Avem un alt “sport” naţional
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 28.07.2021

Advertorial

Avem un alt “sport” naţional

GALERIE
Traian Dobre
  • Traian Dobre
- +

Sportul naţional al românilor nu mai este de mult oina, despre care generaţiile tinere probabil nici nu au auzit. Sportul naţional se numeşte astăzi … corupţie. Este incriminată de toţi, dar practicată de prea mulţi, mai ales la vârf. 

“Corupţia ucide”scandează de câteva seri manifestanţii din Bucuresti, dar şi din majoritatea oraşelor din ţară. Am putea spune că aceasta a trebuit să ucidă pentru a trezi cele două treimi dintre românii pentru care  sărăcia, legislaţie instabilă, neaplicarea legii, mentalitatea de îmbogăţire a elitei politice şi economice au devenit un fapt cotidian.

Parcurgând site-ul Enciclopedia liberă te ingrozeşti, dacă cumva realitatea nu ţi-e prea clară: “Corupţia în România este un fenomen generalizat care cuprinde toate structurile şi nivelurile societăţii româneşti. Pe lângă corupţie, şi abuzul de putere este un fenomen de masă care afectează viaţa de zi cu zi a cetăţenilor”. De pe acelaşi site mai aflăm o altă grozăvie: “Cultura corupţiei are o tradiţie îndelungată în societatea din România şi chiar dacă este cel mai adesea privită cu respingere, este totuşi folosită ca o strategie de rezolvare a problemelor sau ca o metodă de realizare pe plan profesional sau financiar.”

Înseamnă că dacă e tradiţie, precum folclorul, trebuie perpetuată. Ceea ce, din nefericire, se şi întâmplă! La autorităţile centrale, la cele locale, în companii şi spitale, în universităţi şi şcoli, mergând până la banala grădiniţă ori banalul chioşc de pe trotuar. Altfel spus, ne-am născut cu corupţia în sânge. Suntem bolnavi din prima zi a existenţei noastre pământeşti. O boală cronică, care la prima vedere are tendinţe de incurabil.

Numai că această ţară a renăscut mereu aidoma păsării Pheonix. Această ţară a avut mereu resurse, nevăzute şi neactivate. Sunt acele resurse caracterizate de educaţie, de bun simţ, de cultură şi pregătire profesională, sunt acele resurse care nu s-au căţărat pe cadavre pentru un scop privat, sunt oamenii pe care aproape nu-i vedem, dar de care avem atâta nevoie.

Cred că a venit momentul să ne dăm şansa pe care o merităm, aprinzând într-o primă fază … candela speranţei!
 

Ing.dr.ec Traian Dobre
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Protestele din Cuba creează probleme curentului radical progresist din America (II)

Alexandru LĂZESCU

Protestele din Cuba creează probleme curentului radical progresist din America (II)

Atunci când ţările în care se aplică politicile socialiste intră invariabil într-o criză profundă, ajung în ruină economică şi la proteste reprimate brutal, ampla falangă progresistă din zona politică, academică şi din mass media din Occident ne explică că motivul este că acolo nu se aplica cu adevărat socialismul.

Filmuletul zilei

opinii

Oraşe de antichităţi

Briscan ZARA

Oraşe de antichităţi

Comunismul a fost o idee proastă, fără discuţie. Aşa ceva nu se poate aplica decât poate într-o societate cu mult mai dezvoltată şi conştientă de sine decât cele existente acum şi cu 50 de ani în urmă. A organiza o ţară întreagă după nişte principii fixe, nivelatoare, înjositoare pentru unii şi înălţătoare pentru alţii, ambele pe nedrept, este o crimă adevărată. Nu poţi neglija cu totul individul, cu unicitatea lui, pentru binele societăţii în ansamblu. Pentru că ăsta e comunismul, ca orice regim totalitar, un sistem care neglijează individul.

Povestea de război a marii Regine (II)

Mihai DORIN

Povestea de război a marii Regine (II)

Istoria românilor, dar şi cea universală, stă mărturie că monarhia este regimul care, în toate timpurile, a beneficiat de cea mai mare încredere din partea oamenilor. Să reţinem şi faptul că pe această relaţie de încredere s-au structurat marile idealuri în istorie, în vreme ce neîncrederea le-a năruit. În fine, regele reprezintă o triplă "realitate socială, politică, religioasă". Însă fundamentul regalităţii în economia istoriei este faptul că aceasta este cel mai puternic simbol al naţiunii, al unităţii, al continuităţii, al fertilităţii şi al mântuirii.

Final de admitere. Studenţia ca scurtătură

Ioan Alexandru TOFAN

Final de admitere. Studenţia ca scurtătură

S-a terminat admiterea şi atmosfera în universitate este aceeaşi ca la sfârşitul unei nunţi la un cămin cultural de la sat. Mormane de hârtii (chiar dacă există o platformă online de înscriere, dosarul plic este inevitabil ca o lege a firii), sticle cu apă sălcie, scrumiere pline, pixuri aruncate, priviri obosite, transpiraţie, poveşti amuzante sau teribile. Dar şi un sentiment de mulţumire, ca după număratul darului: au venit şi anul acesta studenţi, nu ne desfiinţează nimeni. Ba chiar au venit mai mulţi decât anul trecut, cel puţin la licenţă.

pulspulspuls

Iaca scenariu pentru dl scenarist vasluian Porumboiu: A fost sau n-a fost informată Cozet?

PULS

Iaca scenariu pentru dl scenarist vasluian Porumboiu: A fost sau n-a fost informată Cozet?

Iată, stimaţi participanţi la trafic, că deşi a trecut atâta vreme de la ceea ce colegii lui au acuzat la junele conţilier userist Ciorăpel că este de-a dreptul trădare în favoarea hidrei chiriciste, încă mai apar pe surse detalii interesante despre acea joie neagră şi mâloasă a politichiei de Bahlui. 

Caricatura zilei

După o analiză mai atentă, Rădoi a descoperit motivul pentru care România a luat bătaie de la Coreea

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.