Aventuri din noaptea de Înviere şi de după ea
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

duminica, 09.05.2021

Aventuri din noaptea de Înviere şi de după ea

GALERIE
Patratel 4 mai 2021 - 1
  • Patratel 4 mai 2021 - 1
- +

Hristos a înviat! Sperăm că aţi petrecut cu bine sărbătorile pascale şi că ieşirea din Postul Mare nu v-a afectat, în ciuda înfulecatului tradiţional; avem un mic test despre relaţia dintre voi şi această perioadă de sărbătoare, dar şi de excese:

1) De obicei, cum faceţi ouăle roşii?
a) Le fierb bine, să fie tari, apoi le vopsesc roşii sau cu ce culoare vreau / b) Le las crude şi le vopsesc, apoi mă amuz când musafirii le ciocnesc şi le curge conţinutul pe haine / c) Le cumpăr; bănuiesc că sunt ouă de la găinile alea, mai roşcate, aşa.
 
2) Aţi gătit preparate din miel? Ce anume?
a) Ce se găteşte din miel: borş, friptură, drob / b) Ce se găteşte din miel, la căzănel: rachiu, horincă / b) Am cumpărat ceafă, buturele, aripioare şi copănele de miel.
 
3) Masa de Paşti a fost îmbelşugată: ce aţi mai pus pe ea?
a) Ce se mai pune: caş proaspăt cu ceapă verde, piftie, pâine, ridichi / b) Ce se mai pune: ţuică de deschidere, vinuri, bere / c) Ce se mai pune: şerveţele, scobitori.
 
4) Cu ce aţi fost la slujba de Înviere?
a) Cu lumânări bine apărate, să nu vărs ceară pe ceilalţi, şi cu mască pe faţă / b) Cu apărătoare, să nu verse alţii ceară pe mine, şi cu mască / c) Cu tramvaiul şi pe jos.
 
5) Când v-aţi întors acasă cu ce v-aţi scos ceara de pe haine?
a) Tradiţional, cu o lingură încălzită pe o foaie de ziar pusă peste petele de ceară / b) Eu n-am ceară, ceara mea e pe ceilalţi! / c) Cu produsul "Cerascot", că sigur există!
 
Bătrânii spun că în dimineaţa de Paşti oamenii trebuie să se spele pe faţă cu apa în care au stat ouă roşii şi bani de argint, chiar să se frece pe faţă cu ouă roşii, ca să fie rumeni şi bogaţi întreg anul. Mulţi au vrut să respecte tradiţia, dar n-au găsit bani de argint, aşa că s-au frecat cu ce au avut, bancnote de un leu sau fise de 50 de bani, şi s-au iritat de la murdărie; după petrecerile cu mâncare şi băutură au fost văzuţi mii de români despre care se putea bănui că s-au frecat pe ochi cu ouă roşii şi pe faţă cu ouă verzi.
 
Aceiaşi bătrâni mai spun şi că, de Paşti, oamenii pun o bucată de fier sub prag, să le apere casa, apoi se ciocănesc în frunte cu o bucată de fier, să le fie capul tare ca fierul. Se pare că mulţi au respectat partea a doua a tradiţiei şi şi-au ciocănit în frunte soacre, vecini, colegi de frapieră sau simpli cunoscuţi cu bucăţi de fier, îndeosebi în formă de topor, sapă sau lopată. Nu se ştie dacă victimelor li s-au făcut capetele ca fierul, fiindcă autopsierii încă n-au dat declaraţii.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Obsesiile microbiştilor români

Nicolae GRECU

Obsesiile microbiştilor români

„Ne-a furat arbitrul” şi „jucătorul X ne-a vândut la pariuri” sunt unele dintre acestea.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Episodul de azi, penultimul din această serie, conţine o succintă prezentare a confuziei medievale dintre denumirile istorice Dacia versus Danemarca, respectiv Dacus versus Danus, confuzie pe baza căreia autori contemporani construiesc ipoteze aberante, cu motivaţie „patriotică”, dar cu un puternic iz protocronist.

După Înviere

pr. Constantin STURZU

După Înviere

Cea mai importantă predică a Domnului a fost una fără cuvinte. A început în Ghetsimani, cu sudoarea Lui, care "s-a făcut ca picături de sânge" (Luca 22, 44) şi a continuat pe Cruce, până la gestul de a-Şi da duhul de bunăvoie, nu pentru că fusese biruit de moarte. 

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

pulspulspuls

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Un amic cetitor atent atent ne-a pus ieri la dispoziţie această faină poză de campanie, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Bravo autorităților locale care au ținut gol Spitalul Mobil de la Lețcani!

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.