Avariile la rețeaua de apă, găsite cu urechea, la Oradea: ”ca vâjâitul unui radio în căutarea unui post”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

Avariile la rețeaua de apă, găsite cu urechea, la Oradea: ”ca vâjâitul unui radio în căutarea unui post”

GALERIE
ascultare, avarii, retea, apa
  • ascultare, avarii, retea, apa
- +

Detectorii de avarii ai Companiei de Apă Oradea au programate zilnic cel puțin 10 căutări de avarii în municipiu și în localitățile cu pierderi mari pe rețele. Înarmați cu o aparatură specială care le dă înfățișare de geniști, angajații CAO identifică fisurile din rețele cu o precizie mai mică de un metru, ascultând zgomotul apei care se scurge din conductă cu ajutorul unui microfon de sol.

Bărbatul înaintează lent ca un genist, legănând în fața sa microfonul ridicat la câteva degete deasupra asfaltului. Coloane negre cresc și descresc pe monitorul aparatului atârnat de gât, în funcție de intensitatea frecvenței recepționate. Din când în când, „cercetașul” se oprește și ascultă, acoperind cu palma una dintre „urechile” căștii de pe cap. Când închide ochii, un vâjâit ciudat îneacă lumea din jur. În cască se scurg frânturi de cuvinte și lătratul unui câine, deformate de parcă s-ar auzi sub apă. „Spărtura e aici!”, spune meseriașul, marcând asfaltul printr-o lovitură de călcâi. În mai puțin de 30 de minute, echipa a descoperit nu una, ci două avarii sub asfaltul fără nicio pată din strada Buzăului.

Înființată în 2010, echipa de Detecții Pierderi de Apă funcționează acum în cadrul Serviciului GIS (n.r. - Sisteme Informatice Geografice) al CAO, care gestionează harta rețelelor de apă.

„Dacă știi traseul rețelelor este mult mai ușor să identifici locul avariilor. Se poate și «în orb», dar e mai greu”, explică coordonatorul echipei, inginerul Cristian Sfârlea (foto).

Trupa e completată de inginerul Călin Berce, instalatorul Vasile Purda și rețelistul Daniel Leuca. Toți stăpânesc aparatura de căutare. „Ca să fii un bun detector ai nevoie de cunoștințe în domeniul hidraulicii, electronicii și instalațiilor, dar mai ales de «ureche»”, spune Cristi.

La fel ca radio-transmisioniștii sau operatorii de sonare ai submarinelor, detectorii pot distinge diferențele subtile dintre sunetele redate de microfonul de sol. Pentru un profan, sunetul din cască aduce cu vâjâitul unui radio în căutarea unui post, cu frecvențele captate de aparatura de ascultare din submarine sau cu pornirea unui robinet într-un apartament îndepărtat în miez de noapte.

„Trebuie să ai urechea formată. La fel ca în muzică, unde acordajul notei «la» se face la 440 Hz (herți – n.r.), aici trebuie să recunoști diferențele de frecvență. Conductele din plastic rezonează pe la 60 Hz, oțelul la 300 Hz, fonta, după tip, între 400 și 500 Hz și tot așa”, explică șeful echipei. Pentru el este ușor: cântă la acordeon și orgă de mic copil...

Mai mult, pe ebihoreanul

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

„Câtă populaţie din oraş poate să vorbească cu un robot?”

Cosmin PAȘCA

„Câtă populaţie din oraş poate să vorbească cu un robot?”

De la o vreme, nu există discurs public (de obicei, agramat) în care Chirica să nu folosească în sens peiorativ „progresul” şi „progresiştii”. Iar mesajul său prinde, pentru că cei mai mulţi ieşeni, care au înlocuit relativ de curând căruţa cu maşina, se simt inconfortabili cu traiul într-un oraş la început de secol 21.

Filmuletul zilei

opinii

Experimentalism

Codrin Liviu CUȚITARU

Experimentalism

„Am compulsia irepresibilă a ordinii perfecte, a alinierii simetrice a lucrurilor. Câtă vreme ea, obsesia, mă tulbura strict în zona domestică - pantaloni puşi la dungă, haine încadrate morbid de simetric în şifonier, tablouri aşezate perfect pe pereţi, mobilier rânduit milimetric-infinitezimal, precum soldaţii la paradele militare din Piaţa Roşie moscovită, şi alimente puse în frigider pe categorii şi sub-categorii draconic delimitate -, viaţa mea mai era cum mai era, dar, brusc, nebunia mi-a infectat şi munca de cercetare şi, mai ales, de scris academic.”

Farfuria care nu e niciodată fierbinte - Capcana Facebook (II)

Bogdan ILIESCU

Farfuria care nu e niciodată fierbinte - Capcana Facebook (II)

„The single biggest problem in communication is the illusion that it has taken place./ Cea mai mare problemă în comunicare este iluzia că a avut loc.” George Bernard Shaw

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (ultima parte)

George ŢURCĂNAŞU

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (ultima parte)

Repertoriul creării inegalităţilor e unul vast, atât timp cât fiecare structură teritorială se găseşte într-o situaţie particulară, dar dincolo de fiecare acţiune luată separat a ingineriei teritoriale la care a fost supusă Moldova, acumularea şi cronicizarea acestora a creat spaţiul marginal de astăzi, arhetipul teritoriilor interstiţiale.

pulspulspuls

Pod de lemne politice între Iaşi, Suceava şi Neamţ: iaca filiera!

Pod de lemne politice între Iaşi, Suceava şi Neamţ: iaca filiera!

Că tot încă mai avem salate beof prin frigidere unii dintre noi, iacătă ca să vedeţi cum se mai leagă câteodată maioneza asta nu numai în bucătăriile gospodinelor din Iaşi, dar şi prin laboratoarele politichiei de Bahlui sau din judeţele vecine, conectate la Iaşi! 

Caricatura zilei

Două măști

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.