anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Campanie de informare Ziarul de Iaşi

AVC ischemic: cum poate fi salvat pacientul de paralizie?

GALERIE
avc_final-color
 • avc_final-color
- +

La Spitalul de Neuroghirurgie Iaşi se practică tromboliza intravenoasă - tratament care scade foarte mult riscul pacientului cu AVC ischemic de a rămâne imoblizat la pat. Riscul de sechele e mult mai mic dacă pacientul primeşte la timp acest tratament.

Tromboliza intravenoasă are efecte doar dacă se practică  în 3 ore, sau, în anumite cazuri în maxim 4,5 ore de la apariţia semnelor unui AVC ischemic. După acest interval, riscul depăşeşte beneficiul şi tratamentul nu mai poate fi administrat.
Acesta e motivul pentru care oamenii  trebuie să cunoască semnele unui AVC ischemic. Dacă recunosc semnele, trebuie să ajungă cât mai repede la Neurochirurgie. Cu cât pacientul ajunge mai târziu la spital, cu atât moare mai mult creier.”, subliniează dr. Oana  Bişoc, medic neurolog, Spitalul Neurochirurgie Iaşi. AVC (accidentul vascular) ischemic este prima cauză medicală de PARALIZIE  sau DEMENŢĂ.

Unde trebuie să ajungeţi:

La Spitalul de Neurchirurgie Iaşi, Unitatea de Primire Urgenţe.

În cât timp trebuie să ajungeţi?

În 3 ore de la apariţia primelor semne de AVC ischemic.  

Ce să nu faceţi:

”Stau două zile să văd dacă îmi trece”!  GREŞIT. În acest timp mor neuroni şi creşte foarte mult riscul de a rămâne paralizat la pat!

”Nu merg la spital că nu mă bagă nimeni în seamă!”  GREŞIT. Există alertă de tromboliză pentru orice pacient cu AVC ischemic recent care ajunge la UPU Neurochirurgie Iaşi şi pacientul care are semnele unui AVC ischemic este preluat imediat.

 “Sunt tânăr. Nu pot face un AVC!” GREŞIT. În ultimile luni  au ajuns la Neurochirurgie persoane  cu vârste între 25 şi 45 de ani care suferiseră un AVC ischemic.  

Nu minţiţi personalul medical cu privire la momentul debutului semnelor de AVC. Tratamentul nu mai are efecte dacă e administrat  după 3-4,5 ore de la apari]ia primelor semne. Dimpotrivă, este riscant pentru bolnavi. Nu daţi date eronate referitoare la momentul de debut al AVC-ului pentru a forţa administrarea. Nu ajută pacientul, ci dimpotrivă, îl expune la riscuri suplimentare. 

Semnele unui AVC ischemic care trebuie să vă aducă de urgenţă la spital la un consult neurologic

*scade forţa pe o mână  sau pe un picior;

*scade forţa pe o jumătate de corp;

*apare  o asimetrie facială  - dacă se lasă colţul buzei , se trage într-o parte sau aşa cum se  spune în limbaj popular :  ”se strâmbă gura”;

*apar tulburări de  vorbire – anturajul constată că vorbirea nu mai este inteligibilă, nu mai este cum era anterior. Câteodată chiar pacientul îşi dă seama că nu mai poate pronunţa bine cuvintele. Sau  că nu îşi  găseşte cuvintele.

*mai există şi alte semne care pot sugera un accident vascular, de exemplu dacă  amorţeşte un membru  sau  o jumătate de corp – acesta nu este un semn  la fel de fidel ca scăderea de forţă,  dar atrage atenţia.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Alexandru LĂZESCU

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Războiul din Ucraina nu a făcut decât să amplifice crize globale deja existente; în condiţiile unui nou Război Rece, iluziile că mai este posibil modul de viaţă din trecut şi mai pot fi menţinute politicile sociale generoase, deja nesustenabile, trebuie abandonate.

opinii

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Nichita DANILOV

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Lumea lui Nicolae Stan se configurează rotindu-se melancolic în jurul pipei din lemn de cireş pe care o fumează agale stând în cerdacul casei parohiale tânărul preot al satului Crăsani, Radu Plămadă, pătruns până dincolo de adâncul sufletului său de ceea ce crede că ar fi menirea sa.

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Ciprian IFTIMOAEI

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Orice demers ştiinţific, implicit sociologic, începe cu definirea conceptelor, cu o definiţie, pentru ca toată lumea să ştie despre ce vorbim. În cazul ne faţă, trebuie să lămurim ce este o „problemă” şi ce anume o face să fie „socială”. De pildă, consumul de alcool sau droguri poate să fie o problemă individuală sau poate să devină socială la un moment dat. În genere, problema socială este un dezechilibru, o disfuncţie la nivelul societăţii, sau un eveniment care afectează oamenii negativ, despre care există percepţia că poate fi rezolvată prin anumite măsuri din partea statului (strategii, politici, metode, tehnici şi proceduri de intervenţie) şi/sau din partea mediului neguvernamental.

Sportul alb şi Războiul negru

Michael ASTNER

Sportul alb şi Războiul negru

A iscat ceva vâlvă decizia organizatorilor turneului de mare şlem de la Wimbledon, atunci când au decis să nu permită participarea jucătorilor şi jucătoarelor din Rusia şi din Belarus. 

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.