Autostrada Unirii, o certitudine
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 13.06.2021

Comunicat de presă (P)

Autostrada Unirii, o certitudine

GALERIE
citea
  • citea
- +

Parlamentarii Partidului Social Democrat Filiala Județeană Iași împreună cu reprezentanții Guvernului României au stabilit strategia privind construirea Autostrăzii A 8 sau a Autostrăzii Unirii cum o cunoaștem cu toții cei din județul Iași și din județele Moldovei.   

Iată că, pas cu pas, procedurile tehnice, juridice și economice intră pe făgașul normal al realizării acestui proiect important pentru noi, moldovenii, dar și pentru România și Uniunea Europeană.

Din această perspectivă, a certitudinii realizării proiectului de infrastructură   rutieră mare A 8, nu vedem dorința partidelor din opoziția politică de a sprijini constructiv parcurgerea tuturor etapelor legale până la înfăptuirea dezideratului de a lega Moldova de Ardeal prin acest atât de important traseu rutier. Încercăm să înțelegem declarațiile politice ale celor din opoziție și nu avem cum să nu realizăm că aceste atacuri zilnice asupra acestui proiect, deosebit de important pentru noi toți, sunt doar figuri de stil pregătite în preajma campaniilor electorale care se apropie în acest an.

În ultima perioadă, tot mai des, cu cât ne apropiem de campania electorală pentru alegerile europarlamentare  vedem un mesaj politic al opoziției împotriva A 8. Acest tip de mesaj, alarmist, de genul: “bugetul nu poate ignora ieșenii”, arată doar mesajul politic al opoziției către propriul electoral și nu realitatea desfășurării etapelor proiectului pentru construcția Autostrăzii A8.

În tot acest timp, cât opoziția încearcă să-și mobilizeze electoratul în perspectiva alegerilor viitoare, parlamentarii coaliției de guvernare s-au implicat legislativ pentru un parcurs firesc și legal al proiectelor care privesc dezvoltarea Iașului. Am pus accent pe proiectele mari, dar nu am neglijat nici proiectele mai mici, am avut în vedere proiectele de infrastructură rutieră, dar și pe cele culturale sau din infrastructură medicală.

Oare acesta este rolul opoziției?! Să lanseze, cu orice prilej, atacuri nejustificate doar pentru că electoratul propriu să fie mulțumit?

Realitatea arată că acest tip de mesaj manipulator, așa cum este transmis de către partidele din opoziție, nu face decât să creeze deservicii de imagine Iașului și Moldovei, în general.

Partidele din opoziție, poate vor realiza în sfârșit, că proiectul A 8 nu numai că a rămas o prioritate, pentru noi, ci va deveni și certitudine. Bugetul României pentru anul 2019 va cuprinde un capitol distinct de finanțare, pentru acest obiectiv strategic, cu suma necesară pentru realizarea documentațiilor tehnice, studii de prefezablitate și fezabilitate. Decizia a fost luată în urmă discuțiilor care au avut loc între parlamentarii PSD Iași și Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Transporturilor și CNAIR.

PSD respectă principiul efectelor actelor juridice și va susține, fără rezerve, dispozițiile Legii 291/2018 care are ca obiect tocmai Autostrada Unirii. Astfel, cu finanțarea aprobată prin Legea Bugetului de Stat vor fi demarate, de urgență, procedurile pentru elaborarea documentațiilor tehnico-economice necesare, astfel încât, locuitorii județului Iași să poată beneficia de o legătură terestră, civilizată, cu vestul României.

CNAIR a estimat ca și necesitate urgentă suma de 37 milioane de lei ( credite bugetare și credite de angajament ), bani necesari pentru începerea în anul 2019 a lucrărilor la tronsonul Iași - Pașcani - Târgu Neamț. Aceste sume vor trebui să acopere studiile de fezabilitate pentru acest tronson, precum și documentația tehnică pentru tronsonul Ungheni - Iași.

Iașul și Moldova trebuie să aibă certitudinea realizării acestui proiect important deoarece atât parlamentarii coaliției de guvernare din Iași, dar și din județele Moldovei, s-au implicat și se vor implica activ până când acest deziderat se va împlini.

Atacurile opoziției trebuie privite doar din perspectiva începerii campaniei electorale, înainte de termenul legal, și trebuie tratate că fiind activități, cu caracter politic de mobilizare a propriului electorat, ce fac parte din suita de evenimente ce le desfășoară partidele politice.

 

Vasile CÎTEA
Deputat PSD Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Lăsaţi selecţionerii în pace

Nicolae GRECU

Lăsaţi selecţionerii în pace

Din 2008 încoace, la naţională a fost o permanentă foşgăială browniană, o revoluţie permanentă troţkistă, din care n-a ieşit nimic bun.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (I)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (I)

Autorul reia seria de foiletoane dedicate amintirilor din copilărie. De data aceasta, mecanismul nostalgic este focalizat spre iniţierea în arta umilă a pescuitului cu undiţa.

Maica Siluana, aşa cum... ne-a cunoscut

pr. Constantin STURZU

Maica Siluana, aşa cum... ne-a cunoscut

O ştiam cu mult înainte de a o întâlni. În 1997, tânărul ieromonah Nichifor Horia, actualmente PS Nichifor Botoşăneanul, îmi încredinţa, spre lectură şi zidire, un manuscris. Era povestea unei convertiri, cu însemnări de jurnal, cu multe reflecţii şi zbateri existenţiale. În fapt, o adevărată spovedanie. Semna cu pseudonim nu pentru că nu avea puterea asumării unei mărturisiri publice, ci pentru că nu dorea să atragă atenţia asupra ei. În pofida discreţiei, avea să devină din ce în ce mai cunoscută.

Online în pandemie

Ciprian IFTIMOAEI

Online în pandemie

Statistici privind accesul populaţiei la tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor.

pulspulspuls

Poveste de sară pentru micuţi, cu zâne blonde şi miliardari de la cumătrie

Poveste de sară pentru micuţi, cu zâne blonde şi miliardari de la cumătrie

Ehehee, dragilor, oare cum să facem noi şi să dregem pe azi, uichend fiind, să nu vă plictisim sau încrunţim frunţile tot cu nărozii din politichii, ci doar cu mondenităţi locale şi vesele, dar nici să ne depărtăm prea tare de subjectul zilei, ăla pentru care mulţi nădragi tremură de vreo două zile pe la palatul cel roznovan, dar şi mai jos, spre sediul din Podu Roş (hop: iaca şi rima!)? 

Caricatura zilei

Răposat reclamant

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.