Avanpremieră la Raportul Draghi: China cheltuie de 3 ori mai mult decât Germania și Franța la un loc pe politici industriale; prețul energiei europene dărâmă competitivitatea

luni, 17 iunie 2024, 11:26
1 MIN
 Avanpremieră la Raportul Draghi: China cheltuie de 3 ori mai mult decât Germania și Franța la un loc pe politici industriale; prețul energiei europene dărâmă competitivitatea

Pentru a fi competitivă, Europa trebuie să coboare preţurile la energie, să dezvolte pieţele de capital şi să aibă politici industriale şi comerciale mai solide, a spus vineri fostul președinte al BCE și premier italian Mario Draghi – potrivit Reuters.

Declarația sa reprezintă o avanpremieră a raportului referitor la la competitivitatea blocului comunitar, pe care urmează să-l prezinte peste câteva săptămâni.

În luna septembrie 2023, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a cerut lui Mario Draghi, care în trecut a ocupat şi postul de preşedinte al Băncii Centrale Europene, să vină cu propuneri prin care să poată fi revitalizată economia UE, în contextul concurenţei venite din partea Chinei şi SUA.

Vineri însă, cu prilejul unui discurs ţinut la o mănăstire din vestul Spaniei, unde a primit o distincţie din partea regelui Felipe al VI-lea, Mario Draghi a oferit unele indicii cu privire la ce conţine raportul său de 400 de pagini.

Potrivit lui Draghi, creşterea mai lentă a productivităţii Europei, comparativ cu cea a SUA, se datorează în primul rând faptului că sectorul tehnologic din SUA este mult mai puternic. Acest decalaj de productivitate este posibil să se adâncească, pe măsură ce SUA fac progrese în domeniile Inteligenţei Artificiale şi cloud computing, a apreciat fostul premier italian, citat deReuters, preluat de agenția Agerpres.

Mai mult, pe cursdeguvernare

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii