anunturi
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Comunicat de presă (P)

Autostrada Unirii, o certitudine

GALERIE
citea
 • citea
- +

Parlamentarii Partidului Social Democrat Filiala Județeană Iași împreună cu reprezentanții Guvernului României au stabilit strategia privind construirea Autostrăzii A 8 sau a Autostrăzii Unirii cum o cunoaștem cu toții cei din județul Iași și din județele Moldovei.   

Iată că, pas cu pas, procedurile tehnice, juridice și economice intră pe făgașul normal al realizării acestui proiect important pentru noi, moldovenii, dar și pentru România și Uniunea Europeană.

Din această perspectivă, a certitudinii realizării proiectului de infrastructură   rutieră mare A 8, nu vedem dorința partidelor din opoziția politică de a sprijini constructiv parcurgerea tuturor etapelor legale până la înfăptuirea dezideratului de a lega Moldova de Ardeal prin acest atât de important traseu rutier. Încercăm să înțelegem declarațiile politice ale celor din opoziție și nu avem cum să nu realizăm că aceste atacuri zilnice asupra acestui proiect, deosebit de important pentru noi toți, sunt doar figuri de stil pregătite în preajma campaniilor electorale care se apropie în acest an.

În ultima perioadă, tot mai des, cu cât ne apropiem de campania electorală pentru alegerile europarlamentare  vedem un mesaj politic al opoziției împotriva A 8. Acest tip de mesaj, alarmist, de genul: “bugetul nu poate ignora ieșenii”, arată doar mesajul politic al opoziției către propriul electoral și nu realitatea desfășurării etapelor proiectului pentru construcția Autostrăzii A8.

În tot acest timp, cât opoziția încearcă să-și mobilizeze electoratul în perspectiva alegerilor viitoare, parlamentarii coaliției de guvernare s-au implicat legislativ pentru un parcurs firesc și legal al proiectelor care privesc dezvoltarea Iașului. Am pus accent pe proiectele mari, dar nu am neglijat nici proiectele mai mici, am avut în vedere proiectele de infrastructură rutieră, dar și pe cele culturale sau din infrastructură medicală.

Oare acesta este rolul opoziției?! Să lanseze, cu orice prilej, atacuri nejustificate doar pentru că electoratul propriu să fie mulțumit?

Realitatea arată că acest tip de mesaj manipulator, așa cum este transmis de către partidele din opoziție, nu face decât să creeze deservicii de imagine Iașului și Moldovei, în general.

Partidele din opoziție, poate vor realiza în sfârșit, că proiectul A 8 nu numai că a rămas o prioritate, pentru noi, ci va deveni și certitudine. Bugetul României pentru anul 2019 va cuprinde un capitol distinct de finanțare, pentru acest obiectiv strategic, cu suma necesară pentru realizarea documentațiilor tehnice, studii de prefezablitate și fezabilitate. Decizia a fost luată în urmă discuțiilor care au avut loc între parlamentarii PSD Iași și Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Transporturilor și CNAIR.

PSD respectă principiul efectelor actelor juridice și va susține, fără rezerve, dispozițiile Legii 291/2018 care are ca obiect tocmai Autostrada Unirii. Astfel, cu finanțarea aprobată prin Legea Bugetului de Stat vor fi demarate, de urgență, procedurile pentru elaborarea documentațiilor tehnico-economice necesare, astfel încât, locuitorii județului Iași să poată beneficia de o legătură terestră, civilizată, cu vestul României.

CNAIR a estimat ca și necesitate urgentă suma de 37 milioane de lei ( credite bugetare și credite de angajament ), bani necesari pentru începerea în anul 2019 a lucrărilor la tronsonul Iași - Pașcani - Târgu Neamț. Aceste sume vor trebui să acopere studiile de fezabilitate pentru acest tronson, precum și documentația tehnică pentru tronsonul Ungheni - Iași.

Iașul și Moldova trebuie să aibă certitudinea realizării acestui proiect important deoarece atât parlamentarii coaliției de guvernare din Iași, dar și din județele Moldovei, s-au implicat și se vor implica activ până când acest deziderat se va împlini.

Atacurile opoziției trebuie privite doar din perspectiva începerii campaniei electorale, înainte de termenul legal, și trebuie tratate că fiind activități, cu caracter politic de mobilizare a propriului electorat, ce fac parte din suita de evenimente ce le desfășoară partidele politice.

 

Vasile CÎTEA
Deputat PSD Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (II)

Alexandru LĂZESCU

Cum trebuie citite demersurile d-lui Macron de modificare a Tratatului UE (II)

Într-un fel chiar şi Eurovisionul a arătat de ce mulţi europeni, mai ales cei din grupul nordic şi de pe flancul estic, nu au deloc încredere că o Europă suverană sub comandă franco-germană, decuplată de „anglo-saxoni”, le-ar putea asigura securitatea.

opinii

Cântăreţul cântăreţilor

Briscan ZARA

Cântăreţul cântăreţilor

Era o situaţie aproape incredibilă. E ca şi cum ai accepta la un concert de operă pe cineva care nu are voce decât de cântat sub duş, doar că să primească şi acela un salariu, din milă, din compasiune sau vreun interes. De fapt nu cred că exagerez dacă zic că în asta constau de fapt eşecurile pe bandă rulantă din toate domeniile de activitate din această ţară: lipsa de profesionalism a oamenilor.

Te văd abătut, nu ai vrea să vorbim despre asta?

Cristina DANILOV

Te văd abătut, nu ai vrea să vorbim despre asta?

Avem o provocare imensă, tocmai conștientizăm că sinuciderea există, că este o situație care necesită intervenție urgentă, că depășește situația în care cineva vrea doar să atragă atenția. Am auzit pe cineva spunând „Hai să vorbim despre sinucidere ca să nu mai vorbim despre sinucideri”, așa că va trebui, că ne place sau nu, să vorbim despre asta.

Preşedintele îngrijorării noastre

Mihai DORIN

Preşedintele îngrijorării noastre

Trăim vremuri grele, războiul e la fruntarii, starea de sărăcie şi depresie a populaţiei se adânceşte, iar ca un blestem cu repetiţie, clasa politică a coborât la cel mai de jos nivel de competenţă din toată istoria noastră post-decembristă. 

pulspulspuls

Iată un pasaj care trebuie citit cu mare atenţie şi cu băgare de seamă

Iată un pasaj care trebuie citit cu mare atenţie şi cu băgare de seamă

Stimaţi ieşeni, vă oferim pe astăzi un pasaj, unul mic dar tare interesant, din rechizitoriul care a dus la condamnarea la 10 ani a fostului premare de Bucureşti Sorin Oprescu. 

Caricatura zilei

Grătar la bloc, în balcon

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X