Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Aventură sau căsătorie? Ce determină preferinţele bărbaţilor în acest domeniu?

GALERIE
aventura, casatorie
  • aventura, casatorie
- +

Atitudinea faţă de reproducere a bărbaţilor, despre care societatea în general, dar şi diverse studii ştiinţifice şi seriale de televiziune, afirmă că ar fi construiţi genetic pentru a prefera aventurile sexuale şi a dispreţui implicarea în relaţii de cuplu, nu este determinată de gene.

Într-un studiu publicat marţi, antropologii au prezentat o serie de dovezi potrivit cărora promiscuitatea masculină nu este o caracteristică umană condiţionată genetic, implantată în creier de procesul de evoluţie a speciei noastre, informează Reuters. În schimb, strategiile de reproducere sunt flexibile, reacţionând faţă de anumite circumstanţe, precum proporţiile celor două sexe.

Pe scurt, dacă numărul femeilor este mic, bărbaţii preferă să se angajeze în relaţii pe termen lung, a declarat Ryan Schacht, cercetător la Universitatea Utah, coordonatorul acestui studiu publicat în Royal Society Open Science. Iar femeile, contrar stereotipurilor, pot fi la fel de mult interesate ca şi bărbaţii de aventuri de o noapte.

Ideea potrivit căreia evoluţia i-a modelat pe bărbaţi pentru a face din ei nişte seducători pare să fie una foarte solidă, cel puţin în teorie. Cu cât un bărbat întreţine relaţii sexuale cu mai multe femei şi cu cât este mai puţin înclinat să se ataşeze de o femeie şi de copiii lor, spune această teorie, cu atât el va avea mai mulţi urmaşi cărora le va transmite genele sale - măsura succesului în teoria evoluţionistă. În experimente, studenţii de sex masculin au declarat în mod tipic că preferă aventurile sexuale în defavoarea angajării într-o relaţie de cuplu, întărind şi mai mult teoria potrivit căreia acest comportament reproductiv este determinat genetic de procesul de evoluţie a speciei umane.

Ryan Schacht şi Monique Borgenhoff Mulder de la Universitatea California din oraşul Davis au testat această idee pe tribul amerindian Makushi din Guyana. În cele opt comunităţi pe care le-au monitorizat, proporţiile dintre numărul bărbaţilor şi numărul femeilor au variat de la 1,43 la 0,93.

Cu cât bărbaţii erau mai numeroşi comparativ cu femeile, cu atât ei erau mai puţin dispuşi să se înscrie în stereotipul comportamentului reproductiv înclinat spre aventuri sexuale multiple.

Această constatare cadrează însă cu teoria evoluţiei speciei umane, spune profesorul Schacht. Pe de-o parte, angajamentul într-o relaţie monogamă creşte numărul "oportunităţilor de copulaţie" de care beneficiază bărbaţii angajaţi în astfel de relaţii în comparaţie cu aceia care continuă să seducă partenere noi.

"Cea mai bună strategie în acest caz este să găseşti o femeie şi să rămâi alături de ea", spune cercetătorul american. Infidelitatea şi promiscuitatea scad şansele de succes.

În schimb, în timp ce selecţia naturală favorizează comportamentele care cresc şansele unui bărbat de a avea copii, acelaşi proces favorizează încă şi mai puternic comportamentele care maximizează şansele acelor bărbaţi care cresc, se maturizează şi devin ei înşişi părinţi. Acest lucru se întâmplă atunci când un bărbat rămâne lângă o femeie, pentru a o apăra şi a-i furniza mijloace de trai, în loc să treacă de la o aventură sexuală la o alta.

Un susţinător renumit al pshihologiei evolutive, disciplina asociată cu ideea că bărbaţii sunt determinaţi genetic pentru a căuta aventurile sexuale de o noapte, consideră că noul studiu "cadrează în mare parte foarte bine" cu principiile enunţate de această ramură ştiinţifică. Contrar stereotipurilor, David Buss, cercetător la Universitatea Texas, "nimeni nu a argumentat că bărbaţii sunt înflăcăraţi, iar femeile ruşinoase. Tipul de strategie de reproducere adoptat de fiecare bărbat "depinde în mare parte de context", a adăugat el.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri