Avem banii pentru cele 16 tramvaie noi, dar trebuie să le mai așteptăm doi ani
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 03.03.2021

Avem banii pentru cele 16 tramvaie noi, dar trebuie să le mai așteptăm doi ani

GALERIE
tramvai
  • tramvai
- +

La licitaţia de la Ministerul Dezvoltării s-a înscris în termen un singur ofertant, producătorul polonez PESA, dar procedura a fost prelungită.

Finanţarea pentru achiziţia a încă 16 tramvaie noi la Iaşi a fost securizată. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) a informat Primăria Iaşi că a fost emis ordinul prin care este asi­gurată finanţarea europeană nerambursabilă. Proiectul are o valoare de 184 milioane lei, fără TVA, iar licitaţia este organizată de MDRAP. Procedura a fost lansată la începutul acestui an, dar nici până în prezent nu a fost adjudecată. La licitaţie participă un singur ofertant, producătorul polonez PESA, iar, recent, MDRAP a prelungit perioada de evaluare până în 2020. După semnarea contractului, Iaşului îi vor fi furnizate tramvaiele pe o perioadă de maximum doi ani, în mai multe etape de livrare, prima fiind estimată după cel puţin opt luni.

Primăria Iaşi a stabilit ca noile tramvaie să circule pe traseele 1, 3, 7, 8 şi 13. Vehiculele vor avea o lungime de 30 metri şi o capacitate de peste 230 de călători.

Cele 16 tramvaie vin să completeze o achiziţie derulată de Primăria Iaşi, tot pentru 16 tramvaie noi cu finanţare de la Uniunea Europeană. La licitaţia municipalităţii au participat PESA şi Bozankaya (Turcia), iar contractul a fost atribuit ultimei firme menţionate pentru o valoare de peste 140 milioane lei. Contractul a fost semnat acum două săptămâni, iar primul tramvai ar putea ajunge la Iaşi, în cel mai optimist scenariu, în luna decembrie 2020.

În paralel cu achiziţia de tramvaie noi, Iaşul va beneficia de 44 de autobuze electrice, în acest sens fiind lansate două licitaţii de către MDRAP tot cu fonduri europene. Şi în acest caz finanţarea nu poate fi pierdută: ordinul prin care au fost securizate fondurile a fost emis la mijlocul lunii octombrie. Între timp, MDRAP a deschis ofertele la ambele licitaţii şi, cel mai probabil, câştigătorii vor fi anunţaţi la începutul anului viitor.

Dintre cele 44 de autobuze, 20 de vehicule au o lungime de 12 metri, iar celelalte 24 o lungime de 10 metri.

La prima licitaţie, în cazul căreia valoarea contractului a fost estimată la 66,7 milioane lei, participă cinci ofertanţi: Bozankaya, New Kopel Car Import (Israel), Anadolu (Turcia, importator ISUZU), Solaris (Polonia) şi Golden Bus (China). Cele 20 autobuze de 12 metri vor deservi rutele 28 şi 36.

În ceea ce priveşte cealaltă licitaţie, valoarea contractului a fost estimată 65,5 milioane lei, iar la procedură s-au înscris doi ofertanţi: Bozankaya şi asocierea Golden Bus – Xiamen (ambele din China). Cele 24 de autobuze de 10 metri vor deservi rutele 42 şi 52.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Euro contra dezinformării

Lucian DÎRDALA

Euro contra dezinformării

Indiferent dacă se va adopta sau nu o soluţie instituţională în chestiunea dezinformării chineze, o alocare corespunzătoare de resurse în această direcţie ar fi un pas explicabil, dacă se doreşte restabilirea credibilităţii EEAS ca promotor ferm al valorilor Uniunii Europene.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Saboţii lui Claude (III)

Florin CÎNTIC

Saboţii lui Claude (III)

Editura Sedcom Libris din Iaşi a publicat recent un volum de memorii1 semnat de Claude Karnoouh, cu ocazia unei frumoase aniversări a acestuia. Şi cartea, şi autorul merită din plin atenţia noastră.

Un norocos

Radu PĂRPĂUȚĂ

Un norocos

Prin '90 sau '91 am nimerit la o consfătuire a oamenilor de afaceri din România şi Basarabia. Căzusem şi eu popâc acolo în calitatea-mi ambiguă de jumătate ziarist, jumătate - drace călugăre - de pârât om de afaceri! 

Experienţa Ciceu - Cicero

Alex VASILIU

Experienţa Ciceu - Cicero

Couperin, Scarlatti, Carl Philipp Emanuel Bach, Johann Sebastian Bach, Mozart, Beethoven, Chopin, Ceaikovski sunt nume fundamentale pentru istoria culturii. Creaţia lor este ascultată în săli de concerte, de recital, în catedrale, în teatre lirice, în festivaluri. Profesioniştii, publicul european s-au obişnuit de secole cu ideea corect-confortabilă că partiturile compozitorilor menţionaţi fac parte din categoria muzicii academice (pentru că se învaţă în academii, universităţi şi conservatoare), din categoria muzicii clasice, serioase.

pulspulspuls

Iată nivelul lui Peni Hill de Bahlui: zero barat, în materie!

Iată nivelul lui Peni Hill de Bahlui: zero barat, în materie!

Iacătă, stimaţi telespectatori, că abia la cinci zile de la marele eşec politic al micului edil Peni Hill ies la iveală sforile care s-au rupt în conţilul local vinerea trecută, de la atâta tras în disperare de ele. 

Caricatura zilei

Dezmembrări rovere Marte

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.