AVC ischemic: cum poate fi salvat pacientul de paralizie?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 29.11.2020

Campanie de informare Ziarul de Iaşi

AVC ischemic: cum poate fi salvat pacientul de paralizie?

GALERIE
avc_final-color
  • avc_final-color
- +

La Spitalul de Neuroghirurgie Iaşi se practică tromboliza intravenoasă - tratament care scade foarte mult riscul pacientului cu AVC ischemic de a rămâne imoblizat la pat. Riscul de sechele e mult mai mic dacă pacientul primeşte la timp acest tratament.

Tromboliza intravenoasă are efecte doar dacă se practică  în 3 ore, sau, în anumite cazuri în maxim 4,5 ore de la apariţia semnelor unui AVC ischemic. După acest interval, riscul depăşeşte beneficiul şi tratamentul nu mai poate fi administrat.
Acesta e motivul pentru care oamenii  trebuie să cunoască semnele unui AVC ischemic. Dacă recunosc semnele, trebuie să ajungă cât mai repede la Neurochirurgie. Cu cât pacientul ajunge mai târziu la spital, cu atât moare mai mult creier.”, subliniează dr. Oana  Bişoc, medic neurolog, Spitalul Neurochirurgie Iaşi. AVC (accidentul vascular) ischemic este prima cauză medicală de PARALIZIE  sau DEMENŢĂ.

Unde trebuie să ajungeţi:

La Spitalul de Neurchirurgie Iaşi, Unitatea de Primire Urgenţe.

În cât timp trebuie să ajungeţi?

În 3 ore de la apariţia primelor semne de AVC ischemic.  

Ce să nu faceţi:

”Stau două zile să văd dacă îmi trece”!  GREŞIT. În acest timp mor neuroni şi creşte foarte mult riscul de a rămâne paralizat la pat!

”Nu merg la spital că nu mă bagă nimeni în seamă!”  GREŞIT. Există alertă de tromboliză pentru orice pacient cu AVC ischemic recent care ajunge la UPU Neurochirurgie Iaşi şi pacientul care are semnele unui AVC ischemic este preluat imediat.

 “Sunt tânăr. Nu pot face un AVC!” GREŞIT. În ultimile luni  au ajuns la Neurochirurgie persoane  cu vârste între 25 şi 45 de ani care suferiseră un AVC ischemic.  

Nu minţiţi personalul medical cu privire la momentul debutului semnelor de AVC. Tratamentul nu mai are efecte dacă e administrat  după 3-4,5 ore de la apari]ia primelor semne. Dimpotrivă, este riscant pentru bolnavi. Nu daţi date eronate referitoare la momentul de debut al AVC-ului pentru a forţa administrarea. Nu ajută pacientul, ci dimpotrivă, îl expune la riscuri suplimentare. 

Semnele unui AVC ischemic care trebuie să vă aducă de urgenţă la spital la un consult neurologic

*scade forţa pe o mână  sau pe un picior;

*scade forţa pe o jumătate de corp;

*apare  o asimetrie facială  - dacă se lasă colţul buzei , se trage într-o parte sau aşa cum se  spune în limbaj popular :  ”se strâmbă gura”;

*apar tulburări de  vorbire – anturajul constată că vorbirea nu mai este inteligibilă, nu mai este cum era anterior. Câteodată chiar pacientul îşi dă seama că nu mai poate pronunţa bine cuvintele. Sau  că nu îşi  găseşte cuvintele.

*mai există şi alte semne care pot sugera un accident vascular, de exemplu dacă  amorţeşte un membru  sau  o jumătate de corp – acesta nu este un semn  la fel de fidel ca scăderea de forţă,  dar atrage atenţia.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Gânduri despre Maradona

Nicolae GRECU

Gânduri despre Maradona

De morţi nu se vorbeşte decât de bine, dar nu trebuie uitat nici răul din ei.

Filmuletul zilei

opinii

Vechiul Testament - Septuaginta - Nicolae Spătarul Milescu (III)

Eugen MUNTEANU

Vechiul Testament - Septuaginta - Nicolae Spătarul Milescu (III)

Prezentarea succintă a începuturilor tradiţiei biblice româneşti continuă cu o schiţă de portret a iniţiatorului acestei tradiţii, Nicolae Spătarul Milescu.

Egalitatea de gen: de la controversele teoretico-ideologice la politica publică

Ciprian IFTIMOAEI

Egalitatea de gen: de la controversele teoretico-ideologice la politica publică

Problematica de gen şi egalitatea de şanse între bărbaţi şi femei a fost abordată încă din anii ‘60 în cadrul studiilor despre rolul femeilor în politică şi dezvoltarea socioeconomică (women studies), mai apoi în cadrul studiilor feministe (feminist studies), iar în prezent în cadrul studiilor de gen (gender studies). În altă ordine de idei, egalitatea de tratament între bărbaţi şi femei a constituit un principiu fundamental al Uniunii Europene încă de la înfiinţarea sa. 

Adevărul tău ar trece „testul frumuseţii”?

pr. Constantin STURZU

Adevărul tău ar trece „testul frumuseţii”?

Unul dintre ucenicii mei avea, la un moment dat, probleme la serviciu. Se confrunta cu tot soiul de neplăceri, cu şicane şi chiar cu ameninţări. M-a întrebat ce să facă, dacă nu cumva e momentul să renunţe şi să caute altceva de lucru. Eventual în alt domeniu. Îl ştiu ca fiind o persoană competentă, talentată şi dăruită în lucrarea sa. 

pulspulspuls

Analiză şi sinteză: brânza politică şi prazul electoral

Analiză şi sinteză: brânza politică şi prazul electoral

Dacă tot am vorbim ieri aici de vasilici şi tiriplici, iaca ce ne-au indicat unii cetitori atenţi: una bucată poză faină scociorâtă prin cotloanele feisbuciste, de campanie, cu actualul şi viitorul deputat de Iaşi Vasile Cîtea, ex-boxer, aflat în piaţă la Bălţaţi, locul de baştină. 

Caricatura zilei

Planul Aproape Naţional de Redresare şi Rezilienţă (zic aproape fiindcă Iașul nu este inclus)

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.