Autostrada Iaşi - Târgu Mureş, prioritară pe hârtie, nu şi la alocarea de fonduri
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 26.01.2022

UE critică masterplanul şi atrage atenţia Guvernului Ponta

Autostrada Iaşi - Târgu Mureş, prioritară pe hârtie, nu şi la alocarea de fonduri

GALERIE
autostrada
 • autostrada
- +

Asta pentru că prima rută este inclusă în reţeaua prioritară a coridoarelor pan-europene TEN-T Core, în timp ce a doua nu. Autorităţile europene au decis returnarea masterplanului de transport la Bucureşti, spre modificare şi completare. Ce alte necorelări au mai fost găsite la Bruxelles.

Masterplanul pentru transporturi suferă o nouă amânare. Comisia Europeană a decis returnarea documentaţiei la Bucureşti, spre mo­dificare şi completare. Ministerul Trans­porturilor urmează să opereze modificările solicitate de CE până pe 9 aprilie. „Există încă unele probleme nerezolvate pentru care sunt recomandate eforturi suplimentare de îmbunătăţire a masterplanului. Acestea privesc concentrarea pe criterii limitate şi obiective de stabilire a priorităţilor, luând în considerare performanţele economice şi apar­tenenţa proiectelor la reţeaua TEN-T Core. Autorităţile române vor reflecta asu­pra modului de a încorpora mai bine aceste observaţii în masterplan“, a declarat pur­tă­torul de cuvânt al Directoratului General Regio, Sophie Dupin de Caint-Cyr, pentru www.cursdeguvernare.ro.

Reţeaua TEN-T Core cuprinde principa­lele culoare de transport europene, construi­rea de autostrăzi şi drumuri rapide pe aceste trasee fiind considerate ca esenţiale pentru coeziunea Uniunii Europene. Conform listei de priorităţi a Ministerului Transporturilor, o autostradă pe ruta Comarnic - Braşov ar fi mai importantă decât autostrada Iaşi - Târgu Mureş, ceea ce ar însemna că vor fi alocate fonduri prioritar pentru Braşov. Aceasta deşi totuşi traseul Ungheni - Iaşi - Târgu Mureş este cel inclus în TEN-T Core, Comarnic - Braşov nefiind pe această listă prioritară a UE.

De asemenea, Guvernului i se reproşează şi faptul că masterplanul nu asigură continuitatea traseelor de transport. Concret, în locul unei autostrăzi continue pe un anumit traseu, masterplanul cuprinde fragmente necorelate. Este şi cazul autostrăzii Ungheni - Iaşi - Târgu Mureş. Astfel, pe lista de priorităţi a Ministerului Transporturilor, tronsonul Ungheni - Târgu Neamţ se află pe poziţia a patra, dar continuarea spre Târgu Mureş abia pe locul 10, după şoseaua de centură a Bucureştiului sau autostrada Craiova - Piteşti. Dacă masterplanul ar fi aprobat în varianta propusă, ar însemna ca autostrada până la Târgu Neamţ să fie construită cu prioritate, iar continuarea peste Carpaţi doar dacă şi când s-ar mai găsi fonduri disponibile. De asemenea, tronsonul Bacău - Paşcani se află pe primul loc al listei, iar Bacău - Braşov, pe locul 5.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (II)

Lucian DÎRDALA

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (II)

Atunci când şi-au prezentat pachetul de cereri adresate Occidentului, reprezentanţii diplomatici ruşi nu aveau cum să spere că simplul zăngănit de arme în preajma graniţelor ucrainene poate inversa un amplu proces geopolitic derulat pe un interval de aproape trei decenii.

Filmuletul zilei

opinii

Asachi întemeietorul

Florin CÎNTIC

Asachi întemeietorul

Gh. Asachi este una dintre figurile fondatoare ale instituţiilor moderne în Iaşi. Printre ele, şi Arhivele Statului Moldovei care, la 190 de ani de funcţionare neîntreruptă, rămâne una dintre instituţiile fundamentale ale oraşului.

Hombre şi patimile

Radu PĂRPĂUȚĂ

Hombre şi patimile

Hombre locuia în Iaşi, în oraşul culturii cum se zice cu o vorbă tocită. Dar dacă ne referim la cartierul Bularga cel puţin nici nu poate fi vorba de „oraşul culturii”. Bulargăi îi spun, chiar locuitorii cartierului, ŢŢŢ, adică Ţaţe, Ţoape şi Ţărani. Sigur, or fi şi oameni deosebiţi printre ei. Desigur că şi alte oraşe au asemenea cartiere. Şi asemenea oameni. Spun asta deşi nu am fost la Londra, Avignon sau Târgu Bujor.

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (II). Moneda rotundă

Alex VASILIU

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (II). Moneda rotundă

Deși subiectul e același ca într-o povestire de Sadoveanu - o vânătoare -, alt text scris de Dan Eremia Grigorescu păstrează tușe din stilul, din atmosfera prietenului vârstnic și taciturn. Dar nu admirăm, ca să mă exprim în termeni de facere a imaginii, panoramări îndelungi, detalii generos lăsate privirii. Acum savurăm cadre scurte, ritmic, aproape nervos montate, potențând starea de neliniște, de pericol iminent, aproape fatal. Nu numai descrierea momentelor de așteptare imprimă viteza, savoarea lecturii, ci, în plus, momentul unic, de povestire incredibilă dar adevărată a dansului vânătorului cu fiara, ultimă încontrare pe viață și pe moarte, urmată de finalul imprevizibil.

pulspulspuls

A fost sau n-a fost? La cerneală ne referim: aranjament sau furie. Iată variantele!

A fost sau n-a fost? La cerneală ne referim: aranjament sau furie. Iată variantele!

Aşadar, vorba filmului lui Porumboiu jr.:A fost sau n-a fost un scenariu pus la punct chiar de Simion&compania lui de băieţi cu ochi albaştri ce privesc înspre răsărit, aşa cum pare multora să fi fost acolo în piaţă, la episodul cu cerneala peste meclă? 

Caricatura zilei

Ce-a lipsit după cerneală

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X