Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Avem selecţioner!

GALERIE
gin
  • gin
- +

Dinspre conclavul de la „Casa Fotbalului” se iţesc dâre de fum alb, numai că cine e alesul rămâne un mister.

Acum vreo două săptămâni căzui şi subsemnatul în capcana presei bine informate dintre Dâmboviţa şi Colentina şi îi urai bun venit la naţionala României distinsului domn Ladislau Bölöni sau Bölöni Laszlo, Laci mai pe ungureşte, Loţi mai pe româneşte. Recunosc spăşit, m-am grăbit, mai ales fiindcă ştiam „talentul” irecuperabil la negocieri al federalilor noştri. Acum, Mihai Stoichiţă, omul cu negocierile, anunţă că azi se va anunţa „numele catindatului”. Bineînţeles, e greu de crezut că vom afla aşa de curând marele mister, d-apoi să mai vehiculăm felurite nume. Să aşteptăm, deci finalul acestei telenovele, pusă în scenă de magicianul FRF, Răzvan Burleanu.

Să dăm Cezarului ce-i al Cezarului şi Răzvanului ce-i al Răzvanului, că numirea selecţionerului a avut parte de o „mise en scene” deosebită. Şi pe vremea deloc regretatului Mircea Sandu viermuiau prin Casa Fotbalului diverse comitete şi comiţii, dar un lucru era cert. Că numirea selecţionerului era apanajul exclusiv al „Naşului”. Nimeni nu îi contesta lui Mircea Sandu această sarcină, de facto (mai puţin de jure). În noua variantă de conducere, Răzvan Burleanu a simţit nevoia să toarne peste această salată un ketchup de democraţie, ingredient care s-a simţit progresiv de la numirea lui Christoph Daum, la cele ale lui Cosmin Contra şi Mirel Rădoi. În ceea ce priveşte noul selecţioner pentru perioada 2022/2024 show-ul a căpătat dimensiune, semănând a selecţie Eurovision, dacă nu a „X-Factor” sau „Românii au talent”. S-au făcut nominalizări de către faimoasa Comisie Tehnică reactivată, s-au purtat negocieri, în mod progresiv. Mai întâi cu cei imposibil de contactat: Gică Hagi, Răzvan Lucescu, Dan Petrescu. Toţi trei s-au mişcat onorabil, neglijând realele animozităţi, cu dorinţă fierbinte, până la incandescenţă declarată, dar blindaţi cu contracte greu de reziliat. Cei care credeau că totul conducea spre numirea lui Adrian Mutu, ca fiind soluţia cea mai comodă şi cea mai la îndemână, aveau dreptatea lor, numai că nu bănuiau două lucruri. Că Laci Bölöni era realmente interesat să conducă naţionala României (primo) şi că Edi Iordănescu, care nu se arăta de fel amator de struguri acri, se va suci şi el spre naţională. Că l-a convins tăticul, sau bibicul, are mai puţină importanţă. Însă Loţi, chiţibuşar cum îl ştim, a cerut chestii greu de mestecat, contract pe patru ani cu clauze, staff propriu, aproape inacceptabil („plătim atâţia oameni pentru 20-30 de zile pe an?”), iar Edi vrea cam aceleaşi lucruri, dar măcar la low-cost. Până la ora apariţiei acestui text ar putea transpira în presă anumite amănunte, dar în atari condiţii, suflatul în iaurt este abordarea cea mai nimerită.

Tot în acest context este de menţionat o declaraţie foarte recentă a lui Mihai Stoichiţă: „Trebuie să luăm un selecţioner care să ştie să câştige. Pentru că de antrenat nu este timp. Trebuie să ştii să câştigi şi într-un timp foarte scurt. Cinci zile, maximum, sunt (de la reunirea lotului n.r.) până la primul meci”, a spus cel alintat „Lippi”, taman când a anunţat că sâmbătă va ieşi fumul alb de la Casa Fotbalului. Autorul nu este deloc un admirator al amintitului, însă Stoichiţă are aici enorm de multă dreptate. Este o declaraţie care defineşte specificitatea şi ingratitudinea muncii de selecţioner în anii noştri. Un om care nu mai are nici posibilitatea existentă acum 15-20 de ani, de a efectua măcar odată pe an, la fapt de iarnă, un „team-building”. Pe când la Dan Petrescu, de pildă, cel mai bun antrenor de club român în activitate, team-building este o stare permanentă de fapt. Afirmaţia directorului tehnic al FRF mai arată că reconstrucţia unei echipe naţionale nu se face de către un tehnician, cum au crezut mulţi, inclusiv subsemnatul. Este necesară, dar necesită măsuri de fond, de schimbare a mentalităţilor, de creare a bazei de selecţie. Căruţa nu se urneşte din biroul selecţionerul, dar asta este o altă problemă, care necesită discuţii mai îndelungate.

Până-una alta, să aşteptăm vestea cea mare şi minunată de la Casa Fotbalului şi să-i facem urările necesare noului selecţioner al echipei naţionale de fotbal a României. În ordine alfabetică „mult succes, Adi (Edi, Loţi) sau oricine ai fi”!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri