anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Avem selecţioner!

GALERIE
gin
 • gin
- +

Dinspre conclavul de la „Casa Fotbalului” se iţesc dâre de fum alb, numai că cine e alesul rămâne un mister.

Acum vreo două săptămâni căzui şi subsemnatul în capcana presei bine informate dintre Dâmboviţa şi Colentina şi îi urai bun venit la naţionala României distinsului domn Ladislau Bölöni sau Bölöni Laszlo, Laci mai pe ungureşte, Loţi mai pe româneşte. Recunosc spăşit, m-am grăbit, mai ales fiindcă ştiam „talentul” irecuperabil la negocieri al federalilor noştri. Acum, Mihai Stoichiţă, omul cu negocierile, anunţă că azi se va anunţa „numele catindatului”. Bineînţeles, e greu de crezut că vom afla aşa de curând marele mister, d-apoi să mai vehiculăm felurite nume. Să aşteptăm, deci finalul acestei telenovele, pusă în scenă de magicianul FRF, Răzvan Burleanu.

Să dăm Cezarului ce-i al Cezarului şi Răzvanului ce-i al Răzvanului, că numirea selecţionerului a avut parte de o „mise en scene” deosebită. Şi pe vremea deloc regretatului Mircea Sandu viermuiau prin Casa Fotbalului diverse comitete şi comiţii, dar un lucru era cert. Că numirea selecţionerului era apanajul exclusiv al „Naşului”. Nimeni nu îi contesta lui Mircea Sandu această sarcină, de facto (mai puţin de jure). În noua variantă de conducere, Răzvan Burleanu a simţit nevoia să toarne peste această salată un ketchup de democraţie, ingredient care s-a simţit progresiv de la numirea lui Christoph Daum, la cele ale lui Cosmin Contra şi Mirel Rădoi. În ceea ce priveşte noul selecţioner pentru perioada 2022/2024 show-ul a căpătat dimensiune, semănând a selecţie Eurovision, dacă nu a „X-Factor” sau „Românii au talent”. S-au făcut nominalizări de către faimoasa Comisie Tehnică reactivată, s-au purtat negocieri, în mod progresiv. Mai întâi cu cei imposibil de contactat: Gică Hagi, Răzvan Lucescu, Dan Petrescu. Toţi trei s-au mişcat onorabil, neglijând realele animozităţi, cu dorinţă fierbinte, până la incandescenţă declarată, dar blindaţi cu contracte greu de reziliat. Cei care credeau că totul conducea spre numirea lui Adrian Mutu, ca fiind soluţia cea mai comodă şi cea mai la îndemână, aveau dreptatea lor, numai că nu bănuiau două lucruri. Că Laci Bölöni era realmente interesat să conducă naţionala României (primo) şi că Edi Iordănescu, care nu se arăta de fel amator de struguri acri, se va suci şi el spre naţională. Că l-a convins tăticul, sau bibicul, are mai puţină importanţă. Însă Loţi, chiţibuşar cum îl ştim, a cerut chestii greu de mestecat, contract pe patru ani cu clauze, staff propriu, aproape inacceptabil („plătim atâţia oameni pentru 20-30 de zile pe an?”), iar Edi vrea cam aceleaşi lucruri, dar măcar la low-cost. Până la ora apariţiei acestui text ar putea transpira în presă anumite amănunte, dar în atari condiţii, suflatul în iaurt este abordarea cea mai nimerită.

Tot în acest context este de menţionat o declaraţie foarte recentă a lui Mihai Stoichiţă: „Trebuie să luăm un selecţioner care să ştie să câştige. Pentru că de antrenat nu este timp. Trebuie să ştii să câştigi şi într-un timp foarte scurt. Cinci zile, maximum, sunt (de la reunirea lotului n.r.) până la primul meci”, a spus cel alintat „Lippi”, taman când a anunţat că sâmbătă va ieşi fumul alb de la Casa Fotbalului. Autorul nu este deloc un admirator al amintitului, însă Stoichiţă are aici enorm de multă dreptate. Este o declaraţie care defineşte specificitatea şi ingratitudinea muncii de selecţioner în anii noştri. Un om care nu mai are nici posibilitatea existentă acum 15-20 de ani, de a efectua măcar odată pe an, la fapt de iarnă, un „team-building”. Pe când la Dan Petrescu, de pildă, cel mai bun antrenor de club român în activitate, team-building este o stare permanentă de fapt. Afirmaţia directorului tehnic al FRF mai arată că reconstrucţia unei echipe naţionale nu se face de către un tehnician, cum au crezut mulţi, inclusiv subsemnatul. Este necesară, dar necesită măsuri de fond, de schimbare a mentalităţilor, de creare a bazei de selecţie. Căruţa nu se urneşte din biroul selecţionerul, dar asta este o altă problemă, care necesită discuţii mai îndelungate.

Până-una alta, să aşteptăm vestea cea mare şi minunată de la Casa Fotbalului şi să-i facem urările necesare noului selecţioner al echipei naţionale de fotbal a României. În ordine alfabetică „mult succes, Adi (Edi, Loţi) sau oricine ai fi”!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

300 km autostradă pe an, 15 spitale, 4,6 milioane salarii peste medie

Dan CONSTANTIN

300 km autostradă pe an, 15 spitale, 4,6 milioane salarii peste medie

Iată ce s-ar putea face cu o mai bună colectare a TVA! Rezolvarea acestei probleme ar crea o sursă importantă de venit la buget, şi nu ar mai fi nevoie de creşterea impozitului pe venituri.

opinii

Biberonul

Nichita DANILOV

Biberonul

Mult timp am fost obsedat de casa copilăriei mele. Ea îmi revenea deschizându-şi larg uşile până şi în vis. Dacă se întâmpla însă să-i trec pragul, mă simţea străin. Nici un lucru pe care-l cunoşteam nu se mai afla la locul său, căci spaţiul intim din interiorul casei se transforma într-un adevărat labirint, prin care înaintam încercând să-mi reconstitui anumite scene petrecute în copilărie.

Despre câteva lucruri interesante din Anuarul Statistic al Judeţului Iaşi ediţia 2021 (II)

Ciprian IFTIMOAEI

Despre câteva lucruri interesante din Anuarul Statistic al Judeţului Iaşi ediţia 2021 (II)

În vreme ce, în Ucraina, obiective civile şi militare sunt făcute una cu pământul de invadatorii ruşi, în România zonelor metropolitane (polii de creştere economică) se lansează proiecte imobiliare pe bandă rulantă. 

Mamaia şi „tataia”: O snoavă de prin tren

Michael ASTNER

Mamaia şi „tataia”: O snoavă de prin tren

De la Vinţu de Jos până la Cluj am fost ba trei, ba patru persoane în compartiment. De la Cluj am rămas doar cu o „băbuţă” (aşa i-am zis eu în mintea mea, femeia, bine păstrată şi sprintenă, să tot fi avut cel mult 75 de ani) urcată (am înţeles dintr-o convorbire telefonică de-a ei) de la Deva (şi care mergea şi ea până la capăt, până la Iaşi, adică). 

pulspulspuls

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

PULS

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

Auzim prin zona băieţilor de la cumătrie că e mare agitaţie în zona acestora, cu tot sprijinul indirect de care beneficiază ei dinspre palatul cel roznovan, pe motiv că sunt prea şuntaţi de concurenţa pe bune care vine dinafara Iaşului cu bani tot mai mulţi de investit în cartiere întregi de blocuri.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.