anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

sambata, 03.06.2023

Comunicat de presă (P)

Autostrada Unirii, o certitudine

GALERIE
citea
  • citea
- +

Parlamentarii Partidului Social Democrat Filiala Județeană Iași împreună cu reprezentanții Guvernului României au stabilit strategia privind construirea Autostrăzii A 8 sau a Autostrăzii Unirii cum o cunoaștem cu toții cei din județul Iași și din județele Moldovei.   

Iată că, pas cu pas, procedurile tehnice, juridice și economice intră pe făgașul normal al realizării acestui proiect important pentru noi, moldovenii, dar și pentru România și Uniunea Europeană.

Din această perspectivă, a certitudinii realizării proiectului de infrastructură   rutieră mare A 8, nu vedem dorința partidelor din opoziția politică de a sprijini constructiv parcurgerea tuturor etapelor legale până la înfăptuirea dezideratului de a lega Moldova de Ardeal prin acest atât de important traseu rutier. Încercăm să înțelegem declarațiile politice ale celor din opoziție și nu avem cum să nu realizăm că aceste atacuri zilnice asupra acestui proiect, deosebit de important pentru noi toți, sunt doar figuri de stil pregătite în preajma campaniilor electorale care se apropie în acest an.

În ultima perioadă, tot mai des, cu cât ne apropiem de campania electorală pentru alegerile europarlamentare  vedem un mesaj politic al opoziției împotriva A 8. Acest tip de mesaj, alarmist, de genul: “bugetul nu poate ignora ieșenii”, arată doar mesajul politic al opoziției către propriul electoral și nu realitatea desfășurării etapelor proiectului pentru construcția Autostrăzii A8.

În tot acest timp, cât opoziția încearcă să-și mobilizeze electoratul în perspectiva alegerilor viitoare, parlamentarii coaliției de guvernare s-au implicat legislativ pentru un parcurs firesc și legal al proiectelor care privesc dezvoltarea Iașului. Am pus accent pe proiectele mari, dar nu am neglijat nici proiectele mai mici, am avut în vedere proiectele de infrastructură rutieră, dar și pe cele culturale sau din infrastructură medicală.

Oare acesta este rolul opoziției?! Să lanseze, cu orice prilej, atacuri nejustificate doar pentru că electoratul propriu să fie mulțumit?

Realitatea arată că acest tip de mesaj manipulator, așa cum este transmis de către partidele din opoziție, nu face decât să creeze deservicii de imagine Iașului și Moldovei, în general.

Partidele din opoziție, poate vor realiza în sfârșit, că proiectul A 8 nu numai că a rămas o prioritate, pentru noi, ci va deveni și certitudine. Bugetul României pentru anul 2019 va cuprinde un capitol distinct de finanțare, pentru acest obiectiv strategic, cu suma necesară pentru realizarea documentațiilor tehnice, studii de prefezablitate și fezabilitate. Decizia a fost luată în urmă discuțiilor care au avut loc între parlamentarii PSD Iași și Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Transporturilor și CNAIR.

PSD respectă principiul efectelor actelor juridice și va susține, fără rezerve, dispozițiile Legii 291/2018 care are ca obiect tocmai Autostrada Unirii. Astfel, cu finanțarea aprobată prin Legea Bugetului de Stat vor fi demarate, de urgență, procedurile pentru elaborarea documentațiilor tehnico-economice necesare, astfel încât, locuitorii județului Iași să poată beneficia de o legătură terestră, civilizată, cu vestul României.

CNAIR a estimat ca și necesitate urgentă suma de 37 milioane de lei ( credite bugetare și credite de angajament ), bani necesari pentru începerea în anul 2019 a lucrărilor la tronsonul Iași - Pașcani - Târgu Neamț. Aceste sume vor trebui să acopere studiile de fezabilitate pentru acest tronson, precum și documentația tehnică pentru tronsonul Ungheni - Iași.

Iașul și Moldova trebuie să aibă certitudinea realizării acestui proiect important deoarece atât parlamentarii coaliției de guvernare din Iași, dar și din județele Moldovei, s-au implicat și se vor implica activ până când acest deziderat se va împlini.

Atacurile opoziției trebuie privite doar din perspectiva începerii campaniei electorale, înainte de termenul legal, și trebuie tratate că fiind activități, cu caracter politic de mobilizare a propriului electorat, ce fac parte din suita de evenimente ce le desfășoară partidele politice.

 

Vasile CÎTEA
Deputat PSD Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Organizarea Summitului CPE în Republica Moldova: beneficii și manipulări politice

Radu POPESCU

Organizarea Summitului CPE în Republica Moldova: beneficii și manipulări politice

Pentru că nu toate lucrurile pot fi perfecte până la capăt, un aspect interesant ce trebuie remarcat este modul în care primarul pro-rus al Chișinăului, Ion Ceban, (care se prezintă acum ca pro-european, în ciuda trecutului său pro-rus, așezat de-a stânga socialistului Igor Dodon) a încercat să-și schimbe imaginea, profitând de vizibilitatea evenimentului, pentru a-și promova propriile interese politice.

opinii

Dosoftei, primul și cel mai mare poet român de până la Eminescu (II)

Eugen MUNTEANU

Dosoftei, primul și cel mai mare poet român de până la Eminescu (II)

Autorul serialului continuă argumentația ideii formulate în titlu, marcând astfel aniversarea, în anul în curs, a celor 350 de ani de la tipărirea versiunii versificate a psalmilor biblici în limba română.

Rapide notaţii „la cald”

Alexandru CĂLINESCU

Rapide notaţii „la cald”

Negocierile dintre guvernanţi şi liderii sindicatelor nu m-au convins. Liderii mi s-au părut cam oscilanţi, gata să se înţeleagă cu puterea şi cred că doar presiunea venită de la „bază” i-a determinat să nu cedeze.

Carol Mihalic de Hodocin (1)

Neculai SEGHEDIN

Carol Mihalic de Hodocin (1)

În faţa Catedralei Mitropolitane din Iaşi există o lucrare monumentală din fontă, cu o înălţime de aproape 7 metri şi o greutate de 4,3 tone, realizată în stil gotic după planurile inginerului hidraulic şi montanist Carol Mihalic de Hodocin. Este vorba de o cişmea, turnată în Moravia, monumentul fiind consfinţit îndămânării publice de către Grigore Ghica la 1851, după cum este precizat în înscripţia în română şi latină de pe lucrarea cu pricina.

pulspulspuls

Calcule electorale la partidoiul ieşean: brânză mare sau urdă mică

Calcule electorale la partidoiul ieşean: brânză mare sau urdă mică

Prin partidoi se bârfeşte că unul din argumentele pentru care fostul activist pro-autostradă şi fost conţilier ministerial ieşean Cătălin Brânzoi a fost uns şef interimar la compania de autostrăzi şi drumuri naţionalear fi fost şi socoteala lui nea Măricel că, în acest mod, îşi măreşte baza de recrutare pentru un candidat cât mai viabil la Premăria ieşeană. 

Caricatura zilei

Greva și Mașina școală

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Credeti ca daca salariile profesorilor vor fi dublate in urma grevei calitatea actului educational va creste

vezi raspunsuri