De Sănătate

Punem punctul pe știi

Autotest pentru HPV pentru depistarea cancerului de col uterin

miercuri, 29 mai 2024, 03:00
2 MIN
 Autotest pentru HPV pentru depistarea cancerului de col uterin

Cancerul de col uterin, care poate fi prevenit în mare măsură prin vaccinarea anti-HPV, continuă să provoace un număr mare de decese la nivel mondial, iar una dintre cauzele principale este rata scăzută de testare. În România, cancerul de col uterin constituie a patra cea mai frecventă cauză oncologică de deces pentru femei, pe fondul ratei scăzute de vaccinare și de testare. În Statele Unite, autoritățile de reglementare tocmai au autorizat un autotest pentru HPV, unul dintre primele astfel de dispozitive disponibile pe piață, specialiștii sperând că astfel de mijloace vor majora sensibil rata de screening pentru cancerul de col uterin. 

Testul a fost dezvoltat de compania farmaceutică Roche și oferă o opțiune accesibilă de screening pentru femei.

„Într-o facilitate sanitară, o persoană colectează o probă vaginală, care este trimisă apoi într-un laborator spre analiză cu instrumentul molecular cobas al Roche. Persoanele care au un rezultat pozitiv vor fi dirijate pentru tratament către un furnizor de servicii de sănătate”, a transmis compania într-un comunicat.

Cititi aici integral Ziarul de Sanatate nr. 8

În Statele Unite, peste jumătate dintre pacienții diagnosticați cu cancer de col uterin nu au făcut niciodată sau au făcut foarte rar o procedură de screening.

Tocmai de aceea, teste mai accesibile precum cel autorizat acum de Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA ar putea ajuta la creșterea semnificativă a ratelor de screening.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), circa 99% din cazurile de cancer de col uterin sunt provocate de infecția cu virusul HPV.

România înregistrează cele mai ridicate rate de incidenţă și mortalitate prin cancerul de col uterin din Uniunea Europeană, care sunt de 2,7, respectiv 3,2 ori mai mari decât media europeană, arată datele transmise de Acțiunea HPV România, proiect pilot al European Cancer Organization.

Vaccinarea împotriva HPV este considerată cea mai bună metodă de prevenire a cancerului de col uterin. În România, vaccinarea anti-HPV este gratuită pentru fete și băieți cu vârste între 11 și 18 ani, în timp ce femeile cu vârsta cuprinsă între 19 și 45 de ani beneficiază de vaccinare anti-HPV în regim compensat 50%.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii