Traficantul olog - „Umanismul dreptului penal” a fost invocat în premieră la un proces de judecătorii ieșeni
Eduard Lesenciuc s-a întors la Podu Iloaiei cu o indemnizatie de handicap acordata de statul i (...)
citeste totluni, 23.05.2022
Oricât de mult ar visa Grindeanu, Bode sau Ciolacu să se construiască autostrăzi, inclusiv în Moldova, nu se va construi nimic. Pentru că politica lor nu e despre vise, ci despre obligaţii faţă de propriul partid, iar partidul e plin de incompetenţi care trebuie răsplătiţi cu funcţii.
Planul investiţional pentru dezvoltarea infrastructurii de transport în perioada 2020-2030 retrogradează tronsonul Neamţ - Târgu Mureş, parte a „Autostrăzii Montana”, pe lista importanţei accesului la finanţare. Se „prioritizează” autostrăzi sau reţele de transport rutier din alte regiuni ale ţării, precum drumul bucureştenilor la pistele de schi din Braşov, sau proiecte imature din Moldova (Bacău - Braşov). Seriozitatea cu care a fost întocmit planul, atenţia la detalii, acurateţea informaţiilor de care dispune ministerul Transporturilor, rezultă din termenii menţionaţi mai sus între ghilimele. „Autostrada Montana” nu există decât în mintea odihnită a unor funcţionari din minister, denumirea legală fiind „Autostrada Unirii”, iar verbul „a prioritiza” nu apare în dicţionarele româneşti.
La prima vedere, două mici scăpări, erori benigne, fără legătură cu fondul discuţiei. De fapt, exact acesta este fondul: superficialitatea cu care sunt tratate marile proiecte de infrastructură de către „specialiştii” ministerului de resort, mai cu seamă în noua configuraţie politică. De precizat că „planul investiţional” a fost întocmit în perioada interimatului la Transporturi a liberalului Lucian Bode şi pus în dezbatere publică sub semnătura noului titular, social-democratul Sorin Grindeanu. „Ziarul de Iaşi” a speculat în articolul dedicat documentului pe originea celor doi - primul, sălăjean, al doilea, bănăţean. Carevasăzică, Sălajul şi Banatul se vor umple de autostrăzi şi drumuri rapide, în detrimentul Moldovei. Staţi liniştiţi, nu se va construi nimic nici acolo. De fapt, în următorii ani (că vor fi 2, 7 sau 12), cât timp PSD şi PNL vor guverna împreună, în România nu se va construi nimic, cu excepţia unor proiecte deja demarate, care vor înainta din inerţie, cu viteza melcului.
De promis se va promite. Asociaţiile care militează pentru infrastructura din regiunea Moldovei urmau să se întâlnească miercuri după-amiază cu ministrul Sorin Grindeanu şi liderul PSD, Marcel Ciolacu. Reprezentanţii societăţii civile cer lămuriri despre criteriile prin care s-a stabilit prioritatea investiţiilor în documentul incriminat. La ora când acest text este scris nu a început încă întâlnirea, dar desfăşurarea discuţiilor e uşor de intuit. Nu vor obţine explicaţii fundamentate, ciuciu detalii, dar vor primi garanţii de la cei doi decidenţi că infrastructura din regiunea Nord-Est e prioritatea numărul 1 pentru PSD. Grindeanu va promite şi că îşi tatuează un bour moldovenesc pe braţ, şi, culmea, ar fi sincer. Toţi liderii PSD şi PNL îşi doresc o reţea de drumuri rapide care să lege România de la un capăt la altul, dar cu o singură condiţie: să nu presupună prea mult efort din partea responsabililor pe care i-au numit în funcţiile de decizie. Că nu de asta au muncit atâta timp oamenii ăia pentru partid, să se trezească din nou puşi la muncă. De 30 de ani, pentru activul PSD şi PNL, promovarea politică într-un minister, inclusiv la Transporturi, înseamnă o binemeritată vacanţă, pe o leafă cu multe zerouri, o recompensă pentru serviciile aduse partidului. Să ne amintim că primul lucru pe care l-au făcut decidenţii de la CNAIR după ce au scăpat de fostul ministru Cătălin Drulă a fost să interzică accesul societăţii civile la şedinţele săptămânale pe tema autostrăzilor. Să scape de o bătaie de cap pentru care legea nu prevede un spor (sper să nu le vină idei şi să inventeze un spor de transparenţă).
