeroase abateri de la lege, neclarităţi şi prevederi abuzive. Riscurile impuse operatorilor economici prin caietul de sarcini sunt abuzive, la fel ca şi asumarea de către prestator a costurilor aferente acestora. Ca­racterul abuziv al prevederilor legate de riscuri constă în faptul că autoritatea contractantă trans­feră, în exclusivitate, prestatorului tratarea riscurilor identificate cât şi, mai ales, a celor neidentificate, dar care este posibil să apară, fiind evidentă imposibilitatea controlului acestora şi deci a gestionării lor, deoarce nu depind în nicio măsură de prestator“, au argumentat repre­zentanţii firmei în reclamaţia depusă la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC).

Printre riscurile pe care CNADNR a cerut prin caietul de sarcini ca firma câştigătoare să şi le asume se numără şi cel ca planurile de urbanism de pe traseul autostrăzii să nu existe sau ca autorităţile locale să întârzie eliberarea avizelor şi autorizaţiilor necesare. Firma câştigătoare trebuia să-şi asume şi întârzierile provocate de eventuala desco­perire a unor situri arheologice sau de lipsa cadastrului general la nivel naţional.

De asemenea, CNADNR cerea viitoarei firme câştigătoare a licitaţiei să întoc­mească studiile necesare pentru protecţia mediului dacă traseul intersecta arii protejate. Tot câştigătoarea licitaţiei era ţinută responsabilă de eventuale pro­teste ale organizaţiilor neguvernamentale legate de proiect.

Licitaţia a fost suspendată

În total, Via Design SRL a pre­zentat 20 de puncte discutabile în cadrul caietului de sarcini.

„Ru­găm Consiliul să observe că, analizând caietul de sarcini, am expus numeroase neclarităţi, ambiguităţi şi abateri de la lege, motiv pentru care vă rugăm să constataţi că procedura nu se desfăşoară cu respec­tarea pre­vederilor legale, iar continuarea procedurii înainte de pronun­ţa­rea soluţiei determină încheie­rea unui contract nelegal. În con­secinţă, suspendarea procedurii de atribuire până la solu­ţionarea fondului cauzei este deplin justificată“, au încheiat reprezentanţii Via Design.

Argu­mentele aduse de aceştia au fost acceptate de CNSC, care a dispus suspendarea licitaţiei până la aducerea de clarificări caietului de sarcini. De altfel, procedura fusese contestată şi de alte două firme interesate de contractul de 26,16 milioane lei: Search Cor­poration şi Tecnic.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (I)

Lucian DÎRDALA

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (I)

Dacă Moscova doreşte un cadru bilateral de discuţii cu SUA, prin care să-şi etaleze statutul de mare putere, este bine să îl aibă: orice ţâfnă occidentală este, în acest moment, contraproductivă.

Filmuletul zilei

opinii

Ziua Culturii Naţionale Underground

Florin CÎNTIC

Ziua Culturii Naţionale Underground

15 ianuarie a intrat deja în imaginarul colectiv ca o zi fastă! Dar ce-ar fi să sărbătorim şi ziua de 14 ianuarie, ziua de naştere, acum 75 de ani, a lui Luca Piţu, un eseist erudit şi muşcător, unul dintre corifeii culturii alternative, neoficiale, underground. El, care a fost în timpul dictaturii mentorul „Grupului de la Iaşi”, cred că ar binemerita o reverenţă postumă chiar în aceste zile cu focuri de artificii culturale. Iată, deci, ce scriam, sub titlul „Minus Eminescu”, cu şapte ani în urmă, la plecarea sa, într-o zi de iunie care devansa şi ea o comemorare eminesciană:

Legaţi de glie (II)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Legaţi de glie (II)

Relatam în prima parte a articolului toate încercările mele nereuşite de a obţine detaşarea în învăţământ dintr-un judeţ în altul, din judeţul Bacău în judeţul Iaşi, pe vremea Împuşcatului. Eram ca „legaţi de glie” de legi ceauşiste, ca şi robii de pe vremea ceea, când vrabia mălai Viteazul. Aşa că până la urmă am venit cum se spunea într-un scheci COPILĂ, o dulce copilă, adică C-O PILĂ. 

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (I)

Alex VASILIU

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (I)

Între coperți de albume publicate de-a lungul deceniilor în România și în Franța, în coperți de volume cuprinzând evocări și texte scrise la anii tinereții, în spațiile generoase ale expozițiilor devenite subit neîncăpătoare pentru imensitatea peisajelor, pentru geometria variabilă a liniilor și formelor naturale adăpostite în memoria peliculei, în obiectele-fragmente de artă meșteșugite spre finalul secolului al XIX-lea și începutul secolului următor, se ascund fărâme din povestea fascinantă a lui Dan Eremia Grigorescu.

pulspulspuls

Iacătă-l pe cel mai supărat ales al partidoiului de la Iaşi: i-au luat boii de la bicicletă!

Iacătă-l pe cel mai supărat ales al partidoiului de la Iaşi: i-au luat boii de la bicicletă!

Unul dintre cei mai nemulţumiţi aleşi locali de la partidoi faţă de ultimele numiri sau avansări din filială cică ar fi, aşa este, aţi ghicit: conţilierul Mugurel, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Ciucă și plagiatul

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X