anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Advertorial

Avem un alt “sport” naţional

GALERIE
Traian Dobre
 • Traian Dobre
- +

Sportul naţional al românilor nu mai este de mult oina, despre care generaţiile tinere probabil nici nu au auzit. Sportul naţional se numeşte astăzi … corupţie. Este incriminată de toţi, dar practicată de prea mulţi, mai ales la vârf. 

“Corupţia ucide”scandează de câteva seri manifestanţii din Bucuresti, dar şi din majoritatea oraşelor din ţară. Am putea spune că aceasta a trebuit să ucidă pentru a trezi cele două treimi dintre românii pentru care  sărăcia, legislaţie instabilă, neaplicarea legii, mentalitatea de îmbogăţire a elitei politice şi economice au devenit un fapt cotidian.

Parcurgând site-ul Enciclopedia liberă te ingrozeşti, dacă cumva realitatea nu ţi-e prea clară: “Corupţia în România este un fenomen generalizat care cuprinde toate structurile şi nivelurile societăţii româneşti. Pe lângă corupţie, şi abuzul de putere este un fenomen de masă care afectează viaţa de zi cu zi a cetăţenilor”. De pe acelaşi site mai aflăm o altă grozăvie: “Cultura corupţiei are o tradiţie îndelungată în societatea din România şi chiar dacă este cel mai adesea privită cu respingere, este totuşi folosită ca o strategie de rezolvare a problemelor sau ca o metodă de realizare pe plan profesional sau financiar.”

Înseamnă că dacă e tradiţie, precum folclorul, trebuie perpetuată. Ceea ce, din nefericire, se şi întâmplă! La autorităţile centrale, la cele locale, în companii şi spitale, în universităţi şi şcoli, mergând până la banala grădiniţă ori banalul chioşc de pe trotuar. Altfel spus, ne-am născut cu corupţia în sânge. Suntem bolnavi din prima zi a existenţei noastre pământeşti. O boală cronică, care la prima vedere are tendinţe de incurabil.

Numai că această ţară a renăscut mereu aidoma păsării Pheonix. Această ţară a avut mereu resurse, nevăzute şi neactivate. Sunt acele resurse caracterizate de educaţie, de bun simţ, de cultură şi pregătire profesională, sunt acele resurse care nu s-au căţărat pe cadavre pentru un scop privat, sunt oamenii pe care aproape nu-i vedem, dar de care avem atâta nevoie.

Cred că a venit momentul să ne dăm şansa pe care o merităm, aprinzând într-o primă fază … candela speranţei!
 

Ing.dr.ec Traian Dobre
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Admitere nouă, obiceiuri vechi

Ioan Alexandru TOFAN

Admitere nouă, obiceiuri vechi

În lipsa unor criterii ferme cu privire la viaţa academică şi a unor planuri solide de viaţă, absolvenţii de liceu nici nu au la îndemână prea multe temeiuri pentru a decide ce vor studia ca studenţi. Astfel, argumentul îmbulzelii devine oarecum convingător.

opinii

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Codrin Liviu CUȚITARU

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Fugi, Rabbit (şi toată seria pe care o deschide) reprezintă o parabolă a alienării în universul postindustrial, publicarea sa în română căpătând, încă din 2008, cu un an înaintea morţii scriitorului, o neaşteptată legitimitate culturală în contextul prezentului.

Perpetuum praedictionem

Bogdan ILIESCU

Perpetuum praedictionem

The best way to predict the future is to create it. (Cel mai bun mod să prezici viitorul este să îl creezi.) Peter Drucker

Provincialismul trufaş al capitalei

Florin CÎNTIC

Provincialismul trufaş al capitalei

Într-una dintre postările sale educative de pe FB, Dan Alexe sublinia că toţi avem accent şi că cel valah, „dă Bucureshti”, e unul dintre cele mai caraghioase, graiul obişnuit al respectivilor aborigeni fiind şi plin de greşeli de acord. Căci a fi provincial nu e o chestiune de plasare geografică, ci de educaţie, nu?

pulspulspuls

Concediu la secret pentru famiglia premarelui? Unul pe două direcții

Concediu la secret pentru famiglia premarelui? Unul pe două direcții

’Neaţa bună, dragi cetitori! Am vrut pe astăzi să vă spunem una faină cu premarele Mihăiţă al nostru, dar n-o mai spunem căci, din ce am auzit, omul și-a trimis famiglia în concediu. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.