Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Avem 16.000 de ieşeni cu pensii speciale: 33.000 lei/lună este cea mai mare din ele

GALERIE
pensionari de lux
  • pensionari de lux
- +

În judeţul Iaşi sunt un număr de aproape 16.000 de pensii speciale. Cei mai bine remuneraţi sunt: magistraţii şi aviatorii.

Există patru categorii de pensionari ieşeni care primesc lunar, în medie, minim 5.000 de lei în cont. Conform tabelului de plăţi de anul trecut de la Casa de Pensii Iaşi, meseriile de aviatori, procurori şi judecători- magistraţi şi grefieri dar şi cele de inspectori ai Curţii de Conturi sunt cele mai bine remunerate. În judeţul Iaşi există în prezent un număr de 15.943 de pensionari, beneficiari ai legilor speciale, din care 179 sunt foşti magistraţi, procurori, grefieri, 38 sunt foşti aviatori, 21 sunt foşti inspectori la Curtea de Conturi Iaşi iar 2 sunt foşti funcţionari parlamentari. În topul nostru, cea mai mare pensie medie obţinută de cei din categoriile amintite mai sus revine celor din magistratură. Astfel, un magistrat sau un procuror a primit în cont de la stat, în 2017, o medie de 114.162 de lei, adică 9.513 lei pe lună. În cazul lor, media este redusă de faptul că include şi grefierii care au lefuri mai mici. Conform Casei de Pensii, către această categorie s-a dus anul trect o sumă de 20,4 milioane de lei.

Pe locul doi se află funcţionarii parlamentari, care au încasat din pensii anul trecut, de căciulă, o medie de 87.152 de lei, adică 7.262 de lei pe lună. Către toţi cei doi pensionari din judeţul Iaşi, anul trecut Casa de Pensii a trimis suma de 174.300 de lei. Pe locul trei se află aviatorii, cu o medie anuală de 87.104 lei şi o medie lunară de 7.258 de lei. Pentru aceştia, statul a trimis pe cardurile celor 38 de aviatori în 2017 suma de 3,3 milioane de lei. Pe locul patru se află pensiile inspectorilor de la Curtea de Conturi, suma medie primită în 2017 fiind de 62.567 de lei. Asta înseamnă că fiecare din cei 21 de inspectori a încasat în medie 5.213 lei în fiecare lună. Pentru aceştia, Casa de Pensii a făcut plăţi de 1,3 milioane de lei în 2017.

Reprezentanţii Casei de Pensii Iaşi nu ne-a putut furniza şi numele celor care primesc cele mai mari pensii invocând protecţia datelor cu caracter personal, însă, cel mai probabil, doi dintre ei sunt un cunoscut fost procuror şi rectorul de la Universitatea Al. I. Cuza.  „În baza de date a instituţiei noastre figurează un număr de trei ieşeni cu pensii mai mari de 25.000 de lei, respectiv 33.000, 32.000 de lei şi 27.000 de lei”, a precizat Maria Andronache, şefa Casei Judeţene de Pensii Iaşi. Cea mai mare pensie, la care mulţi dintre oamenii de afaceri doar visează, revine lui Gheorghe Şuhan. Acesta a apărut în anii trecuţi în presă ca fiind cel care deţine titlul de cel mai bine remunerat pensionar din judeţ. Ieşeanul a devenit cunoscut în urma dosarului „Zahărului”, pe acea vreme fiind procuror la Direcţia Naţională Anticorupţie Iaşi. Ulterior, datorită acestei speţe a ajuns numărul doi în DNA la nivel naţional. Cea de-a doua pensie, cea de 32.000 de lei, este încasată de un aviator, iar pensia de 27.000 de lei de Tudorel Toader, ministrul Justiţiei şi rector Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi. Dovada este chiar declaraţia de avere publicată de acesta, în care trece la încasări din pensie suma de 27.000 de lei pe lună.

Reprezentanţii Casei de Pensii au mai precizat faptul că anul acesta, numărul celor care beneficiază de Legea 303/2004 privind statutul magistraţilor a rămas acelaşi ca anul trecut. La ora actuală, în judeţul Iaşi figurează un număr de aproximativ 169.700 de pensionari, din care 149.600 pensionari de stat şi 20.000 pensionari din sectorul agricol. „După  numărul total al pensionarilor, judeţul Iaşi se află pe locul 5 din total judeţe, iar în funcţie de nivelul pensiei medii pe locul 15 pe ţară”, se precizează în raportul de activitate pe anul trecut. Cele mai mici pensii medii sunt cele de urmaş (499 de lei), pensia de invaliditate (599 de lei) şi pensia anticipată parţial ( 766 de lei). Pensia medie în judeţul Iaşi este de 1.045 de lei în sectorul de stat şi 438 de lei în sectorul agricol. La nivel naţional pensia medie în sectorul de stat este de 1.071 de lei şi 441 în sectorul agricol. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri