Autostrada Unirii, o certitudine
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 07.03.2021

Comunicat de presă (P)

Autostrada Unirii, o certitudine

GALERIE
citea
  • citea
- +

Parlamentarii Partidului Social Democrat Filiala Județeană Iași împreună cu reprezentanții Guvernului României au stabilit strategia privind construirea Autostrăzii A 8 sau a Autostrăzii Unirii cum o cunoaștem cu toții cei din județul Iași și din județele Moldovei.   

Iată că, pas cu pas, procedurile tehnice, juridice și economice intră pe făgașul normal al realizării acestui proiect important pentru noi, moldovenii, dar și pentru România și Uniunea Europeană.

Din această perspectivă, a certitudinii realizării proiectului de infrastructură   rutieră mare A 8, nu vedem dorința partidelor din opoziția politică de a sprijini constructiv parcurgerea tuturor etapelor legale până la înfăptuirea dezideratului de a lega Moldova de Ardeal prin acest atât de important traseu rutier. Încercăm să înțelegem declarațiile politice ale celor din opoziție și nu avem cum să nu realizăm că aceste atacuri zilnice asupra acestui proiect, deosebit de important pentru noi toți, sunt doar figuri de stil pregătite în preajma campaniilor electorale care se apropie în acest an.

În ultima perioadă, tot mai des, cu cât ne apropiem de campania electorală pentru alegerile europarlamentare  vedem un mesaj politic al opoziției împotriva A 8. Acest tip de mesaj, alarmist, de genul: “bugetul nu poate ignora ieșenii”, arată doar mesajul politic al opoziției către propriul electoral și nu realitatea desfășurării etapelor proiectului pentru construcția Autostrăzii A8.

În tot acest timp, cât opoziția încearcă să-și mobilizeze electoratul în perspectiva alegerilor viitoare, parlamentarii coaliției de guvernare s-au implicat legislativ pentru un parcurs firesc și legal al proiectelor care privesc dezvoltarea Iașului. Am pus accent pe proiectele mari, dar nu am neglijat nici proiectele mai mici, am avut în vedere proiectele de infrastructură rutieră, dar și pe cele culturale sau din infrastructură medicală.

Oare acesta este rolul opoziției?! Să lanseze, cu orice prilej, atacuri nejustificate doar pentru că electoratul propriu să fie mulțumit?

Realitatea arată că acest tip de mesaj manipulator, așa cum este transmis de către partidele din opoziție, nu face decât să creeze deservicii de imagine Iașului și Moldovei, în general.

Partidele din opoziție, poate vor realiza în sfârșit, că proiectul A 8 nu numai că a rămas o prioritate, pentru noi, ci va deveni și certitudine. Bugetul României pentru anul 2019 va cuprinde un capitol distinct de finanțare, pentru acest obiectiv strategic, cu suma necesară pentru realizarea documentațiilor tehnice, studii de prefezablitate și fezabilitate. Decizia a fost luată în urmă discuțiilor care au avut loc între parlamentarii PSD Iași și Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Transporturilor și CNAIR.

PSD respectă principiul efectelor actelor juridice și va susține, fără rezerve, dispozițiile Legii 291/2018 care are ca obiect tocmai Autostrada Unirii. Astfel, cu finanțarea aprobată prin Legea Bugetului de Stat vor fi demarate, de urgență, procedurile pentru elaborarea documentațiilor tehnico-economice necesare, astfel încât, locuitorii județului Iași să poată beneficia de o legătură terestră, civilizată, cu vestul României.

CNAIR a estimat ca și necesitate urgentă suma de 37 milioane de lei ( credite bugetare și credite de angajament ), bani necesari pentru începerea în anul 2019 a lucrărilor la tronsonul Iași - Pașcani - Târgu Neamț. Aceste sume vor trebui să acopere studiile de fezabilitate pentru acest tronson, precum și documentația tehnică pentru tronsonul Ungheni - Iași.

Iașul și Moldova trebuie să aibă certitudinea realizării acestui proiect important deoarece atât parlamentarii coaliției de guvernare din Iași, dar și din județele Moldovei, s-au implicat și se vor implica activ până când acest deziderat se va împlini.

Atacurile opoziției trebuie privite doar din perspectiva începerii campaniei electorale, înainte de termenul legal, și trebuie tratate că fiind activități, cu caracter politic de mobilizare a propriului electorat, ce fac parte din suita de evenimente ce le desfășoară partidele politice.

 

Vasile CÎTEA
Deputat PSD Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Nicolae GRECU

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Atunci, când Politehnica va fi un club puternic, când Copoul va fi un punct de atracţie pentru fotbaliştii din toată Moldova, atunci ne putem gândim şi la antrenorul necesar pentru a râvni la performanţă

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

În foiletonul de faţă autorul evidenţiază rolul pe care l‑a jucat proiectul MLD la trezirea printre tinerii cercetători a interesului pentru studiile biblico-filologice.

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

pr. Constantin STURZU

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

Mâine va fi hirotonit noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Nichifor Botoşăneanul, ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa sa din 25 februarie 2021. Acest post de Episcop-vicar era vacant după ce, anul trecut, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul a fost ales şi întronizat Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Vorbim, aşadar, despre un eveniment rar, un moment istoric. În Catedrala Mitropolitană din Iaşi, precedenta hirotonie de episcop săvârşită a fost tocmai cea a Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, în urmă cu 30 de ani, pe 25 martie 1991.

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Azi vă voi familiariza cu câteva dintre ideile şi teoriile unui om de ştiinţă, eseist, filozof şi fost trader, unul dintre cei mai cunoscuţi şi urmăriţi specialişti în înţelegerea probabilităţii, incertitudinii şi riscului. Fie că vorbim de lebădă neagră, (anti)fragilitate, sisteme complexe, stresor, şoc, criză, instabilitate, volatilitate sau predictibilitate, aceste noţiuni sunt extrem de criticate de către multe gulere scrobite ale orgolioşilor scientişti.

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De citit

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.