Autostrada Iaşi - Târgu Mureş se transformă în autostrada Iaşi - Târgu Neamţ. Temporar
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 26.01.2022

Autostrada Iaşi - Târgu Mureş se transformă în autostrada Iaşi - Târgu Neamţ. Temporar

GALERIE
autostrada
 • autostrada
- +

Ministrul Transporturilor, Dan Şova, susţine că tronsonul de autostradă Târgu Neamţ-Târgu Mureş ar putea fi realizat din banii obţinuţi din acciza la combustibili, introdusă la 1 aprilie, în timp ce finanţarea pentru tronsonul Ungheni-Iaşi-Târgu Neamţ va fi asigurată din Fondul de Coeziune.

Dan Şova a declarat, la Iaşi, că tronsonul de autostradă Târgu Neamţ-Târgu Mureş va fi realizat din banii obţinuţi din acciza la combustibili, introdusă la 1 aprilie, el apreciind că lucrările ar putea fi terminate până la începutul anului 2019.

"Tronsonul Târgu Mureş-Târgu Neamţ costă foarte mult şi este şi foarte dificil de făcut, pentru că este prin munte. Am propus premierului şi vom analiza în guvern ca finanţarea să fie asigurată din acciza introdusă la 1 aprilie. Din acciză se ajunge la încasări anuale de 500 de milioane de euro. Este foarte posibil să introducem această bucată de autostradă pe acciză", a declarat ministrul Dan Şova.

El a afirmat că în luna iulie se va proceda la o rectificare pozitivă pe bugetul CNADNR, în care vor fi prinşi banii colectaţi din acciza pe combustibili în perioada 1 aprilie - 30 iunie.

Potrivit lui Şova, celălalt tronson al autostrăzii Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş, respectiv Ungheni-Târgu Neamţ, va fi realizat din Fondul de Coeziune, anunţul licitaţiei pentru efectuarea studiului de fezabilitate urmând să fie publicat în cel mult zece zile.

Şova a spus că lucrările la tronsonul Ungheni - Iaşi- Târgu Neamţ ar putea începe în toamna anului viitor, acestea urmând să fie finalizate în octombrie 2017.

"Orice alt om din administraţie sau om politic care vine şi spune că se poate face mai repede, vă minte", a mai spus Dan Şova.

Întrebat cum explică faptul că afirmaţiile sale legate de realizarea autostrăzii care să lege Moldova de Ardeal vin pe finalul campaniei electorale pentru europarlamentare, Dan Şova a răspuns: "Îmi pare rău că-s alegeri. Nu se suprapune nimic, eu nu fac promisiuni, astea-s calendarele".

Majorarea accizei pentru carburanţi, de 7 eurocenţi pe litru, a intrat în vigoare, în 1 aprilie, având ca efect creşterea cu 0,41 lei/litru a preţului la benzina cu plumb şi fără plumb, motorină şi petrolul folosit drept combustibil pentru motor (kerosen).

Mediafax

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (II)

Lucian DÎRDALA

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (II)

Atunci când şi-au prezentat pachetul de cereri adresate Occidentului, reprezentanţii diplomatici ruşi nu aveau cum să spere că simplul zăngănit de arme în preajma graniţelor ucrainene poate inversa un amplu proces geopolitic derulat pe un interval de aproape trei decenii.

Filmuletul zilei

opinii

Asachi întemeietorul

Florin CÎNTIC

Asachi întemeietorul

Gh. Asachi este una dintre figurile fondatoare ale instituţiilor moderne în Iaşi. Printre ele, şi Arhivele Statului Moldovei care, la 190 de ani de funcţionare neîntreruptă, rămâne una dintre instituţiile fundamentale ale oraşului.

Hombre şi patimile

Radu PĂRPĂUȚĂ

Hombre şi patimile

Hombre locuia în Iaşi, în oraşul culturii cum se zice cu o vorbă tocită. Dar dacă ne referim la cartierul Bularga cel puţin nici nu poate fi vorba de „oraşul culturii”. Bulargăi îi spun, chiar locuitorii cartierului, ŢŢŢ, adică Ţaţe, Ţoape şi Ţărani. Sigur, or fi şi oameni deosebiţi printre ei. Desigur că şi alte oraşe au asemenea cartiere. Şi asemenea oameni. Spun asta deşi nu am fost la Londra, Avignon sau Târgu Bujor.

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (II). Moneda rotundă

Alex VASILIU

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (II). Moneda rotundă

Deși subiectul e același ca într-o povestire de Sadoveanu - o vânătoare -, alt text scris de Dan Eremia Grigorescu păstrează tușe din stilul, din atmosfera prietenului vârstnic și taciturn. Dar nu admirăm, ca să mă exprim în termeni de facere a imaginii, panoramări îndelungi, detalii generos lăsate privirii. Acum savurăm cadre scurte, ritmic, aproape nervos montate, potențând starea de neliniște, de pericol iminent, aproape fatal. Nu numai descrierea momentelor de așteptare imprimă viteza, savoarea lecturii, ci, în plus, momentul unic, de povestire incredibilă dar adevărată a dansului vânătorului cu fiara, ultimă încontrare pe viață și pe moarte, urmată de finalul imprevizibil.

pulspulspuls

A fost sau n-a fost? La cerneală ne referim: aranjament sau furie. Iată variantele!

A fost sau n-a fost? La cerneală ne referim: aranjament sau furie. Iată variantele!

Aşadar, vorba filmului lui Porumboiu jr.:A fost sau n-a fost un scenariu pus la punct chiar de Simion&compania lui de băieţi cu ochi albaştri ce privesc înspre răsărit, aşa cum pare multora să fi fost acolo în piaţă, la episodul cu cerneala peste meclă? 

Caricatura zilei

Ce-a lipsit după cerneală

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X