Şansa USR când s-a „pricopsit” cu Ministerul Transporturilor a fost că nu avea încă o clintelă bine închegată şi a trebuit să se orienteze spre specialişti din afara partidului. Aşa a ajuns să fie promovat secretar de stat ieşeanul Adrian Covăsnianu, doctor în geografie, şi vicepreşedinte la momentul respectiv al Asociaţiei „Moldova vrea Autostradă”. Fostul ministru Drulă provenea la rândul său din societatea civilă, fiind unul dintre fondatorii Asociaţiei „Pro Infrastructura”. Din acest motiv, proiectele mari de infrastructură s-au dezmorţit în perioada în care USR a condus ministerul de resort. La PSD şi PNL promovarea unor specialişti din afara cercului de gravitaţie a partidului este de neconceput. Numărul de sinecuri promise depăşeşte numărul posturilor disponibile prin ministere (de asta se şi inventează portofolii noi). Oricât de mult ar visa Grindeanu, Bode sau Ciolacu să se construiască autostrăzi, inclusiv în Moldova, nu se va construi nimic. Pentru că politica lor nu e despre vise, ci despre obligaţii faţă de propriul partid, iar partidul e plin de incompetenţi care trebuie răsplătiţi cu funcţii.
Cuvinte cheie:
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Boloş, despre readucerea irigaţiilor în PNRR: Cred că este un obiectiv de ţară
(FOTO) Accident la Moara de Foc: Impact între o motocicletă şi o maşină
După ce au sfidat o zi ordinul talibanilor, prezentatoarele tv din Afganistan şi-au acoperit feţele
Ministru francez: Aderarea Ucrainei la UE va lua „indubitabil 15 sau 20 de ani”
Ucraina: Primar pus de ruși, rănit într-o explozie. „Atac precis și țintit!”
Udrea are timp de stat pe Facebook în arest: Sunt 46 de zile de când sunt arestată ilegal
Jale în weekend, la Iaşi: Mulți șoferii prinși băuți de către polițiști. Aceștia riscă pușcăria
Sorana Cîrstea s-a calificat în turul al doilea al French Open
LaLiga, plângere împotriva clubului PSG: E scandalos ce a făcut
(VIDEO) Accident spectaculos la Raliul Argeşului. Nu au existat răniţi
(VIDEO) Urs filmat la Raliul Argeşului, în timp ce mută un balot de paie
Protest imens al opoziţiei de la Istanbul împotriva lui Erdogan
Doi copii din Suceava au mers 15 km cu bicicletele pentru a restitui un portofel pierdut
Şeful DNA: În ultimii doi ani am pus sub sechestru bunuri de peste 400 de milioane de euro
Amalia Enache, despre Iaşi: „Doar în Lisabona şi Ardeal am mai trăit senzaţia asta”
Stiaţi că Iaşul a fost unul dintre cele mai moderne oraşe europene din Imperiul Otoman?
Vă mai amintiţi că Iaşul are tramvaie turceşti? Când ar putea să iasă la stradă
Declarații halucinante la televiziunea rusă: „Dacă voia, Rusia rezolva cu Ucraina în câteva ore”
Mâncarea viitorului: Ce am putea ajunge să mâncăm până în 2050?
Există o tencuială minune anti-cutremur? Explicaţiile unui profesor ieşean
Economiile americanilor au scăzut în medie cu 9.000 de dolari în 2022
(VIDEO) Cum a fost în a doua zi la Catedral Music Festival. Dansând în ploaie
Toate tablele clasice din şcoli vor fi înlocuite. Cum arată tablele interactive
IMAGINI DE FESTIVAL: Iubitorii de animale şi-au dat întâlnire la Iaşi. Copiii, încântaţi
Vaslui: Un preot român și un preot ucrainean au băut până a venit Ambulanţa
Reportaj la „doza patru” - Discuţii pro şi contra, pe holurile cabinetelor medicale
România trage Republica Moldova în Uniunea Europeană. Ședință comună: ce s-a decis ieri la Iaşi?
Doi ciobani l-au zvântat în bătaie pe veterinarul care le-a găsit câteva oi bolnave
Fostul finanţator al Dinamo, Nicolae Badea, dă tărcoale Iaşului: vrea 10 milioane lei
„Ne vedem la Mitropolie”: o nouă serie de evenimente organizată de Arhiepscopia Iaşilor
Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*
Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu
Şofer beat, reţinut după ce a intrat cu maşina într-un microbuz la Valea Lupului
În sfârşit, Poliţia a depistat în trafic un permis românesc falsificat
A furat telefonul din maşină, Poliţia l-a prins, apoi păgubitul s-a împăcat cu hoţul
Un șofer prins duhnind a alcool a refuzat să sufle şi să meargă la analize
Duminică începe la Iaşi cel mai important turneu de tenis destinat copiilor
A ieşit la o plimbare nocturnă de plăcere, dar a ajuns după gratii
Nicolae GRECUGeneraţia de AUR şi sporturile |
arh. Ionel OANCEACreşterea oraşului |
pr. Constantin STURZULumina de la capătul Luminiţei |
Eugen MUNTEANUIdentitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*Articolul se referă pe scurt la apariţia componentei romanice a conştiinţei inaţionale a românilor. |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.