AVC ischemic: cum poate fi salvat pacientul de paralizie?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 18.04.2021

Campanie de informare Ziarul de Iaşi

AVC ischemic: cum poate fi salvat pacientul de paralizie?

GALERIE
avc_final-color
  • avc_final-color
- +

La Spitalul de Neuroghirurgie Iaşi se practică tromboliza intravenoasă - tratament care scade foarte mult riscul pacientului cu AVC ischemic de a rămâne imoblizat la pat. Riscul de sechele e mult mai mic dacă pacientul primeşte la timp acest tratament.

Tromboliza intravenoasă are efecte doar dacă se practică  în 3 ore, sau, în anumite cazuri în maxim 4,5 ore de la apariţia semnelor unui AVC ischemic. După acest interval, riscul depăşeşte beneficiul şi tratamentul nu mai poate fi administrat.
Acesta e motivul pentru care oamenii  trebuie să cunoască semnele unui AVC ischemic. Dacă recunosc semnele, trebuie să ajungă cât mai repede la Neurochirurgie. Cu cât pacientul ajunge mai târziu la spital, cu atât moare mai mult creier.”, subliniează dr. Oana  Bişoc, medic neurolog, Spitalul Neurochirurgie Iaşi. AVC (accidentul vascular) ischemic este prima cauză medicală de PARALIZIE  sau DEMENŢĂ.

Unde trebuie să ajungeţi:

La Spitalul de Neurchirurgie Iaşi, Unitatea de Primire Urgenţe.

În cât timp trebuie să ajungeţi?

În 3 ore de la apariţia primelor semne de AVC ischemic.  

Ce să nu faceţi:

”Stau două zile să văd dacă îmi trece”!  GREŞIT. În acest timp mor neuroni şi creşte foarte mult riscul de a rămâne paralizat la pat!

”Nu merg la spital că nu mă bagă nimeni în seamă!”  GREŞIT. Există alertă de tromboliză pentru orice pacient cu AVC ischemic recent care ajunge la UPU Neurochirurgie Iaşi şi pacientul care are semnele unui AVC ischemic este preluat imediat.

 “Sunt tânăr. Nu pot face un AVC!” GREŞIT. În ultimile luni  au ajuns la Neurochirurgie persoane  cu vârste între 25 şi 45 de ani care suferiseră un AVC ischemic.  

Nu minţiţi personalul medical cu privire la momentul debutului semnelor de AVC. Tratamentul nu mai are efecte dacă e administrat  după 3-4,5 ore de la apari]ia primelor semne. Dimpotrivă, este riscant pentru bolnavi. Nu daţi date eronate referitoare la momentul de debut al AVC-ului pentru a forţa administrarea. Nu ajută pacientul, ci dimpotrivă, îl expune la riscuri suplimentare. 

Semnele unui AVC ischemic care trebuie să vă aducă de urgenţă la spital la un consult neurologic

*scade forţa pe o mână  sau pe un picior;

*scade forţa pe o jumătate de corp;

*apare  o asimetrie facială  - dacă se lasă colţul buzei , se trage într-o parte sau aşa cum se  spune în limbaj popular :  ”se strâmbă gura”;

*apar tulburări de  vorbire – anturajul constată că vorbirea nu mai este inteligibilă, nu mai este cum era anterior. Câteodată chiar pacientul îşi dă seama că nu mai poate pronunţa bine cuvintele. Sau  că nu îşi  găseşte cuvintele.

*mai există şi alte semne care pot sugera un accident vascular, de exemplu dacă  amorţeşte un membru  sau  o jumătate de corp – acesta nu este un semn  la fel de fidel ca scăderea de forţă,  dar atrage atenţia.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De la Koudela la Schär, via Şovre

Nicolae GRECU

De la Koudela la Schär, via Şovre

Corectitudinea politică în sport începe să însemne respectarea ad litteram a unor reguli, indiferent cât de stupide ar fi.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

În acest episod, autorul serialului se referă critic la încercările unui cunoscut etnolog contemporan de a impune ideea existenţei unui „mit fondator” românesc, bazat pe figura împăratului roman Traian, cuceritor al Daciei.

Iar şi iar despre pocăinţă

pr. Constantin STURZU

Iar şi iar despre pocăinţă

Pocăinţă nu se poate face decât în timp. Când se termină timpul, omul nepocăit "se încremeneşte în moleşeala sufletului şi în nesimţire". Există şi atunci un soi de pocăinţă, dar "pocăinţa lui de acolo este un regret pentru viaţa lui greşit trăită, dar unit cu neputinţa de a se mişca din ea" (Părintele Dumitru Stăniloae). 

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Ideile vehiculate în rubrica de azi, aparţinând marelui filozof francez Rémi Brague (1947-), deşi par străine de tărâmul economiei, au un rol important în înţelegerea modului cum s-au născut şi consolidat valorile şi instituţiile occidentale care caracterizează azi o naţiune civilizată, inclusiv sub raport economic.

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Cu telefonu pe trecere

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.