Avantaje și dezavantaje. Cum vedeţi inversarea sensurilor unice pe malurile Bahluiului?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Avantaje și dezavantaje. Cum vedeţi inversarea sensurilor unice pe malurile Bahluiului?

GALERIE
splai bahlui (1)circulatie splai bahlui mal drept
 • splai bahlui (1)
 • circulatie splai bahlui mal drept
- +

Modificarea este subiectul unor discuţii preliminare în contextul fluidizării traficului din oraş. Sunt şi unele avantaje certe, dar există şi un obicei de circulaţie pe splaiuri, încetăţenit de zeci de ani. Spuneţi Primăriei dacă această schimbare credeţi că ajută sau nu la eliminarea unor probleme de trafic!

Ideea unei duble artere care să străbată oraşul dintr-o parte în cealaltă a suscitat de ceva vreme interesul public, cele mai multe aprecieri fiind favorabile. Este vorba de cele două maluri ale Bahluiului - prinse şi într-un plan cu amenajări de agrement, acesta fiind însă cu bătaie mai lungă. Prioritate acum are fluidizarea circulaţiei de-a lungul râului.

Pasajele supraterane care urmează să facă legătura între splaiuri, în zona Podu Roş, vor rezolva în mare parte problema ambuteiajelor care se cre­ează aici în orele de vârf. Dar discuţiile pe acest subiect nu s-au încheiat. La Primărie este studiată şi varianta inversării sensurilor unice care guver­nează circulaţia pe malurile Bahluiului, între Podul de Piatră şi Pod Metalurgie. Prac­tic, pe malul stâng se va circula dinspre Podul de Piatră spre Tudor Vladimirescu, iar pe malul drept, dinspre Me­talurgie spre Podu Roş - Podul de Piatră.

Schimbarea aduce câteva avantaje. Unul este al celor care vor să întoarcă pe oricare dintre poduri şi care nu vor mai trebui să treacă peste axul drumului. Practic, cine vine dinspre Podul de Piatră şi vrea să ajungă pe malul celălalt va putea să facă asta pe Podul Cantemir sau în Podu Roş fără să mai trebuiască să parcurgă toată intersecţia. Acum, cine vine, de exemplu, dinspre Podu Roş, trebuie să aştepte la semafor înainte să intre pe Podul Cantemir, apoi să acorde prioritate celor care vin dinspre bulevardul omonim înainte să facă stânga pe malul drept al Bahluiului. La inversarea sensurilor unice, avantajul în acest caz ar fi dublat de verdele intermitent. În acest fel, nici liniile de tramvai de pe poduri nu vor mai fi blocate de maşinile care aşteaptă să vireze la stânga.

Totodată, viceprimarul Radu Botez a remarcat că s-ar rezolva conflictul de la Staţia de Salvare şi cel de la intersecţia Şoselei Naţionale cu Splaiul, înainte de Podul de Piatră, în ambele cazuri elimi­nându-se „încrucişările“ cu cei care intră, respectiv ies de pe arterele cu sens unic. La fel şi cel existent acum pe strada Ţuţora, în dreptul staţiei tramvaielor 1 şi 13, respectiv a autobuzului 5 din Podu Roş, unde maşinile care intră pe Splai le blochează pe cele (inclusiv autobuzul 5 şi tramvaiul 13) care vor să intre în intersecţie.

Inversarea de sens ar antrena şi unele modificări la intersecţiile cu străzile adiacente, dar aceste modificări erau prevăzute de mai mult timp. Una dintre acestea este lărgirea stradelei Sf. Andrei - cea care porneşte din str. Palat şi ajunge pe Splai Mal Stâng în dreptul Podului Cantemir - de la două la trei benzi.

O posibilă problemă. Mai sunt şi altele?

O problemă s-ar ivi în Tudor, când unii dintre cei care vin dinspre Podu Roş ar vrea să vireze la stânga, spre Bucşinescu. Este ştiut faptul că intersecţia „se umple“ atunci când semafoarele pentru autovehicule de pe bd. Tudor Vladimirescu sunt pe roşu, iar cel de la capătul bd. Primăverii, lângă garajele CTP (fosta RATP), este verde. O soluţie la îndemână ar fi repo­ziţionarea trecerilor de pietoni din zonă. Problema - ipotetică, până când s-ar decide eventuala inversare de sensuri - îşi va găsi cel mai probabil rezolvarea după lărgirea bulevardului în dreptul Facultăţii de Chimie şi după modernizarea segmentului Bucşinescu - Complex Studenţesc, ambele lucrări urmând să înceapă anul acesta.

Pentru ca acest plan să funcţioneze, cu schimbare de sens unic sau fără, va trebui ca fiecare dintre străzile de pe ambele maluri să aibă două benzi libere.

Pentru segmentul dintre Podu Roş şi Tudor Vladimirescu, se discută despre realizarea unei parcări în spatele facultăţilor, ne-a explicat vicele Botez. Mai rămân însă de alocat parcări pentru maşinile care sta­ţionează acum pe malul drept al Ba­hluiului, între Podul de Piatră şi Podu Roş.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce câştigă un profesor

Ioan Alexandru TOFAN

Ce câştigă un profesor

Oricum ar fi, lapte şi miere nu curg în pădurea despre care vorbesc. Dacă ea adăposteşte cumva vreo comoară, ea este aceea a frumuseţii lecturii, a pasiunii de a scrie şi a descoperirilor făcute împreună cu studenţii. Nu e puţin lucru, ba chiar aş spune că e suficient pentru a fi fericit. Dar într-o lume care preţuieşte mai ales câştigul financiar, nu e mare scofală.

Filmuletul zilei

opinii

Maestrul jocului

Codrin Liviu CUȚITARU

Maestrul jocului

Metafora „jocului” constituie nucleul „ideologic” al textului, sugerând abstracţiunea absolută, voluptatea fiinţării în raţiunea pură, nealterată de vreo „impuritate” emoţională ori instinctuală. Jucătorii lui Hesse aspiră la o stare intelectuală supremă, lipsită de orice constrângere existenţială.

Unirea şi Piaţa

George ŢURCĂNAŞU

Unirea şi Piaţa

24 ianuarie e o zi ce trebuie sărbătorită! Însă, nu doar antrenându-ne în Hora Unirii. 24 Ianuarie 1859 e o discontinuitate majoră în evoluţia noastră teritorială şi identitară, un eveniment marcant, fără îndoială, dar unul ce a avut un dublu efect. 

„Ultima tuşă”

Nicolae TURTUREANU

„Ultima tuşă”

Sub acest nou generic, reiau câteva secvenţe din receptările mele, în timp (şi în acest spaţiu), a celui care a fost pictorul, scriitorul, omul şi, peste toate, prietenul Val Gheorghiu.

pulspulspuls

Întâlnire secretă la o cabană din pădure, pentru împărţit ciolanul de la Iaşi

Întâlnire secretă la o cabană din pădure, pentru împărţit ciolanul de la Iaşi

Iacătă, stimaţi telespectatori, că abia azi s-a auzit, prin presa din zona cu pricina, despre una bucată întâlnire ultrasecretă a mai multor şefi pesedişti din Moldova, acum câteva zile, întâlnire la care cică s-ar fi pus pe masă posturile care ar reveni PSD în zonă, şi care să fie împărţite frăţeşte, doar la participanţi. 

Caricatura zilei

Auto-sanie

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X