Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Avantaje și dezavantaje. Cum vedeţi inversarea sensurilor unice pe malurile Bahluiului?

GALERIE
splai bahlui (1)circulatie splai bahlui mal drept
  • splai bahlui (1)
  • circulatie splai bahlui mal drept
- +

Modificarea este subiectul unor discuţii preliminare în contextul fluidizării traficului din oraş. Sunt şi unele avantaje certe, dar există şi un obicei de circulaţie pe splaiuri, încetăţenit de zeci de ani. Spuneţi Primăriei dacă această schimbare credeţi că ajută sau nu la eliminarea unor probleme de trafic!

Ideea unei duble artere care să străbată oraşul dintr-o parte în cealaltă a suscitat de ceva vreme interesul public, cele mai multe aprecieri fiind favorabile. Este vorba de cele două maluri ale Bahluiului - prinse şi într-un plan cu amenajări de agrement, acesta fiind însă cu bătaie mai lungă. Prioritate acum are fluidizarea circulaţiei de-a lungul râului.

Pasajele supraterane care urmează să facă legătura între splaiuri, în zona Podu Roş, vor rezolva în mare parte problema ambuteiajelor care se cre­ează aici în orele de vârf. Dar discuţiile pe acest subiect nu s-au încheiat. La Primărie este studiată şi varianta inversării sensurilor unice care guver­nează circulaţia pe malurile Bahluiului, între Podul de Piatră şi Pod Metalurgie. Prac­tic, pe malul stâng se va circula dinspre Podul de Piatră spre Tudor Vladimirescu, iar pe malul drept, dinspre Me­talurgie spre Podu Roş - Podul de Piatră.

Schimbarea aduce câteva avantaje. Unul este al celor care vor să întoarcă pe oricare dintre poduri şi care nu vor mai trebui să treacă peste axul drumului. Practic, cine vine dinspre Podul de Piatră şi vrea să ajungă pe malul celălalt va putea să facă asta pe Podul Cantemir sau în Podu Roş fără să mai trebuiască să parcurgă toată intersecţia. Acum, cine vine, de exemplu, dinspre Podu Roş, trebuie să aştepte la semafor înainte să intre pe Podul Cantemir, apoi să acorde prioritate celor care vin dinspre bulevardul omonim înainte să facă stânga pe malul drept al Bahluiului. La inversarea sensurilor unice, avantajul în acest caz ar fi dublat de verdele intermitent. În acest fel, nici liniile de tramvai de pe poduri nu vor mai fi blocate de maşinile care aşteaptă să vireze la stânga.

Totodată, viceprimarul Radu Botez a remarcat că s-ar rezolva conflictul de la Staţia de Salvare şi cel de la intersecţia Şoselei Naţionale cu Splaiul, înainte de Podul de Piatră, în ambele cazuri elimi­nându-se „încrucişările“ cu cei care intră, respectiv ies de pe arterele cu sens unic. La fel şi cel existent acum pe strada Ţuţora, în dreptul staţiei tramvaielor 1 şi 13, respectiv a autobuzului 5 din Podu Roş, unde maşinile care intră pe Splai le blochează pe cele (inclusiv autobuzul 5 şi tramvaiul 13) care vor să intre în intersecţie.

Inversarea de sens ar antrena şi unele modificări la intersecţiile cu străzile adiacente, dar aceste modificări erau prevăzute de mai mult timp. Una dintre acestea este lărgirea stradelei Sf. Andrei - cea care porneşte din str. Palat şi ajunge pe Splai Mal Stâng în dreptul Podului Cantemir - de la două la trei benzi.

O posibilă problemă. Mai sunt şi altele?

O problemă s-ar ivi în Tudor, când unii dintre cei care vin dinspre Podu Roş ar vrea să vireze la stânga, spre Bucşinescu. Este ştiut faptul că intersecţia „se umple“ atunci când semafoarele pentru autovehicule de pe bd. Tudor Vladimirescu sunt pe roşu, iar cel de la capătul bd. Primăverii, lângă garajele CTP (fosta RATP), este verde. O soluţie la îndemână ar fi repo­ziţionarea trecerilor de pietoni din zonă. Problema - ipotetică, până când s-ar decide eventuala inversare de sensuri - îşi va găsi cel mai probabil rezolvarea după lărgirea bulevardului în dreptul Facultăţii de Chimie şi după modernizarea segmentului Bucşinescu - Complex Studenţesc, ambele lucrări urmând să înceapă anul acesta.

Pentru ca acest plan să funcţioneze, cu schimbare de sens unic sau fără, va trebui ca fiecare dintre străzile de pe ambele maluri să aibă două benzi libere.

Pentru segmentul dintre Podu Roş şi Tudor Vladimirescu, se discută despre realizarea unei parcări în spatele facultăţilor, ne-a explicat vicele Botez. Mai rămân însă de alocat parcări pentru maşinile care sta­ţionează acum pe malul drept al Ba­hluiului, între Podul de Piatră şi Podu Roş.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri