Autostrăzile Moldovei sunt în pericol!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 04.12.2020

Comunicat de presă

Autostrăzile Moldovei sunt în pericol!

GALERIE
protest laser MDM_04
  • protest laser MDM_04
- +

„Autostrăzile Moldovei sunt în pericol!” și „A8 + A7 + A13 = ZERO” – acestea au fost mesajele principale, proiectate cu laser pe clădirea Casei Pătrate din Iași, sediul Prefecturii și Consiliului Județean, pe care le-a transmis, vineri și duminică seară, asociația Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei. Acțiunile reprezintă un semnal de alarmă cu privire la tot mai desele indicii care sugerează că guvernul de la București tergiversează și chiar intenționează să renunțe la proiectul Autostrăzii A8/Autostrada Unirii, Ungheni – Iași – Târgu Neamț – Târgu Mureș. 

După avalanșa de promisiuni pe tema infrastructurii rutiere făcute înainte de alegerile locale, guvernanții dau de înțeles că, de fapt, autostrăzile Moldovei nu sunt deloc o prioritate, iar vorbele frumoase din campania electorală nu au nicio legătură cu realitatea.

Însuși ministrul Transporturilor constata mioritic, la începutul lunii octombrie, că ritmul de lucru la tronsonul Târgu Mureş – Târgu Neamţ este „destul de slab”, de parcă nu ar avea în mâinile domniei sale pârghiile necesare pentru a impulsiona derularea contractului de completare a Studiului de Fezabilitate pentru porțiunea care traversează Carpații Orientali.

În aceste condiții, asociația Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei cere ieșirea din letargie a guvernului de la București, încetarea declarațiilor politicianiste pe tema autostrăzilor și asumarea unei informări constante și coerente cu privire la toate detaliile tehnice și financiare legate de aceste obiective vitale pentru dezvoltarea și conectarea regiunii cu restul României și cu Europa.

Aceasta este prima dintr-o serie de acțiuni pregătite de Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei. De altfel, pe 29 noiembrie a.c. se vor împlini doi ani de la promulgarea legii 2019/2018, care prevedea construirea Autostrăzii Unirii. De doi ani nu se întâmplă nimic. De fapt, nu se întâmplă nimic de 14 ani, câți au trecut de când se vorbește în spațiul public despre acest proiect. Câți ani îi trebuie puterii de la București să pună în aplicare o lege? Câți ani sunt necesari pentru ca Moldova să aibă autostrăzi?

Totodată, Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei atenționează partidele politice că a luat notă de faptul că, în județele Moldovei, au pus pe listele de candidaturi pentru Camera Deputaților și Senat persoane care fie nu au nicio legătură cu regiunea, fie au dovedit în legislaturile trecute că nu sunt capabile să susțină interesele reale ale Moldovei, nu au nici o viziune privind dezvoltarea acesteia și acționează doar pentru urmărirea intereselor personale și în concordanță cu ceea ce li se spune de la „centru”.

Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei (www.miscareamoldova.ro) este o organizație non-guvernamentală regională, cu filiale în județele Bacău, Botoșani, Galați, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui și Vrancea, care militează pentru introducerea problemelor Moldovei pe agenda națională, pentru deblocarea investițiilor majore în infrastructură, pentru echitate în alocarea resurselor din bugetul central, pentru eficientizare administrativă şi fiscală prin descentralizare şi regionalizare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O bombă cu ceas: veniturile curente se duc pe salarii şi pensii

Florin NICULA

O bombă cu ceas: veniturile curente se duc pe salarii şi pensii

Dacă nu vrem să îndatorăm peste măsură generaţiile viitoare, noul guvern ar trebui să înceapă o reformă a sectorului bugetar.

Filmuletul zilei

opinii

Când raţiunea trebuie să primeze

Alexandru CĂLINESCU

Când raţiunea trebuie să primeze

USR PLUS se prezintă drept partidul care se opune întregii „clase politice vechi”, un partid nou, tânăr şi, prin urmare, ferit de corupţie şi de interese meschine. Ar trebui totuşi să ţină seama de faptul că aşa cum nici tinereţea nu e numaidecât un avantaj, nici noutatea nu e un argument decisiv. Dacă vor cu adevărat să guverneze, useriştii nu o pot face decât alături de liberali. Iar imaginea de acum, a unei harţe permanente, nu e deloc de natură să-i mobilizeze pe alegători.

Halepologii

Radu POPESCU

Halepologii

Puţini au fost, mulţi au rămas!

Decembrie electoral

Nicolae CREŢU

Decembrie electoral

Ne plângem, adesea, de încă un rând de speranţe şi „asteptări”, investite în vot, spulberate însă de ceea ce a urmat acordării acelei încrederi la urne. De aceea unii „aleg” să nu mai aleagă. Dar nu aceasta e calea, nici într-un caz. Nu cu jelanii şi nici boicotând alegerile, din scepticism şi lehamite, se poate schimba ceva, în bine, cu adevărat. 

pulspulspuls

De ce se grăbeau Peni Hill şi Electricianul să facă şmenul până la alegeri?

De ce se grăbeau Peni Hill şi Electricianul să facă şmenul până la alegeri?

Vă povesteam noi ieri aicea la rubricuţă despre lovitura de palat ratată de liberalul boit Peni Hill şi Electricianul şăf opintit de la partidoi, care au tras şutul cu sete alaltăieri în şedinţoiul de CL, ca să pună ei un vice impus, dar mingea n-a mai ajuns la poartă de cât de bărbăteşte au putut trage în ea. 

Caricatura zilei

EURORGIE

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.