Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 01.12.2023

Declarație de presă

Avem cu toții nevoie de Autostrada A8 (P)

GALERIE
cover articol
  • cover articol
- +

Un proiect care a pornit foarte greu, mult prea greu, nedrept față de Moldova, face, în sfârșit, pași importanți către realizare.

Autostrada A8 este numită, pe bună dreptate, și Autostrada Unirii, pentru că a unit în jurul său eforturile consistente ale societății civile și ale multor politicieni din Moldova, printre care mă număr şi eu, pentru a duce la capăt acest proiect esențial pentru dezvoltarea regiunii.

Am mai spus-o și o voi repeta până când se va inaugura și ultimul kilometru din A8: această autostradă înseamnă, de fapt, că tot ceea ce producem în Moldova va fi mult mai competitiv pe piețele interne și externe.
 
Azi, companiile care produc în regiune sunt nevoite să-și transporte produsele în ore foarte multe, în condiții grele. Asta înseamnă costuri suplimentare cu salariile șoferilor, cu motorina, cu taxele de drum, cu stricăciunile frecvente care apar pe drumurile înguste și proaste din prezent. 
 
Iar cei din Vestul Europei, acolo unde este piața, își pierd interesul pentru mărfurile noastre.
 
A8 nu este doar autostrada care va uni cu adevărat Moldova de Transilvania și apoi de toată Uniunea Europeană. Este, de fapt, și canalul care va iriga dezvoltarea Moldovei.
 
Luni, 1 august, am participat la momentul în care s-a făcut un pas important pentru acest proiect esențial: a început dezbaterea pentru obținerea acordului de mediu, un element fundamental în vremurile noastre. Fără acesta document nu se poate începe autostrada.
 
Am fost împreună cu deputatul Filip Havârneanu, cu Silviu Ghenghea, președintele USR Miroslava și consilier local, și cu Ștefan Lontcovschi, vicepreședintele USR Tineret Iași, la Miercurea Nirajului, în Mureș, unde s-a discutat despre emiterea acordului de mediu pentru un prim sector, Târgu Mureș-Miecurea Nirajului.
 
E un început bun, dar încă suntem departe de final. Din păcate. Ministerul Transporturilor nu arată un interes prea mare pentru această investiție, ci doar o fugă permanentă de asumare.  În condițiile în care timpul curge în defavoarea Moldovei.
 
Din păcate, am văzut acest lucru din primele zile ale A8. Cel mai greu proiect de infrastructură din România, cu un consistent sector montan, a fost abordat în cel mai prost şi în cel mai superficial mod posibil. Practic, au fost alocate resurse din ce a mai rămas, ultimii fiind noi, în Moldova.
 
A fost nevoie de presiuni uriașe, politice și în stradă, pentru ca totuși proiectul să pornească. Iată că a pornit.


Marius BODEA
Senator USR de Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

În timp ce şoferii ieşeni au ajuns să citească romane în maşini, Chirica mai scoate din pălărie câte o machetă

Dan CONSTANTIN

În timp ce şoferii ieşeni au ajuns să citească romane în maşini, Chirica mai scoate din pălărie câte o machetă

Primarul ne tot ameninţă cu tot felul de proiecte, care de care mai fanteziste. Este campion la înşirat vorbe goale şi machete, niciun alt edil din ţară nu-l întrece.

opinii

Teroare academică

Codrin Liviu CUȚITARU

Teroare academică

Teroarea autentică se cunoaşte după maniera în care îi pici. Nota 4 pe linie reprezintă un act terorist primitiv, lipsit de rafinament. Eu evaluez numai pe o scară de la 0 la 1. Adică, în cataloagele mele, vei găsi note precum 0.12, 0.20, 0.37, 0.42, 0.63. În cazuri excepţionale, când mi se înmoaie şi mie sufletul, pun câte un 0.95 sau – cu mână tremurândă! – câte o notă de 1.

Universitatea lui Cuza și lumina cunoașterii (I)

Gabriel MURSA

Universitatea lui Cuza și lumina cunoașterii (I)

Universitatea constituie loc al reflecției produse de capul limpede. Universitatea nu trebuie să fie locul patimei, ci al calmului, al prezumției că adevărurile nu pot fi absolute, ci conjecturale, adică supuse permanentei verificări, cum ar spune Karl Popper. Ea constituie nu un spațiu al bigotismului, ci al toleranței, nu al comandamentelor, ci al spiritului critic, nu al spaimelor iraționale, ci al prudenței și al optimismului moderat. Universitarul și Universitatea nu pot pretinde statutul de deținător ultim al adevărului. 

Decriptarea trecutului prin lentilă literară şi lingvistică (I)

Florin CÎNTIC

Decriptarea trecutului prin lentilă literară şi lingvistică (I)

Cum Dan Alexe a stârnit Golemul adormit al naţional-ceauşismului istoric aş pune această introducere la viitoarea mea analiză a prodigioasei sale activităţi editoriale din ultimul deceniu de a construi o hermeneutică istorică cu ajutorul literaturii şi al lingvisticii:

pulspulspuls

O numire de şef cu schempsis la casa cu pătrate: bărboşi versus bărbieriţi

O numire de şef cu schempsis la casa cu pătrate: bărboşi versus bărbieriţi

Ehehee, nu ştim dacă aţi observatără, stimaţi telespectatori ai scenei politice locale, dar în ultima vreme se petrec lucruri tare interesante, cu schepsis şi cu bătaie lungă, în zona liberalilor de Bahlui. 

Caricatura zilei

Drona cu bunătăți

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Credeti ca autoritatile au fost pregatite pentru prima zapada care a cazut in judetul Iasi in aceasta toamna?

    vezi raspunsuri